Jump to content

Kleveta,novina - molim pravnu pomoc


thomas42

Preporučene objave

Poštovani,

 

zanima me da li ima smisla podizati tužbu protiv izdavača novina zbog izdavanja neistina,povrede časti,ugleda,sramoćenja cijele familije,duševnih boli,iako u članku nisu navedena imena i prezimena već samo inicijali?

 

Usprkos inicijalima,ljudi znaju na koga se to odnosi te se svakodnevno susrećemo sa verbalnim osudama koje se temelje na članku koj nije istinit. Da je ono što su naveli u članku neistina lako nam je dokazati ali me još zanima,ako ima smisla podnosit tužbu,kolko se sve to isplati s obzirom da su nam nanjeli stvarno veliku štetu?

 

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Stvar je sama po sebi jasna.

Novinar je napisao članak koj je totalno kontradiktoran istini i time nanio

štetu obitelji,tj. sramotu,povredu časti itd..

Samo me zanima može li se šta uraditi po pitanju toga jer u članku nisu pisana puna

imena i prezimena,već samo inicijali te koliko bi se sve to isplatilo(novčano)?

 

Nemamo namjeru obraćati se uredništvu,šteta je već počinjena i šta je,tu je. Vrijeme liječi sve rane i bolje da se neka vrata ne otvaraju opet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shvaćate da je ovako paušalno poprilično neozbiljno dati iole konkretniji savjet?

 

Tu postoji više problema - prvo vaš status, jeste li javna osoba ili ne (jer su pravila za javne osobe malo drugačija), zatim činjenica da postoji moguć objektivan problem dokazivanja da se baš radi o vama (obzirom na inicijale, to što ste se vi preoznali ne znači da su i drugi to prepoznali) te činjenica da je to učinjeno u obavljanju novinarska posla, što također nosi svoje (govorim o kazneno-pravnom segmentu priče, ne građansko-pravnom).

 

Upravo iz tog razloga sam vam spomenuo mogućnost kontaktiranja glavnog urednika za objavu ispravka, što je vaše pravo sukladno Zakonu o medijima.

 

A sa zadnjom rečenicom ste kontradiktorni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

G-man Dobro piše s tim da je obraćanje nakladniku obveza i to procesna prije evntualne tužbe radi naknade štete povrede prava osobnosti, rok za zahtjev za ispravak 30 dana od dana sznanja za informaciju i rok od tri mjeseca za tužbu, bez zahtjeva za ispravkom tužba se odbacuje, a ako iz konteksta je jasno da se radi o vama to se da dokazati svjedocim i tim tekstom, i obraćanje glavnom ueredniku se prihvaća kao obraćanje nakladniku, iznos štete ovisi i kvalifikacijama, npr. kapetan K.L. iz Dubrovnika kojeg je oklevetao gospodin Čičak je dobio cca 90 tisuća, ali je objavljeno na razini cijele države u subotnjem izdanju jutarnjeg i bila je to velika afera, ovdje vjerojatno puno manje ali bez potpunih informacija, nije zgodno lupati,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da razjasnimo - razlika između teškog sramoćenja je u subjektivnom elementu kaznenog djela (krivnji), naime kod klevete počinitelj znade da je ono što iznosi neistina, a kod teškog sramoćenja ne zna (ali pristaje i na tu mogućnost, no bit priče je da se radi o tvrdnji potencijalno štetnoj po čast i ugled prozvane osobe), konačno postoji i exceptio veritatis (prigovor istine, doduše u ograničenoj varijanti), a također i ostali slučajevi isključenja protupravnosti (čega kod klevete, opet zbog krivnje nema).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija