Jump to content

Zastara tražbine vještaka za nadoknadu troškova u sudskom postupku


Goggs

Preporučene objave

Vještak je na glavnom ročištu dopunio vještačenje, izjasnio se da potražuje trošak i, u roku koji mu je sud ostavio, dostavio račun koji, naravno, glasi na sud.

 

Sud nije donio rješenje kojim bi naložio računovodstvu da se po upućenom računu vještaku nadoknadi trošak.

 

Sud je donio presudu (kojom nije obuhvatio trošak pristupa vještaka na ročište). Na presudu je uložena žalba te je cijeli spis upućen drugostupanjskom sudu.

 

Dakle, o zahtjevu vještaka za nadoknadu troška sud uopće nije odlučio.

 

Na naknadno postavljeni upit vještaka za nadoknadu troška sud odgovara da trenutno nije u mogućnosti izvršiti isplatu budući da se kompletan spis nalazi na odlučivanju povodom žalbe.

 

Što s rokovima zastare u ovakvom slučaju? Račun je izdan prije 2,5 godine. Ako računam zastaru od dana dospijeća računa, to će uskoro u zastaru.

 

S druge strane, ako sud nije donio rješenje kojim se odobrava pokriće tog troška - je li zastara uopće počela teći? Kad čitam ZOO čini mi se da jeste.

 

Sljdeće pitanje: zašto bi vještak morao čekati (više godina) da drugostupanjski sud odluči o žalbi? Ne nalazim u ZPPu ništa što bi sprječavalo prvostupanjski sud da donese rješenje o zahtjevu za nadoknadu troška koji je vještak (ponovno) uputio.

 

Između ostaloga, razmišljam bi li sud mogao zatražiti dostavu spisa i riješiti zahtjev vještaka pa spis vratiti drugostupanjskom sudu?

 

Čl. 167. ZPP otvara prostor za tumačenje da je odluka o trošku zapravo rješenje, čak i kad je sadržana u presudi. Presuda još nije pravomoćna, dakle postupak je u tijeku. Zašto onda sud ne bi mogao donijeti rješenje i podmiriti trošak vještaku te, isto tako rješenjem, obvezati stranku koja je predložila vještačenje da pokrije trošak?

 

Pretraživala sam i sudsku praksu ali nisam našla ništa korisno u vezi sa zastarom u ovakvom slučaju pa, dragi kolege, ako imate uvida, molim vas podijelite ...

 

Hvala i pozdrav!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
 • 2 tjedna kasnije...

Prije svega treba istaknuti da vještak nije stranka u postupku,glede čega se meritornom odlukom nemože naložiti stranci u postupku da vještaku nadoknadi trošak,tj.takva odluka može biti isključivo u smislu da jedna o stranki nadoknadi onoj drugoj parnične troškove koji između ostalog obuhvataju i izdatke učinjene povodom vještačenja,no ako ista stranka kao u ovom slučaju nije platila trošak dopunskog vještačenja,onda nemože sa uspjehom ni potraživati da sud obveže suprotnu stranu na naknadu takvog troška,jer ga nije ni bilo,što će reći da vještak svoju tražbinu može zahtijevati od suda ali nikako da svoja prava ishodi kroz postupak u kojem je vještačio.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

  No members to show

 • Slične teme

  • objavio: Brankobrane
   Postovanje. 
   Zbog kojekakvih problema i dugova vec dugo radim na crno jer se bojim da bi mi dugovi sve "pojeli" .. Posto se slabo razumijem dali bi mi mogli pojasniti malo ovo i predloziti rijesenje..? Hvala  (procitao sam da je zastara za 10g,dali se na istu sam pozivam ili?) hvala !!
  • objavio: damir-zg
   Poštovani pravnici, molio bih vas za 2 iskrena savjeta.
   Prvi.
   Fina je nekoliko godina provodila 3 ovrhe nad mojim računom. Krajem 2018. "izbrisane" su 2 ovrhe i ostala je samo jedna (porezna). Početkom 2019. dobio sam poziv za osobni stečaj za porezni dug i krajem 2019. sam dobio pozitivno rješenje o osobnom stečaju za porezni dug za doprinose međutim i dalje mi dolaze uplatnice za uplatu doprinosa zajedno sa obračunatim kamatama (obrt je zatvoren 2013. godine). Molio bih savjet kome da se obratim, poreznoj, fini ili nekoj trećoj ustanovi?
   Drugi.
   Jedna ovrha je bila donesena pravomoćno krajem 2009. godine što znači da je krajem 2019. godine trebala nastupiti zastara (10 godina) ali ta ovrha se više ne provodi u fini pa me sada zanima na koji način mogu pokrenuti zastaru na tu ovrhu?
   Dobio sam odgovor od jednog gospodina da zahtjev za zastarom mogu podnijeti tek kada se ponovo pokrene zahtjev za ovrhom od strane ovrhovoditelja u roku 8 dana, da li je to istina?
    
   Hvala svima unaprijed.
  • objavio: samojako
   Pozdrav,
   sve je komplicirano u našoj državi, pa bih vas zamolio za precizne i konkretne informacije iz sudske prakse/zakona.
   Član obitelji je dobio otkaz prije 4 godine u javnom poduzeću. Nakon točno 4 godine dobio radni spor u kojem su ga vratili na radno mjesto. U međuvremenu je radio na više mjesta sveukupno 2 godine (24 mjeseca), znači 2 godine je bio nezaposlen. Trebao bi dobiti zaostalih 24 plaće cca 5,000kn znači 120,000kn + zatezne kamate koliko ja razumijem zakon( + razliku ako je radio za cca 4000 kn u međuvremenu - po 1000kn za svaki mjesec + kamata).
   Međutim, firma mu to već pola godine nakon što se vratio na posao ne želi isplatiti, pravi se kao da se ništa nije dogodilo. Imam 3 pitanja:
   1) Zakonski rok do kojeg mu MORAJU isplatiti sve zaostale plaće ?! 
   2) Računa li se kamata do datuma dobivene presude ili do datuma ISPLATE. 
   3) Kako znati da firma isplaćuje sve, tj. NE VARA - čuli smo da neke firme namjerno rade krivi izračun. Trebamo li angažirati vještaka koji bi napravio obračun, možete li dati neku preporuku? Ima li neka tablica kamata kako se može izračunati zatezne kamate i cjelokupni iznos?
    
   HVALA
  • objavio: Lisa55
   Pozdrav,
   jučer mi je stiglo rješenje o ovrsi duga za komunalnu naknadu, no ovrha je za račune iz 2017. godine. Spada li komunalna naknada i naknada za uređenje voda pod račune koji zastarijevaju nakon godine dana i ako da mogu li se zbog toga žaliti na rješenje o ovrsi?  Računi su bili iz razdoblja kad sam imala ugostiteljski obrt koji je u međuvremenu zatvoren.
  • objavio: Toni185
   Imam pravomocnu ovrsnu presudu iz 2006. godine na 1/3 plate koju uredno plaćam više od 12 godina za naknadu stete privatnoj osobi. 
   Sada mi je račun deblokiran u FINI, mogu li se pozvati na zastaru na ovrhu budući da nije bilo promjene sredstva plaćanja ? 
   Jer u sve ovo vrijeme placam samo kamate a ovrha raste i nemogu se toga rijesiti. 
×
×
 • Napravi novi...