Jump to content

Dosjelost na suvlasničkim dijelovima


Op-kam

Preporučene objave

Moja baka naslijedila je od svog oca udio u zemljištu. Uz nju udio u tome zemljištu ima i desetak drugih ljudi koji su većinom pokojni. Navedeno zemljište uređujemo i koristimo zadnjih 15-ak godina. Može li se na osnovu toga podići tužba za dosjelost? Koji bi bio najlakši način za sticanje vlasništva nad tim zemljištem?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Op-kam je napisao:

Može li se na osnovu toga podići tužba za dosjelost?

Sudska praksa je u potpunosti iskristalizirala pravnu situaciju u pogledu stjecanja prava vlasništva dosjelošću  na suvlasničkim dijelovima od strane suvlasnika posjednika cijele stvari,a to je da takav posjed nije pošten,slijedom čega tužbeni zahtjev za utvrđenje prava vlasništva treba odbiti kao neutemeljen,uz iznimku ako se tuženici u postupku jasno očituju da predmetni suvlasnički dijelovi nisu njihovo vlasništvo i da su upisani formalno.

Međutim,ono što se iz incijalnog posta može zaključiti da je i vrijeme za stjecanje prava vlasništva dosjelošću prekratko,obzirom da je za izvanrednu dosjelost nužan neprekinuti tijek posjedovanja 20 godina.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija