Jump to content

Godišnji odmor


gala385

Preporučene objave

Poštovani,

radniku je sukladno rasporedu godišnjih odmora poslodavca za 2017. godinu, u lipnju odmjereno pravo na puni godišnji odmor u trajanju od 28 dana.

U 7 mjesecu iskoristio je 10 dana godišnjeg odmora. Dana 31.08.2017. godine sporazumno raskida radni odnos i radniku sukladno čl. 78. st. 2. Zakona o radu poslodavac odmjerava razmjerni dio godišnjeg odmora u trajanju od 19 dana minus iskorišteni dio.

Radnik tvrdi da je ostvario pravo na puni godišnji odmor te da "smo mu već izdali odluku po kojoj ima puni godišnji" i da ga zakidamo.

 

Jesmo li u pravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo se može tumačiti i na jednu, i na drugu stranu.

Ono što zakon kaže vezano uz tu materiju je čl. 78. st. 3. ZR-a -

"Poslodavac koji je radniku iz stavka 2. ovoga članka, prije prestanka radnog odnosa omogućio korištenje godišnjeg odmora u trajanju dužem od onog koji bi mu pripadao, nema pravo od radnika tražiti vraćanje naknade plaće isplaćene za korištenje godišnjeg odmora." 

Tu se ne radi o takvom slučaju, već o tome da ste mu izdali odluku o GO-u, gdje ste utvrdili, jasno ne znajući u tom slučaju za raskid koji je uslijedio, puni GO. Moje je mišljenje da je radnik ostvario pravo na razmjeran dio GO-a, neovisno o ovoj ranijoj odluci, upravo iz činjenice neznanja za prestanak radnog odnosa koji je uslijedio. Odluka je napravljena u vjeri da do prestanka radnog odnosa neće doći. Da ste mu omogućili korištenje čitavog GO-a, onda vrijedi ovaj stavak iiz zakona, ali ovdje, smatram da je zakon na strani poslodavca.

No, moram pitati - jeste li to pitanje riješili u odluci o sporazumnom raskidu? To mi se čini nekako najjednostavnijim rješenjem, tu se preciziraju sve obveze poslodavca, uključujući i onu glede GO-a, to se potpiše i amen.

Jasno, radnik dovodi vodu na svoj mlin i vjerojatno će ići s tezom da je poslodavac svojom odlukom njemu dao čitav GO, i da sukladno slobodi ugovaranja ima pravo na puni GO. No, moje mišljenje je da sloboda ugovaranja vrijedi kod onih stvari u radnom odnosu, koje nisu podložne nekoj budućoj neizvjesnosti ili promjeni faktora koji utječu na samu bit odluke.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sporazumnim raskidom  smo riješili to pitanje u korist poslodavca, dakle istu je potpisao.  No nije nam u cilju zakinuti radnika, nego postupiti u skladu sa zakonom, obzirom da je riječ o školstvu, gdje se uvijek bojimo financijske kontrole Ministarstva.

Zahvaljujem na vremenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav! Imam jedno pitanje, mora li se G.O iskoristiti? Decko je zaposlen krajem prvog mjeseca 2017 god. Vec sredinom godine je rekao sefovima da bi G.O htjeo uzeti u prvom mjesecu 2018 godine, da bi mu prije nekoliko dana rekli da mora iskoristiti godisnji u 11 ili 12 mjesecu 2017. Postoji li nacin da ipak prebaci G.O za sljedecu godinu ili ga mora iskoristiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Lijep pozdrav.Imao bi pitanje na istu temu i volio bi biti 100 % siguran da se borim ili da nemam pravo na naknadu za godisnji.Radio sam u Automat klubu gdje sam bio zaposlen na neodredeno,a time se podrazumijeva preko 5 godina radnog staza u istoj.Moje pravo na godisnji odmor je bio 21 dan.Prvih 11 dana sam iskoristio u 6.mj 2017.Ostalo mi je 10 dana koje sam po planu trebao koristiti u 12.mj 2017....U meduvremenu sam zatrazio raskid ugovora sa 31.08.2017....Sa strane voditelja me se pitalo da li ga zelim koristiti ili da mi se isplati sa zadnjom platom.Iz moje dobrote da nebi uzimao godisnji kolegici koja je trebala koristiti svoj u tom periodu i iz svoje dobrote da se uspiju snaci sa potraznjom novog djelatnika pristao sam na isplatu u 9.mj sa zadnjom platom.Da sam ga koristio iskoristio bi svih 10 dana jer je indeticna situacija bila sa djelatnikom koji je prosle godine bio u indeticnoj situaciji.Sa 31.06 u tekucoj godini stekao je pravo na puni godisnji i to je iskoristio.Ja zbog svoje iskreno dobrote isao sam na ruku poslodavcu a u 9.mj za zadnjom platom su mi isplatili 24 radna sata ili 3 dana godisnjeg i rekli da je to to po zakonu.Pa me zanima strucno po zakonu da li sam ja 31.06 stekao pravo na puni godisnji jer da sam ga koristio bi iskoristio punih 10 dana,a ovako zbog svoje naivnosti su mi isplatili samo 3 dana.Da li mogu zakonski lupiti sakom od stol i traziti isplatu ostatka od 7 dana.Jer ako imam to pravo i zakon me stiti nezelim poklanjati svoje pravo i novac,jer mojij djeci taj novac treba.Unaprijed hvala.....

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skoro ista tema. Sukladno čl. 78. st. 2 Zakona o radu, ako radniku prestaje radni odnos, ima pravo samo na razmjerni dio godišnjeg.

21 dan za cijelu godinu/12 mjeseci=1,75 dana x 8 mjeseci rada = 14 dana

iskoristili ste 11, ostaje 3.

Nema logike radniku davati puni godišnji ako odlazi nakon 8 mjeseci, tako da se slažem sa intencijom zakonodavca.

 

uređeno: od gala385
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu samo potvrditi navode korisnika Gala385.

Vas moguće buni ranije uređenje, gdje ako ste do 30/06 imali 6 mjeseci rada, stekli ste pravo na puni GO, neovisno tome kada vam je prestao radni odnos, što realno nije bilo fer prema poslodavcu. Ovaj primjer kojeg spominjete vezano uz kolegu iz prošle godine, mogu samo navesti kako Zakon o radu ističe da ukoliko je poslodavac omogućio radniku da iskoristi više dana GO-a doli mu pripada, to ide na njegovu dušu i džep odnosno to ne može više povratiti od radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani ili postovana korisnice gala385 ocito je da ste vi poslodavac kada toliko inzistirate na ne placanju godisnjeg odmora.Lijepo sam naveo da sam bio sebican i da sam zelio koristiti godisnji odmor iskoristio bi ga svih 10 dana sta se inace u cjelosti krece oko 16 do 18 dana ukupno.I tako bi doveo firmu i kolege u poziciju da kolegica gubi godosnji tada i zelio sam da si uspiju naci novoga radnika.Ako bi u toj situaciji koristio cijeli godisnji sta se mijenja ako sam pristao da mi isti isplate.Da ste radnik te da ste u istoj situaciji siguran sam da nebi navodili kao sada.Jer da ste 100 sigurni u to ne bi ni postavljali pitanje na ovoj stranici.Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Croatia027, ovo nema veze s tim je li Gala385 poslodavac ili radnik, zakon je zakon, a isti, na žalost, ne poznaje iznimke tipa nesebičnost radnika i slično. Zakon kaže ukoliko je došlo do prestanka radnog odnosa, bez obzira na datum, radnik ima pravo samo na razmjerni dio godišnjeg, i to je to. Poslodavac može dati i više, ali to je njegova dobra volja (nekad i za*eb).

Vaš poslodavac nije imao dobru volju isplatiti vam više godišnjeg nego što je to zakonom propisano.

Bila bi druga stvar da ste napismeno dobili kako će vam isplatiti tih 10 dana godišnjeg, a to – pretpostavljam – niste dobili. Dakle, piši kući, propalo. Lekcija za drugi put.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Bio sam zaposlen kod jednog poslodavca od 6.2.2017. do 9.9.2017. u tom periodu sam iskorisio 2 dana godisnjeg odmora, poslodavac mi je isplatio zadnju plaću ali neiskorištene dane godišnjeg ne želi, što učiniti? Drugi problem je što i kad sam koristio godišnji odmor bio mi je plaćen iz osnovice plaće, a uz osnovicu plaće imam i terenski dodatak koji iznosi podjednako kao i osnovica, tvrde da se računa iz osnovice, a ne iz prosjeka zadnje 3 isplaćene plaće, u taj terenski dodatak nije uračunata naknada za smještaj i prijevoz, nego samo naknada za rad. Treća stvar je kako ja mogu dokazati da nisam koristio godišnji, oni mogu reći da sam ja sve iskoristio ili?

Pitanje je što učiniti i tko ima pravo oni ili ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

Molim tko zna pojasniti i odgovoriti slijedecu situaciju posto imam ozbiljne probleme i nedoumice oko toga.

Naime, zaposlenik sam na rukovodecem radnom mjestu i jedini, za neprofitnu organizaciju, u najvecoj mjeri sve vezano uz organizaciju rada, raspored vremena i obveza, godisnji odmor itd. sam odredjuem (po statutu i pravilniku), nemam neposrednog radnog rukovoditelja, odgovaram upravnom vijecu kroz godisnja izvjesca i na redovnim sastancima.

Za godisnji odmor donesem odluku o rasporedu (uvijek u dva dijela), no to je tako na papiru...

U praksi mi je gotovo nemoguce iskoristtiti u komadu duze od 5-6 dana, jer po drugim osnovama kao rukovoditelj moram voditi i brigu o poslovima da se naprave, jedno s drugim se kosi. Stoga je za 2017. navedeno u rjesenju (koje sam sebi moram i napisati) 12 dana u srpnju i ostatak prenesen u 2018., koji se ima iskorostiti sad u lipnju.No u prosloj godini taj prvi dio naprosto nisam mogao ostaviti posao, samo 5 dana je stvarno koristeno. Pitanje: da li sam "kriv" ili izvrsio "prekrsaj" sto sam kao odgovorna osoba procjenio da moram raditi umjesto biti na g.o.? Uz napomenu da u evidenciju radnog vremena sam naveo tih realnih 5 dana.

Sada me odgovorna osoba upravnog vijeca zeli prijaviti i kazniti sa tvrdnjom da sam morao u 2017. biti na navedenom g.o., i/ili formalno upisati u evidenciju sve dane prvog dijela kao da su stvarno bili g.o., iako sam vrsio poslove i radio upravo i sa tom osobom i zna da drukcije nije moglo.

Ovo se zbiva jer doticna zeli naci nacina da me kazni ili mi da otkaz..vec je bilo i drugih pokusaja na druge nacine zadnjih 4 mjeseca.

Molim savjet i pomoc (p.s.trenutno zaista koristim planirani drugi dio g.o. i smatram da nisam duzan svaki dan gledati mailove i sve drugo, u svim komunikacijama i izvjescima inace uvijek naglasim da sam u "nemogucoj" situaciji dugo godina kao jedini uposleni i to kao odgovorni direktor i da je to problem jer ne mogu non stop raditi a niti ne odraditi nesto, neka zamjena ili slicno bi bar dio rjesila..:-( 

Hvala unaprijed na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 sati , karmensita je napisao:

Poštovani, može li mi tko odgovoriti na ovo. Radim u trgovini. Praznici koji se rade, radi se samo ujutro. Znaci jedna smjena. A drugoj smjeni ponuđeno je -ili radite taj dan ili cemo vam uzeti dan godisnjeg.

Samo me zanima da li je to po zakonu tako moguce?

Unaprijed hvala

Moguće je ; Članak 79. ZORa (2) Blagdani i neradni dani određeni zakonom, razdoblje privremene nesposobnosti za rad koje je utvrdio ovlašteni liječnik, te dani plaćenog dopusta, ne uračunavaju se u trajanje godišnjeg odmora.

(3) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka, ako bi po rasporedu radnog vremena radnik na dan blagdana ili neradnog dana određenog zakonom trebao raditi, a toga dana na svoj zahtjev koristi godišnji odmor, u trajanje godišnjeg odmora uračunava se i taj dan.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Ivo69 je napisao:

Molim tko zna pojasniti i odgovoriti slijedecu situaciju posto imam ozbiljne probleme i nedoumice oko toga.

Naime, zaposlenik sam na rukovodecem radnom mjestu i jedini, za neprofitnu organizaciju, u najvecoj mjeri sve vezano uz organizaciju rada, raspored vremena i obveza, godisnji odmor itd. sam odredjuem (po statutu i pravilniku), nemam neposrednog radnog rukovoditelja, odgovaram upravnom vijecu kroz godisnja izvjesca i na redovnim sastancima.

Za godisnji odmor donesem odluku o rasporedu (uvijek u dva dijela), no to je tako na papiru...

U praksi mi je gotovo nemoguce iskoristtiti u komadu duze od 5-6 dana, jer po drugim osnovama kao rukovoditelj moram voditi i brigu o poslovima da se naprave, jedno s drugim se kosi. Stoga je za 2017. navedeno u rjesenju (koje sam sebi moram i napisati) 12 dana u srpnju i ostatak prenesen u 2018., koji se ima iskorostiti sad u lipnju.No u prosloj godini taj prvi dio naprosto nisam mogao ostaviti posao, samo 5 dana je stvarno koristeno. Pitanje: da li sam "kriv" ili izvrsio "prekrsaj" sto sam kao odgovorna osoba procjenio da moram raditi umjesto biti na g.o.? Uz napomenu da u evidenciju radnog vremena sam naveo tih realnih 5 dana.

Sada me odgovorna osoba upravnog vijeca zeli prijaviti i kazniti sa tvrdnjom da sam morao u 2017. biti na navedenom g.o., i/ili formalno upisati u evidenciju sve dane prvog dijela kao da su stvarno bili g.o., iako sam vrsio poslove i radio upravo i sa tom osobom i zna da drukcije nije moglo.

Ovo se zbiva jer doticna zeli naci nacina da me kazni ili mi da otkaz..vec je bilo i drugih pokusaja na druge nacine zadnjih 4 mjeseca.

Molim savjet i pomoc (p.s.trenutno zaista koristim planirani drugi dio g.o. i smatram da nisam duzan svaki dan gledati mailove i sve drugo, u svim komunikacijama i izvjescima inace uvijek naglasim da sam u "nemogucoj" situaciji dugo godina kao jedini uposleni i to kao odgovorni direktor i da je to problem jer ne mogu non stop raditi a niti ne odraditi nesto, neka zamjena ili slicno bi bar dio rjesila..:-( 

Hvala unaprijed na svakom savjetu.

Niste se mogli odreći tih dana godišnjeg, niti Vam ih poslodavac nije mogao ne dati, u tome je ova osoba u pravu. Međutim, ako odgovorna osoba upravnog vijeća prijavi Vas kao odgovornu osobu, prouzročit će probleme i neprofitnoj organizaciji i vjerojatno novčanu kaznu i njoj, upozorite na to dotičnu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

Molila bih informaciju u sljedećem slučaju; Radim u trgovini te imam ugovor na neodređeno, trenutno sam na komplikacijama u trudnoći (na bolovanju). Odstalo mi je još tjedan dana godišnjeg za 2017.g koji bih trebala iskoristiti do 30.06.2018. ali to nisam u mogućnosti. 

Kada sam pitala za to u upravi firme rečeno mi je da mi taj godišnji propada jer sam otvorila bolovanje. Da li je to točno ili mi je poslodavac dužan isplatiti ili omogućiti korištenje istog kada se vratim na posao? 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim Vas pomoć. Imam situaciju u firmi. Od 1.4.2018. kod nas su poceli raditi radnici koji su 31.3.2018. dali otkaz kod starog poslodavca i poceli raditi kod nas. Znaci nemaju prekid duzi od 8 dana između dva poslodavca. Dali ti radnici imaju pravo na puni godišnji odmor vec sad ili moraju kod nas raditi 6 mjeseci da to ostvare ili imaju pravo na razmjerni god.odmor ako bas inzistiraju. Radi se o javnim sluzbenicima, dom za starije osobe, osnivac zupanija? Pomoc molim. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, SInes je napisao:

Poštovani,

Molila bih informaciju u sljedećem slučaju; Radim u trgovini te imam ugovor na neodređeno, trenutno sam na komplikacijama u trudnoći (na bolovanju). Odstalo mi je još tjedan dana godišnjeg za 2017.g koji bih trebala iskoristiti do 30.06.2018. ali to nisam u mogućnosti. 

Kada sam pitala za to u upravi firme rečeno mi je da mi taj godišnji propada jer sam otvorila bolovanje. Da li je to točno ili mi je poslodavac dužan isplatiti ili omogućiti korištenje istog kada se vratim na posao? 

Hvala unaprijed.

Pozdrav, 

Opet pitanje i hvala na prethodnom odgovoru. 

Kontaktirala sam opet upravu svoje firme i oni se i dalje drze toga da moj godisnji propada sa obrazlozenjem da se godisnji iz 2017. ne moze koristiti u 2019., odnosno da se godisnji moze prenijeti samo godinu dana. No, ja nisam nigdje u zakonu o radu nasla tu informaciju.

Pa ako netko zna vise molila bih da mi pomogne. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , SInes je napisao:

Pozdrav, 

Opet pitanje i hvala na prethodnom odgovoru. 

Kontaktirala sam opet upravu svoje firme i oni se i dalje drze toga da moj godisnji propada sa obrazlozenjem da se godisnji iz 2017. ne moze koristiti u 2019., odnosno da se godisnji moze prenijeti samo godinu dana. No, ja nisam nigdje u zakonu o radu nasla tu informaciju.

Pa ako netko zna vise molila bih da mi pomogne. Hvala.

U pravu su. Prenijeti možete godišnji samo iz godine koja prethodi povratku na posao.

Institut prenošenja godišnjeg odmora dopušta prenošenje neiskorištenog dijela godišnjeg odmora samo na iduću godinu, (npr. stečeni godišnji odmor za 2012. godinu može se prenijeti na 2013. godinu), a ne na godine koje iza nje slijede.

http://www.mrms.hr/pitanje/godisnji-odmor-3/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija