Jump to content

pravo na procjenu radne sposobnosti nakon ozljede na radu


buzzy

Preporučene objave

Poštovani, molim za pravni savjet.

Opis situacije: 2005g. suprug je za vrijeme rada pao i ozlijedio živac u lijevoj nozi i donjem dijelu kralježnice. Priznata mu je ozljeda na radu. Proveo je oko godinu dana na bolovanju uz fizikalnu terapiju jer nema potrebe za neurokirurškim liječenjem. Na nalazu dr med rada iz 2005. stoji da ukoliko na EMNG nalazu i dalje bude prisutna radikulopatija ili lezije da se uputi na procjenu radne sposobnosti. EMNG nalaz je pokazivao radikulopatiju i 2006, no nije nikada upućen na procjenu radne sposobnosti, vjerojatno jer je premješten na drugo radno mjesto koje je odgovaralo njegovom stanju. 

On i dan danas ima probleme s lijevom nogom u vidu bolova i trnaca nakon težeg rada ili dugotrajnog hodanja/stajanja. 2016. je proveo kratko vrijeme na bolovanju zbog gore navedenog,uz fizikalnu terapiju, blokade i opet EMNG nalaz koji pokazuje radikulopatiju i RTG koji pokazuje početne degenrativne promjene malih zglobova kralježnice, sklerozu acetabuluma obostrano i entenzopatiju sjednih kostiju obostrano. 

E sad nastaje problem. 

Nova uprava tvrtke ga premješta na radno mjesto u graditeljstvu koje podrazumijeva teži fizički rad, (trenutno radi na prakiralištu) i manju plaću. Kada se požalio i pozvao na ozljedu, poslali su ga na izvanredni sistematski koji se sastojao od mjerenja tlaka, provjere vida, bikem. nalaza, razgovora s psihologom i uvida u medicinsku dokumentaciju(2005.2006.2016.god.) i dr.med.rada ga je proglasio radno sposobnim. 

Sada je izbor ili to radno mjesto ili otkaz. Da napomenem da je po struci vozač i da se kao vozač i zaposlio no ne radi kao vozač oko 15 godina. 

Zbog bolesti djeteta često putujemo za Zagreb i na smjene smo na bolovanju zbog njege djeteta 2-3 puta godišnje oko mjesec dana.  Upravo zbog toga je u dogovoru s direktorom premješten na trenutno radno mjesto jer može više izbivati a sada mu kao razlog premještaja navode radnu neučinkovitost radi previše izbivanja. 😕

Došli smo do zida i treba nam pomoć. Nije kraj svijeta i otkaz, naći ćemo nešto već pa taman morali spakirati kofere,njemu je 40godina, meni 36, još smo mladi, ali bismo htjeli dovršiti ovu borbu s vjetrenjačama. 

Imamo li pravne osnove za tužbu? 

Jesu li oštećena njegova radna prava?

Koja je okvirno cijene medicinskog vještačenja radne sposobnosti na zahtjev osiguranika?

Potpisati premještaj pa na bolovanje?

Help...please...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dodatak koji sam zaboravila spomenuti gore.

Cijeli siječanj je radio na parkiralištu gdje je koeficijent 2.3, no isplaćena mu je plaća za radno mjesto pomoćnog radnika u građevini, s koeficijentom 2.1. Nakon pritužbe poslane u upravu, i neizravne prijetnje tužbom, priznali su za umanjenu plaću i rekli da se dogodilo slučajno i da će uplatiti razliku. Sada  mi je žao što nisam odmah poslala dokaze inspektoratu rada, jer je njegov nadređeni svjesno, i nimalo slučajno, cijeli siječanj i veljaču "slao sate" odgovornima u građevini, što je on sam i rekao suprugu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Nažalost, zasad ne postoje dokazi koji bi govorili o suprotnom, odnosno da je poslodavac povrijedio prava Vašeg supruga, jer je on po mišljenju liječnika medicine rada radno sposoban za obavljanje poslova tog radnog mjesta. E sad, prije nego što bilo što dalje poduzmete, bilo bi dobro da suprug pribavi nalaz i mišljenje liječnika vještaka ortopeda ili neurologa, koji bi dao adekvatnije mišljenje o njegovoj radnoj sposobnosti. Tada, ako to mišljenje pokaže da je poslodavac u krivu, neka traži premještaj na novo radno mjesto, a ako ga ne dobije, neka traži pisanu odluku poslodavca o tome, protiv koje tada može uložiti zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa i pokrenuti radni spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija