Jump to content

Razvrgnuće sa više suvlasnika


nemo007

Preporučene objave

Pozdrav svima, 

u stanu (57 m2 u zgradi)  živimo supruga i ja koji ima još 30-ak vlasnika. Mi posjedujemo 1/80 stana te nam je jedina imovina. U stanu smo već 5 god. Kako sam doznao jedan od suvlasnika je pokrenuo postupak razvrgnuće suvlasništva (vjerojatno civilnom diobom jer drugačije nije moguće). Pitanje glasi, u koliko netko od suvlasnika kupi taj stan dali nas imaju pravo izbaciti jer nam je jedina nekretnina? Šta mi je činiti ako se tako nešto desi? Novca nemam u gotovini za otkup ali sam kreditno sposoban. Puno hvala na odgovoru. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 23 sati , nemo007 je napisao:

Pitanje glasi, u koliko netko od suvlasnika kupi taj stan dali nas imaju pravo izbaciti jer nam je jedina nekretnina

Ovako na prvu odgovor bi bio da, mogu. Naime, kao netko tko bi postao vlasnik cijelog stana imali bi to pravo (mogu vam doduše ponuditi ugovor o najmu) koje bi vjerovatno morali ostvarivati putem suda jer imate posjedovnu zaštitu pa vas ne mogu baš smo tako šutnuti van.

Što se tiće samoga razvrgnuća, možete staviti prigovor nevrijemena, dakle bilo bi na vašu štetu no i to samo ograničava vrijeme u kojem se može tražiti razvrgnuće (npr. jedina vam je nekretnina te bi potrajalo određeno vrijeme dok ne nađete drugi prigodni smještaj) a ne i pravo suvlasnika da traži razvrgnuće.

Kako navodite da ste kreditno sposobni, to vam u civilnom razvrgnuću ne znaći nešto poradi roka za isplatu ostalih suvlasnika (ako bi ste i sami sudjelovali na dražbi te se pojavili kao najpovoljniji ponuđač), no prilikom razvrgnuća sud je vezan zakonskim odredbama a podredno sporazumom suvlasnika koji je moguć i dopušten te bi s vaše strane valjalo postaviti zahtjev za sporazumnim razvrgnućm isplatom (kao osobito ozbiljan razlog bi mogao biti to što stanujete u istj i jedina vam je nekretnina) te bi vam sud u tom postupku mogao dati rok za ishodovanje kredita i isplatu ostalih suvlasnika. Naravno, sve ovisi od dogovora suvlasnika ako je moguć i uzimanja suda u obzir vaših navoda.

No, svakako se savjetuje aktivnost u samom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu.

Bilo bi možda najidealnije da imate nekakova novčana sredstva te se pojavite na dražbi kao ponuditelj, možda bi kao najpovoljniji mogli postati vlasnik za bitno nižu cijenu od procijenjene (doduše, možda na to cilja i suvlasnik koji je pokrenuo razvrgnuće). Kako se radi o vanparničnom postupku svatko snosi svoje troškove a sudske zajednički na jednake omjere. Oko toga da bi razvrgnuće bilo na vašu štetu (nevrijeme) i osobito vlajanog razloga praksa je raznolika no svejedno, kao što rekoh svakako valja biti aktivan u samom postupku da ne bi kao osoba/e koje žive u predmetnom stanu bili stavljeni pred gotov čin. Možda vam pomognu odredbe zakona (čl.46-56) po tome pitanju, te sve što možete naći online o toj tematici. Sretno. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav, sry nemo što upadam u tvoju temu no imam sličnu situaciju.

Punica mi ima neznatan dio stana koji je nasljedila od oca, kao nužni dio. Nisam sad točno siguran koliko ali hajmo reći da ima 1/16 stana. Njezina polusestra i polubrat žive u tom stanu dok ona nikad nije imala veze sa tim, oni već tamo 10tak godina žive i koriste normalno i njezin dio. Stan bi se teško mogao etažirati i pretvoriti u 2 stana s obzirom da ima cca 40tak m2. Već nekoliko puta je pokušavala uspostaviti kontakt i tražila da otkupe njen dio jer ona nema nikakve koristi od toga, no rečeno joj je samo da ona tamo može doć kad hoće i da ima svoju sobicu ako hoće. Kako i što bi mogli napraviti po tom pitanju, razvrgnuti zajednicu i/ili ih natjerati da isplate njen dio.

(natjerao bi ih da isplate jer nikad ništa od svog oca nije dobila, ostavio ju je da ju odgajaju baka i djed, dok je ovima sve u životu dao, čak su htjeli osporiti njen nužni dio)

uređeno: od weka_kt
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 18 minuta, weka_kt je napisao:

Kako i što bi mogli napraviti po tom pitanju, razvrgnuti zajednicu i/ili ih natjerati da isplate njen dio

možete još jednom suvlasnike-posjednike pismenim putem ponuditi da otkupe vaš suvlasnički dio,i upozoriti da će te u slučaju odbijanja ponude biti prinuđeni razvrgnuti suvlasništvo sudskim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija