Jump to content

upit -obiteljsko nasilje


Paula29

Preporučene objave

Poštovani,

molim Vas informaciju/ iskustvo o slijedećem.

Naime, šogor mi je lupio ženu po rukama i bacio na krevet i sve to u prisustvu malodobnog djeteta i ona ga je prijavila policiji i odveden je u istražni zatvor na 15 dana. U toku izjave njene navela je neke stvari koje uopće nisu istinite, a to je da pije, da uopće na mari za dijete, da taj dan kad je on nju kao lupio po rukama dijete plakalo, vrištalo nije dozvolio da ga umiri , ... a jedini radi i još k tome podstanari su tako da ovo se vidi nije točno. Ona  sama kaže da je pričala u afektu i sad moje pitanje je što sada... ona i dalje želi biti s mužem kad izađe i sve... ona je mislila da će oni njega zadržati samo 24 sata... pitanje kako sud gleda na to? dali su oni iskusni pa shvate kad se radi o laži i što onda? nije bila hitna jer nije bilo vidljivih ozljeda osim jedne stare ogrebotine koje ni ona sama ne zna otkud je.

Hvala Vam lijepa na odgvoru.

 

Uskoro je sud pa ne možemo dočekati što će biti.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Paula29 je napisao:

Naime, šogor mi je lupio ženu po rukama i bacio na krevet i sve to u prisustvu malodobnog djeteta i ona ga je prijavila policiji i odveden je u istražni zatvor na 15 dana. U toku izjave njene navela je neke stvari koje uopće nisu istinite, a to je da pije, da uopće na mari za dijete, da taj dan kad je on nju kao lupio po rukama dijete plakalo, vrištalo nije dozvolio da ga umiri , ... a jedini radi i još k tome podstanari su tako da ovo se vidi nije točno. Ona  sama kaže da je pričala u afektu...

....nije bila hitna jer nije bilo vidljivih ozljeda osim jedne stare ogrebotine koje ni ona sama ne zna otkud je.

Je li ovakvih incidenata bilo i prije? (mislim, osim što je ovaj puta došlo do prijave i intervencije)

Citiraj

i sad moje pitanje je što sada... ona i dalje želi biti s mužem kad izađe i sve... ona je mislila da će oni njega zadržati samo 24 sata... pitanje kako sud gleda na to? dali su oni iskusni pa shvate kad se radi o laži i što onda?

Sud i sve druge institucije su pod velikim pritiskom da osude nasilnike - one prave , kao i one koji su potpuno lažno prijavljeni ili u slučajevima gdje je došlo do eskalacije svađe ali bez nekog teškog jednostranog nasilja.  Stvorena je svojevrsna klima linča (a u svezi sa ratifikacijom Istanbulske konvencije) u kojoj se zapravo svatko tko bi htio propitkivati okolnosti i dvojiti oko svrhovitosti oštrog kažnjavanja (nasuprot , recimo , kakve obiteljske terapije) izlaže riziku da bude optužen da 'štiti nasilnika'.

Zato je posve nerealno očekivati da bi itko uopće i uzeo u obzir da je šogorica lagala, a čak i da ona sama izjavi sve što ste opisali, nije vjerojatno da bi bio oslobođen. U ovakvom slučaju vrši se pritisak na optuženika da prizna krivnju u zamjenu za uvjetnu osudu.

Takva osuda međutim vrlo često znači gubitak zaposlenja (obzirom da je uz to izostao s posla zbog pritvora) i nemogućnost nalaženja drugog pristojnog zaposlenja. 

 

uređeno: od felixx
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne radi se o istražnom zatvoru, nego o zatvorskoj kazni koju mu je propisao Prekršajni sud. Kod obiteljskih nasilja, cjeli postupak je žuran, nema kasnije mjenjanja iskaza, a nju su vjerovatno odveli na hitnu. Sud nastoji na temelju prikupljenjih dokaza, izjava i svega ostaloga donjeti pravičnu odluku, ali naravno da su uvijek moguće manipulacije u postupcima. Radeći policijski posao u postaji vidio sam nekoliko takvih slučajeva, i stvarno je nekad teško vidjeti što se zapravo dogodilo, pogotovo ako  je prvi put, no često se u ponavljanjima ta situacija lakše razaznaje. Zato je na policiji vrlo težak i odgovoran posao, prikupiti vrlo kvalitetne izjave i dokaze što se zapravo dogodilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja govorim ono što nam je šogor rekao u zatvoru - da je u istražnom zatvoru 15 dana i sud treba biti sad koji dan (znamo točan datum) 

iskreno ne razumijem u taj sustav i govorim ono kako je rečeno. kaže i njegova žena koja je bila saslušana da je i njoj rečno da ide u istražni zatvor na 15 dana i onda šta bude. 

obiteljsko nasilje se to zove i još ispred malodobnog djeteta pa je već u startu dobio kaznu 6.000 kn.

 

Sutkinja prekršajnog suda 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro, ne pilim te, nego te pitam samo zato što se radi o potpuno drugačijim postupcima i ne bi bilo dobro da ti napišemo nešto krivo, tj. ono što se odnosi na drugi postupak.

Po ovom, radi se o prekršajnom postupku i o zadržavanju, a ne istražnom zatvoru (okvirno je ista posljedica, boravak u zatvoru do suđenja, ali reguliraju ih drugi propisi i formalno su različiti).

S obzirom da je bilo pred djetetom, ona ne može iskoristiti blagodat nesvjedočenja i mora na sudu reći što je bilo. On to vjerojatno negira, pa zato presuda nije odmah donesena i zato odmah nije izašao na slobodu. S obzirom da je ona saslušana, sada se više ne može niti predomisliti i reći da je sve izmislila, jer će si samo zakomplicirati postupak. Jesu li već imali posla s policijom?

Ako postupak nije završen, onda još nije mogao dobiti kaznu. Saslušani su, ali nije bilo moguće donijeti odluku bez drugih svjedoka, pa je smješten u zatvor dok se ne organizira novi termin i dolazak svjedoka. Znaš li je li još tko pozvan na sud?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma vjerujem ja Vama jer sigurno imate više iskustva. ni sestra ni ja ga nemamo i zato ispitujemo što i kako dalje.

Nikad im policija nije bila u kući i nema nikakvih prijava. 

je negirao je tj kad stvarno nije došlo do fizičkog ozljeđivanja. nije bila ni hitna ni nitko. samo ju je policajka pregledala i imala je ogrebotinu koju ne zna ni ona sama otkud je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije problem što ispituješ, nemaš brige, nego ne bih htio da ti objašnjavamo prekršajni postupak, pa ispadne da se radi o kaznenom (što je moguće radi ozljeda), ili obrnuto.

Kada netko negira, onda to često završi ovako - ide u zadržavanje dok ne dođu svjedoci koji će potvrditi jednu ili drugu priču.

Je li još tko sad pozvan na sud (obitelj, prijatelji, susjedi...)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda ne znam zašto su ga stavljali u zadržavanje, osim ako je divljao, pa su ga stavili da se "ohladi". Zadržavanje nije čest postupak, obično je sve gotovo odmah. Glupo mi je i pogađati... Pa zar nije žena bila na sudu? Nije pitala ništa konkretno?

U ovakvom slučaju nema pravo na branitelja po službenoj dužnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa vjerojatno zato što je ona bila u afektu i sve i svašta rekla i šta je istina i što nije i kasnije nije mogla promjeniti iskaz kad se ohladila. 

koliko znam mirno je otišao s policajcima i to je to, još napuhao 0,00. 

 

žena se 2x sa sutkinjom, prvi put kod davanja izjave, jučer kad je htjela priznati da je u afektu svašta rekla ali  sutkinja je rekla da sad sve ide po službenoj dužnosti i da za njih ovo nije igra i oni su ozbiljno krenuli rješavati predmetno i da ona ide da nema vremena trošiti vrijeme na gluposti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to je ono prvo što smo rekli, negirao je i vjerojatno je bio malo glasan, što je dovoljno da ga smjesti.

Nakon novog suda će ga pustiti, ali sad, kakva će biti presuda, nemam pojma. Bez obzira što nema svjedoka, vjerujem da će presuda biti osuđujuća uz uvjetnu kaznu (ako ponovi prekršaj, ide u zatvor), ali nema druge nego čekati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

šogor izašao van. nije dobio uvjetnu ni ništa koliko zna. za mjesec dana će dobiti spise doma na adresu pa će biti lakše. nikakvu kaznu mu tmao nije spomenila samo da zbog malodobnog djeteta obilazit će ih Centar za socijalnu krb. sud je bio u novom zagrebu, zgrada iza avenua malla. 

nemam konkretnu informaciju kao ishod ali nadam se da će biti jasnije kad dobije fizički papire.

 

Nejasno mi je zašto neki sudovi popunjavanju ročišnik a neki ne ?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija