Jump to content

Lažno predstavljanje na internetu


godofthunder

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Istražujem problematiku lažnog predstavljanja na internetu, konkretno sve veći sociološki problem lažnih profila na društvenim mrežama u grupama seksualnih tematika. Ono što mi je nejasno jest kako točno Zakon tretira takva djela? Nailazim na slučajeve krađe identiteta, tipa "susjedu sam uzela slike sa njegovog profila i napravila profil sa njegovim imenom i prezimenom", to je jasno, krađa identiteta. Ali što je sa profilima lažnog imena, npr. "Pero Perić" i profilnom slikom npr. neke javne osobe? Ili ono što je još zanimljiviji slučaj, što sa profilom npr. "Marija Marić" sa slikama neke djevojke iz primjerice Kanade ili Amerike koja ih je učinila javnima na internetu putem npr. Instagrama ili također Facebooka ili su toj osobi već na nekom trećem mjestu otuđene slike i objavljene na jednom od mnogih image hosting servisa na internetu?

Govorim o slučajevima kada nema nikakvog pokušaja pridobivanja materijalne koristi niti namjernog blaćenja ugleda treće osobe (jer između ostalog, vlasnik fotografije se ni po čemu ne poklapa sa imenom i prezimenom profila niti je građanin Republike Hrvatske), već je isključivo namjera lažnog profila komunikacija sa drugim osobama sa kojima inače ne bi imali prilike stupiti u kontakt (primjerice uobičajen obrazac muškaraca koji pristupaju mlađim ženama prikazujući se kao daleko mlađi i zgodniji muškarci, homoseksualci koji tako pristupaju istom spolu pretvarajući se da su drugog spola i sl.)

Facebook je prepun takvih profila i sa sociološke i psihološke strane mi je fenomen jasan. Ono što ne razumijem jest kako točno Zakon tretira takve slučajeve i da li se uopće pokreću kakvi postupci i tko ih može pokrenuti u ovom slučaju. 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja mislim da je to samo kršenje pravila nekih socijalnih mreža.

Neki od nas su davno počeli s Internetom. Većini nas starijih koji su godinama u informatici je nezamislivo ostavljati pravo ime i prezime bilo gdje na netu.

Kad vidim svoje prijatelje kak to rade, imaju otvoren profil, i još točno navedu gdje su na moru i dokle će biti...kao da namjerno pozivaju lopove.

Ja osobno imam lažnjaka na fejsu radi nekih evenata koje pratim. Za surfanje sve češće koristim Tor browser radi bolje anonimnosti. Te reklame i praćenje traženih sadržaja je već u današnje doba prevršilo svaku mjeru.

Zato je i Google za mene isto out.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, godofthunder je napisao:

dakle, ako dobro razumijem, dok god se ne nastoji stvarno pretvarati da je pojedinac neka druga osoba ili se ne upotrebljavaju slike maloljetne osobe te nema nikakve namjere ni pokušaja za stjecanje materijalne koristi, nema kaznenog djela?

Ma ima tu svega i svačega, maloljetnih osoba, djece i svega ostalog, a koliko sam vidio, kako navodite, i slike razgolićene dječice i malodobnih osoba, pa to niko ili vrlo malo provjerava i sankcionira, u potpunosti se slažem da bi se svaki sumnjivi i, da ne rečem, lažni profil trebalo detaljno provjeriti i počinitelje drastično kazniti, vjerujem da bi se time spriječilo dosta KD koji proizlaze iz svega toga...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 16 minuta, Željac047 je napisao:

Ma ima tu svega i svačega, maloljetnih osoba, djece i svega ostalog, a koliko sam vidio, kako navodite, i slike razgolićene dječice i malodobnih osoba, pa to niko ili vrlo malo provjerava i sankcionira, u potpunosti se slažem da bi se svaki sumnjivi i, da ne rečem, lažni profil trebalo detaljno provjeriti i počinitelje drastično kazniti, vjerujem da bi se time spriječilo dosta KD koji proizlaze iz svega toga...

U potpunosti se slažem sa Vama oko svega navedenoga. Zlostavljanje djece preko interneta je jako opasan problem sa kojime bi se trebali više pozabaviti u pravosuđu i policiji. Ali ne govorimo sada o "lažnim profilima" iz kojih proizlazi pokušaj dobivanja imovinske koristi ili pokušaj zlostavljanja djece i maloljetnika već isključivo korištenje slike neke strane poznate osobe ili neke "random" osobe koja nije iz susjedstva i koja može biti povezana na bilo koji način sa profilom. Upravo takve slučajeve istražujem (a stvarno ih ima puno i uglavnom služe za seksualno komuniciranje društvenim mrežama) samo mi nije sasvim jasno ima li tu elemenata nekog kaznenog djela ili je sve samo kako to nelegalni_hrvat kaže, samo kršenje terms of use društvenih mreža. hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 11 sati , godofthunder je napisao:

Istražujem problematiku lažnog predstavljanja na internetu, konkretno sve veći sociološki problem lažnih profila na društvenim mrežama u grupama seksualnih tematika.

Mene čudi da netko poput vas tko nema baš znanja ni o trendovima na internetu, ni o odnosima u svijetu seksualnosti i fluktuacijama u ulogama spolova, ni o pravnom aspektu svega toga - "istražuje" jedno tako kompleksno područje.

Pretpostavljam da ste dobili zadatak napisati neki članak o tome, pa ste pročitali razne tendenciozne radove i članke drugih neupućenih koji su to radili na isti način kao i vi.

Bez uvrede, ali takav pristup je jako loš.

 

Citiraj

Ono što mi je nejasno jest kako točno Zakon tretira takva djela?

To vam nitko ne može odgovoriti. Postoje individualni slučajevi, i postoje neki trendovi, ali to je i dalje jedna velika siva zona. Uopće nije jasno ni po kojem zakonodavstvu bi se trebalo postupati, odnosno koja država bi bila nadležna - da ne idemo dalje u ovako kratkom odgovoru.

 

Citiraj

 već je isključivo namjera lažnog profila komunikacija sa drugim osobama sa kojima inače ne bi imali prilike stupiti u kontakt (primjerice uobičajen obrazac muškaraca koji pristupaju mlađim ženama prikazujući se kao daleko mlađi i zgodniji muškarci,

Samo crtica - muškarci se u ovakvim kontaktima uglavnm prikazuju bogatijima i utjecajnijima. Eventualno će staviti sliku iz 'malo mlađih' dana kad su imali 20 kila manje . Žene će mnogo ćešće stavljati lažne fotografije, i općenito je mnogo češće da žene iskorištavaju muškarce na sve moguće načine u online kontaktima. Ali općenito ima stvarno svega, nema čega nema.

Citiraj

homoseksualci koji tako pristupaju istom spolu pretvarajući se da su drugog spola i sl.)

U stvari sam zbog ove rečenice reagirao, jer pokazuje da baš blagog pojma nemate o 'sceni'.  Homoseksualci se već desetljećima ne predstavljaju lažno u svojim krugovima jer nemaju nikakve potrebe za tim, imaju svoje sajtove, na internetu se nitko više ne skriva tko ima (uvjetno rečeno) iskrene namjere u traženju partnera - samo se skrivaju iza 'nickova'. Čak i u državama gdje se homoseksualizam i dalje kažnjava, na internetu je scena prisutna. 

Lažno se predstavljaju uglavnom pedofili, a to je jedna potpuno druga kategorija. Ne bi smjeli pasti u zamku makar i nesvjesnog poistovjećivanja, koja vuče korijene iz nedavne povijesti kada je svugdje homoseksualizam bio zabranjen i kažnjiv. Pa se homoseksualce trpalo u kategoriju 'pervertita' kao i pedofile i sve druge osobe 'neprihvatljivih sklonosti'.

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče kažnjivosti, pribavljanje imovinske koristi ili neki oblik zlostavljanja nisu uvjet za počinjenje kaznenog djela.

Konkretno, vidi čl. 146. Kaznenog zakona po kojem je kažnjiva i sama uporaba tuđih osobnih podataka (nečija fotografija je osobni podatak).

Kao što kaže felixx, prijavljivanje i dokazivanje js drugi problem, ali radnja je sama po sebi zabranjena zakonom, ne samo pravilima portala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu samo potvrditi što je većina korisnika već rekla - eventualna kaznena djela koja bi došla u obzir su nedozvoljena uporaba osobnih podataka, neovlašteno slikovno snimanje (ako ste na taj način došli do neke fotografije) te ako se slikama nekoga prikazuje na pejorativan način, kaznena djela protiv ugleda i časti. Jasno, u područje pedofilije ili drugačije povrede djetetovih prava ne ulazim, ali to je ionako zasebna priča i tu je najmanji problem eventualna neovlaštena uporaba.

S druge strane, postoji mogućnost da se građanskim putem štite prava osobnosti (tzv. neimovinska šteta) ili intelektualno vlasništvo (fotografija, logo i slično) osobe kojoj bi ista prava bila povrijeđena.

O pravilima pojedinih portala ili društvenih mreža nema smisla pričati, jer ta pravila nisu zakonski propisi, a kontrola zavisi o ljudima koji je vrše. Jasno je da zbog brojnosti korisnika, to na najvećim portalima i mrežama nije moguće adekvatno obavljati. Još kad nadodate na to i zatvorene grupe, gdje vi nemate "live feed" objava i svega, već morate baš ciljano ići u kontrolu, nije ni čudno što danas ima opisanih zlouporaba.

Realnost je da je čovjek invencijom "virtualnog svijeta" dobrovoljno pristao odreći se dobranog dijela privatnosti i to je nešto što je danas postalo standard. Što naravno, ne znači da je dozvoljena zlouporaba ili činjenje kažnjivih djela.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 11 mjeseci kasnije...

Molim vas trebam pomoc imam 13 god i otvorila sam fb profil nisam stavila sliku. Otvorila sam ga da se dop sa svojim vrsnjacima jer iskreno u zivotu nemam bas prijatelja. Tako sam se javila jednom djecaku sa porukom "e" a on je meni napiso da ce me prijaviti policiji jer je to lazni profil. Molim vas pomozite sta da radim.

Unaprijed hvala

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne trebate se bojati ničeg, ionako ste dobi u kojoj još ne možete biti kazneno-pravno odgovorna (doduše, to ne znači da ne može biti posljedica), ali za ubuduće, ako se javljate osobi koju poznajete i u "stvarnom" životu, onda nije na odmet da joj dadete do znanja da se radi o vašem pravom profilu sa nekim podatkom, koji je poznat oboje, pa se može potvrditi identitet.

Nažalost, ima puno pokušaja prevare danas, pogotovo sa profila sa lažnim slikama privlačnih žena ili profila, koji nemaju slike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, zanima me mogu li imati problema sa zakonom ako bih koristio "lažni" profil na Facebooku, ali koji bi mi služio samo za komentiranje i lajkanje članaka. Naravno, sadržaj komentara ne bi uvijek bio svima po volji, ali ne bih nikoga vrijeđao ili lažno optuživo, a da ne spominjem da mi ne bi niti palo na pamet nešto od ovoga što se spominje na temi (pedofilija, ucjene itd.).

Koristio bih izmišljeno ime i podatke - u smislu Ivo Horvat, radi kod - Umirovljenik, škola - Ekonomska ZG, sliku bih skinuo neku javno dostupnu na googlu nekoga tko nije državljanin RH ni EU. 

Jasno mi je da je to kršenje pravila društvene mreže i može rezultirati brisanjem računa, no mene zanima dal u slučaju da netko podigne tužbu protiv mene, da primjerice pod neki članak komentiram "lopovi", "lažovi", "neposobni" ili nešto u tom stilu, ali ništa ekstremnije od toga, te nekoga uvrijedim direktno ili indirektno, dal bi to bio dovoljan razlog da me policija ili neka druga služba krene tražiti po IP adresi ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , cinematic je napisao:

Pozdrav, zanima me mogu li imati problema sa zakonom ako bih koristio "lažni" profil na Facebooku, ali koji bi mi služio samo za komentiranje i lajkanje članaka. Naravno, sadržaj komentara ne bi uvijek bio svima po volji, ali ne bih nikoga vrijeđao ili lažno optuživo, a da ne spominjem da mi ne bi niti palo na pamet nešto od ovoga što se spominje na temi (pedofilija, ucjene itd.).

Koristio bih izmišljeno ime i podatke - u smislu Ivo Horvat, radi kod - Umirovljenik, škola - Ekonomska ZG, sliku bih skinuo neku javno dostupnu na googlu nekoga tko nije državljanin RH ni EU. 

Jasno mi je da je to kršenje pravila društvene mreže i može rezultirati brisanjem računa, no mene zanima dal u slučaju da netko podigne tužbu protiv mene, da primjerice pod neki članak komentiram "lopovi", "lažovi", "neposobni" ili nešto u tom stilu, ali ništa ekstremnije od toga, te nekoga uvrijedim direktno ili indirektno, dal bi to bio dovoljan razlog da me policija ili neka druga služba krene tražiti po IP adresi ?

CIA, KGB, SOA, POA, Karmarko, Lozančić...:D Bez brige budite, opisana situacija zadire u sferu teorija zavjere:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Ruby_Danderfluff je napisao:

Osim ako je riječ o prijetnjama na račun državnih dužnosnika, primjerice, predsjednika Vlade, kao što smo imali prilike vidjeti iz medija u proteklih godinu i pol.

Čak i nekih dekana (iako je tamo čovjek to učinio imenom i prezimenom i nije se radilo o prijetnjama već o insinuaciji). :-D

Sve u svemu, ako je to nešto čime bi se naše pravosuđe trebalo baviti, onda vam je dovoljno da pogledate forumski dio naših "najjačih" portala, pa mi recite koliko bi se tu dalo, na dnevnoj bazi, producirati predmeta. Ipak, klonite se prijetnji i žestokog vrijeđanja (o gorem ne treba ni govoriti).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija