Jump to content

Od kad moram placati pricuvu?


Damaiondie

Preporučene objave

Postovani,
Stan sam kupila putem suda i 05.09.2017. sam upisana u ZK. U posjed sam stupila 05.02.2018. delozacijom ovrsenika te sam u roku od 30 dana predala zapisnik o stupanju u posjed i sve ostale dokumente svim pruzateljima usluga kako bih rezije prenjela na sebe.

Za sve rezije sam "krenula iz pocetka" i svi su mi poceli slati uplatnice za razdoblja od 05.02. na dalje, niti lipu duga starog vlasnika (a radi se o tisucama kuna) nisam morala ja platiti.

Jedino sam s upraviteljem stambene zgrade imala problema. Njima sam morala uputiti brojne telefonske pozive i cak 2 puta online prijavljivati da sam novi suvlasnik te ih onda jos mailovima i pozivima moliti da mi pocnu slati uplatnice - sto su i poceli, tek krajem svibnja 2018. i odjednom mi poslali uplatnice za razdoblje od 10. mj 2017. do 05. mj 2018. Na niti jednoj uplatnici nije pisao datum dospijeca. Taj cijeli set uplatnica su mi poslali 2 put.

Zalila sam se upravitelju na placanje pricuve za razdoblje od 10.2017. do 01.2018. no njihov je odgovor bio da sam to ja duzna platiti.


Kako nisam bas pri novcima, upit sam postavila i u pravnoj klinici (22.05.2018.) no od njih jos nikakav odgovor nisam dobila, a prosla su 4 i pol mjeseca.
Bojim se da mi ne dode kakva ovrha pa ovim putem pitam Vas:

1. Od kad sam duzna placati pricuvu?
2. Da li mi moze doci ovrha za te uplatnice ako na njima nema datuma dospijeca? Ja teoretski ne kasnim s placanjem jer ne pise do kad ih trebam platiti pa ih valjda onda mogu platiti bilo kada. Na uplatnicama koje su dolazile nakon toga pise datum dospijeca.
3. Upravitelj mi nije poslao bas nikakav izvjestaj o financijskom stanju zgrade do 30.06. kao sto su duzni napraviti (a ni nakon toga). Ako oni mene smatraju suvlasnikom od 2017., zar nisam onda trebala dobiti financijski izvjestaj za 2017.? Kome mogu prijaviti da mi nisu to poslali?

Inace mi upravitelj ne odgovara na mailove, a na preporucene i s povratnicom poslane upite mi je mailom odgovoreno: "...primarno napominjemo da nemamo namjeru odgovoriti na sva postavljena pitanja, niti smo isto obvezni..."  - Nisu mi odgovorili na niti jedno jedino pitanje koje sam im poslala.

 

Molim odgovore kako bih cim prije podmirila racune ukoliko sam ih duzna platiti. 
Zahvaljujem!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, pričuvu ste dužni plaćati od kada ste, kao vlasnik, stekli pravo na navedenoj nekretnini, kako Vam je to napisala poštovana Borbena7, dakle, od dana upisa u ZK Vas kao vlasnice......

Pošaljite požurnicu upravitelju da Vam odgovori na Vaš upit, jer su se dužni očitovati, sukladno ZOUP-u, na Vaš upit (podnesak) u roku od najduže 30 dana  (nije bitno što oni nisu trgovac, a Vi kupac), zakon je za sve isti...

Može Vam doći ovrha, kako Vam to navodi i poštovana Borbena7, jer se radi o nepodmirenim obvezama, ali samo za vrijeme od kada ste Vi postali stvarni vlasnik (upisali se u u ZK kao vlasnik i kao takvi obveznik plaćanja pričuve), a ako bi, kojim slučajem pokrenuli ovrhu protiv Vas za proteklo vrijeme, dok još Vi niste bili stvarni vlasnik, obvezno pišite prigovor na Rješenje o ovrsi...

Financijsko izvješće probajte zatražiti od predstavnika suvlasnika...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,
Zahvaljujem na klarifikaciji.
Kako sam bez prihoda, cim sam krajem svibnja primila te racune za upitno razdoblje, savjet sam potrazila u Pravnoj Klinici. No, jos uvijek nisam primila odgovor (od 22.05. kad sam bila tamo) i jako me brinu ti neplaceni racuni. Sad kad ste mi rekli da sam uistinu obvezna placati pricuvu od datuma upisa u ZK, odmah cu ih podmiriti.

Financijsko izvjesce sam uspjela dobiti od susjeda, ali od Upravitelja ama bas nista. Ocitovali su se, prva recenica im ide:
"Nastavno na Vas dopis koji smo zaprimili 30.08.2018. primarno napominjemo da nemamo namjeru odgovarati na sva postavljena pitanja, niti smo isto obvezni...."

Znaci oni su poslali dopis na mail, a to sto u njemu nema ama bas niti jednog odgovora na niti jedno postavljeno pitanje, bas ih briga. 

Naravno da sam im se ponovo obratila, ovaj put mailom, ali bas nikakav reply nisam dobila. Da sad opet saljem nesto preporuceno s povratnicom me kosta, a vidite da mi ne zele odgovoriti. Sto ja mogu tu napraviti? Kome ih prijaviti?

Promjeniti Upravitelja nije moguce (kad bi suvlasnici i htjeli, sto ne zele jer su se k njemu prebacili od nekog drugog s kim nisu bili zadovoljni) i jer placamo kredit pa zbog njega ni ne mozemo mjenjati upravitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, postoji još jedna mogućnost kako bi "se izvukli" iz tog dugovanja, a to je da predstavnik suvlasnika inicira sastanak svih suvlasnika, te da, a pošto se radi o zaista neugodnoj i nezavidnoj situaciji po Vas, kako navodite, (... U posjed sam stupila 05.02.2018. delozacijom ovrsenika te sam u roku od 30 dana predala zapisnik o stupanju u posjed i sve ostale dokumente svim pruzateljima usluga kako bih rezije prenjela na sebe....), da na istom predloži, a suvlasnici se slože, da Vam se izvrši oprost duga, jer ste Vi ostali dužni svim suvlasnicima temeljem zajedničke pričuve....

Naravno, ako bi se to uspjelo na taj način, predstavnik suvlasnika izvještava upravitelja da je dogovor svih suvlasnika da Vam se dugovanje oprosti (otpiše) i da se više ne vodite kao dužnik temeljem zajedničke pričuve, te da se, temeljem tog duga, protiv Vas ne pokreću nikakve zakonske mjere (pišem Vam iz osobnog iskustva kao predstavnik suvlasnika)....

Kažem, šanse su male, ali postoje...

Sretno...!

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani,
Cim mi je Borbena 7 jucer napisala, a Vi potvrdili, odmah sam platila te racune. Nije mi bila namjera izvlaciti se od placanja, vec saznati da li sam to duzna platiti ili ne (s obzirom na to da su me svi drugi pruzatelji usluga poceli teretiti s 05.02. prema zapisniku sudskog ovrsitelja, pa mi je bilo cudno da samo pricuva ide od puno prije).

Inace, da je Upravitelj GSKG, a ne Zapadstan i da mi pricuva dolazi na Holdingovoj uplatnici, zajedno sa cistocom, kn, nuv i vodom, teretili bi me za pricuvu takoder od 05.02., a ne za 5 mj prije. Zato mi je to sve bilo cudno i odmah sam odgovor potrazila u Pravnoj Klinici, ali evo od njih jos uvijek nista...

Da li postoji netko negdje kome mogu prijaviti Zapadstan zbog ovakvog bezobraznog ignoriranja mojih problema i cinjenice da mi ne zele odgovoriti na niti 1 upit?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 2 minuta, Željac047 je napisao:

Probajte preko predstavnika suvlasnika, neka ih on kontaktira i zatraži obrazloženje...

Što se tiče plaćanja, platili ste i riješili se daljnje brige i možebitnih problema, nadalje redovito plaćajte i vjerujem da će biti sve ok...

Sretno...!

Sve racune placam na vrijeme, ali za ovo sam htjela potvrdu da li sam duzna platiti. Pravna Klinika se, na zalost, pokazala potpuno beskorisnom i ne vjerujem da cu od njih ikad dobiti odgovor.
Da predstavnik suvlasnika ima i najmanji interes pokazati mi financijsku sliku zgrade ili namjeru rjesiti curenje krova, ne bih se obracala direktno upravitelju. Predstavnika se ne moze smjeniti jer on i njegovi rodaci drze vecinu u zgradi. 

Upravitelj mi odbija dati odgovor na pitanje koliku pricuvu placaju poslovni prostori, koliko je novca na racunu, do kad isplacujemo kredit za krov iznad susjedovog stana, odbija doci pogledati stetu, tvrdi da je krov koji prokisnjava ispravan i ne odgovara mi na mailove.
Zanima me kome se obratiti i prijaviti upravitelja. Predstavnik suvlasnika je samo jedan suvlasnik kao sto sam i ja i nije nikakvo tijelo niti institucija koja upravitelju koji krsi ugovor o upravljanju moze izreci neku kaznu. 


Osim da pisem Provjerenom i po forumima i odgovaram ljude od Zapadstana, sto konkretno mogu napraviti?
 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još to, nemoje se ljutiti, jer ja stvarno nisam imao nikakve loše namjere i nisam "niti u snu" pomislio da Vi režije ne plaćate, samo sam se bazirao oko onog duga kojeg ste podmirili i napisao da ste se riješili brige i daljnjeg sikiranja oko toga, oprostite ako sam Vas povrijedio, stvarno mi nije bila nikakva namjera to učiniti..
Što se tiče prokišnjavanje krova, radi se o hitnoj intervenciji na što se upravitelj, kao ni predstavnik suvlasnika, nebi, a i ne smiju, nikako oglušiti....

Inače ne kažem da je predstavnik suvlasnik "bog" i svemoguć, on je "spona" između suvlasnika i Upravitelja i dužan je zastupati svakog suvlasnika ponaosob i štiti prava svakog suvlasnika..

A što možete učiniti, jedina mogućnost Vam je popraviti krov vlastitm sredstvima pa sudskim putem, od svih suvlasnika tražiti povrat uloženih sredstava u krov koji predstavlja zajedničku imovinu...

Što se tiče Pravne klinike, zasigurno će Vam biti odgovoreno, jer su dosta zatrpani pravnim pitanjima na koje, većinom, odgovaraju studenti prava, a sada imali školske praznike pa su, najvjerojatnije, poradi toga u zakašnjenju sa odgovorom...

Još jednom oprostite ako sam Vas povrijedio svojim prethodnim postom, to mi uopće nije bila namjera, zahvaljujem i sretno još jednom.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani Zeljac,
Isprike ako sam nesto pogresno napisala. Nisam ni pomislila da imate lose namjere, vec htjela pojasniti da mi nije bio cilj izbjeci placanje pricuve, vec samo saznati od kad sam to duzna raditi. Cim sam dobila odgovore, odmah sam platila.

Ispricavam se sto Vas gnjavim i postavljam glupa pitanja, ali budite tako ljubazni da mi napisete redosljed radnji.
Znaci uspjela sam namoliti predstavnika da organizira sastanak suvlasnika (na kojem sam saznala da je to prvi sastanak IKAD, ne ove godine, ne ovo desetljece, ikad!). Obavijestila sam ih o stanju krova, pogledali su slike curenja i slozili se da se nitko ne slaze da se krov popravlja osim mene. Kad sam ih upoznala sa stavnom upravitelja, rekli su da je to normalno i sto bih ja htjela.
Da li unatoc tome moram svakome preporuceno slati obavijest da krov curi?

Sto nakon toga? Sudskog vjestaka sam vec zvala (njih 4), a samo jedan mi je odgovorio i to da moram preko suda traziti osiguranje dokaza i to na nacin da trazim dezurnog suca pa da njega pitam. To da postoji dezurni sudac (OGSZG) kojeg se moze nesto takvo pitati mi je potpuna nepoznanica. Ne poznam niti jednog pravnika koji bi mi mogao dati odgovor pa se, evo obracam Vama. 
Kako izbjeci poslovodstvo bez naloga?

Ranije sam vec postavila temu oko curenja krova, ispricavam se ako sam ta pitanja trebala nadovezati na toj temi.

I da, ni u jednom trenutku nije bilo nikakve ljutnje, vec samo zahvalnost na vremenu koje ste Vi i Borbena7, a i drugi na drugim temama, uzlozili da pomognete meni i ostalima koji si ne mozemo priustiti odvjetnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma sve u redu...

Poštovana Damaiondie, razvidno je da ostali suvlasnici, baš kao i predstavnik suvlasnika koji je dužan voditi zgradu na način da osigurava sigurnost, funkcionalnost, te da štiti interes svih suvlasnika kao i Vaš Upravitelj, "nemaju sluha" za Vaš problem, odnosno, problem svih suvlasnika, jer se krov tretira kao zajednički prostor, prostor svih suvlasnika....

Pošto se radi o procurivanja krova, sanacija istog se podrazumijeva, baš kao i kod puknuća ili propuštanja vodovodnih ili kanalizacijskih cijevi, kvarova na električnim instalacijama te propuštanje u plinskom ili toplinskom sistemu, jer postoji opasnost nastanka veće štete, kako na zajedničkim prostorijama, tako i u privatnim stanovima, žurnom (hitnom) intervencijom i za to se moraju iznaći novčana sredstva...

Možda da se obratite nekom od odvjetnika koji bi se dopisom obratio predstavniku suvlasnika, kao i Upravitelju, i upozorio ih na navedeno, jer je to direktno kršenje Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, te čl. 5. Uredbe o održavanju zgrada...

Ako to ne uspije, nažalost, sanaciju krova ćete morati izvršiti vlastitim novčanim sredstvima, sačuvati sve račune i sudskim putem zatražiti od svih suvlasnika (utužiti ih) povrat Vaših uloženih sredstava u popravak zajedničke imovine (zajedničkog prostora svih suvlasnika - krova)...

Sretno...!

 

uređeno: od Željac047
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, Damaiondie je napisao:


Sto nakon toga? Sudskog vjestaka sam vec zvala (njih 4), a samo jedan mi je odgovorio i to da moram preko suda traziti osiguranje dokaza i to na nacin da trazim dezurnog suca pa da njega pitam. To da postoji dezurni sudac (OGSZG) kojeg se moze nesto takvo pitati mi je potpuna nepoznanica. Ne poznam niti jednog pravnika koji bi mi mogao dati odgovor pa se, evo obracam Vama. 
Kako izbjeci poslovodstvo bez naloga?
 

Što se tiče osiguranja dokaza, to je postupak kojim se izvrši očevid i zapisnički konstatira stanje (s vještakom najčešće) te se taj zapisnik onda koristi kao dokaz u kasnijem postupku za naknadu štete ili isplatu od ostalih suvlasnika, a Vi možete popravljati bez bojazni da će netko kasnije osporavati da je šteta baš bila takva i da ste frizirali fotografije. Zahtjeve za osiguranje dokaza obično sastavljaju odvjetnici (a bojim se da će Vam i trebati jedan da Vas neki od suvlasnika ne bi iznenadio nekim prigovorom), no možete ga sastaviti i sami i uputiti sudu (u dovoljnom broju primjeraka za sud i sve protivnike suvlasnike koje ćete kasnije utužiti), u njemu ćete opisati situaciju i tražiti da sud zakaže i održi očevid radi osiguranja dokaza u prisutnosti vještaka i da se tijekom očevida konstatira šteta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam oboma na odgovorima i pojasnjenjima.
 

, Ruby_Danderfluff je napisao:

Zahtjeve za osiguranje dokaza obično sastavljaju odvjetnici (a bojim se da će Vam i trebati jedan da Vas neki od suvlasnika ne bi iznenadio nekim prigovorom), no možete ga sastaviti i sami i uputiti sudu

Ukoliko bih ga sama pisala, samo ga naslovim Zahtjev i predam u urudzbenom u dovoljnom broju primjeraka? Da li da i tu prilazem fotografije i kopije mailova kojima sam o curenju vec izvjestavala Upravitelja, Zapisnik sa sastanka suvlasnika itd. ili nista od toga nije potrebno prilikom predaje Zahtjeva Sudu, vec kasnije kod trazenja povrata troskova? Znate li da li se i koliko placa Sudu ta "usluga" predaje i obrade Zahtjeva za osiguranjem dokaza?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ide otprilike ovako:

Općinski sud (u mjestu gdje se nalazi nekretnina)

Izvanparnični predmet:

Predlagatelj: Vi s imenom, prezimenom, adresom i OIB-om

Protustranke: svi drugi suvlasnici

Radi: osiguranja dokaza

PRIJEDLOG ZA OSIGURANJE DOKAZA

I. Predlagateljica je vlasnica tog i tog stana na toj i toj adresi. Na krovu oštećenje blabla

DOKAZI: fotke (to je dovoljno, ali možete i izvještaje, mailove i ostalo)

II. Radi potrebe otklanjanja veće štete, predlagateljica mora samostalno pristupiti popravcima, te radi kasnijeg vođenja postupka protiv ostalih suvlasnika za nakadu troškova popravaka, predlagateljica predlaže da sud donese sljedeće rješenje:

I. prihvaća se prijedlog za osiguranje dokaza;

II. osiguranje dokaza će se provesti očevidom na nekretnini u prisutnosti sudskog vještaka (tu bi bilo dobro da kontaktirate vještaka i pitate ga koliko bi iznosio predujam njegovog izlaska na očevid, jer Vam je to glavnina troška, plaća se i nešto sitno sudska pristojba na prijedog i naknada za izlazak suda)

Datum, vlastoručni potpis

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija