Jump to content

jehovi svjedoci ne žele vjerska obilježja u uredu


Gogy

Preporučene objave

Kolegica mi radi kod privatnika. U tvrtki vladaju čudni odnosi. Diskretno joj je dano do znanja da je u tvrtki čiji su vlasnici jehovini svjedoci, najstrože zabranjeno isticanje bilo kakvih vjerskih obilježja. Ona je katolik u katoličkoj državi. Navodi kako nema niti grba RH, što po zakonu mora biti istaknuto. Dali poslodavac ima pravo u katoličkoj državi braniti naprimjer, križ na radnom stolu ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Republika Hrvatska temeljem svojih ustavnih odredbi je sekularna država (čl.41. Ustava RH),u kojoj su religija i država odvojene,te se na temelju toga ne može govoriti o katoličkoj državi.( iako katolici (rimokaltolici) čine većinu stanovništva po statističkim podacima)..U slučaju da se radi o vjerskoj državi ona bi imala vjersku vlast i kod katoličke države bi bila pod patronatom Vatikana kao ''pokrajina''.

 

Članak 40. Ustava RH

Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Privatne firme nisu dužne isticati grb RH u svojim prostorijama.

Točno je da Ustav jamči slobodu vjeroispovjesti i javna očitovanja po tom pitanju i poslodavac joj, u principu, ne može zabraniti isticanje križa na stolu. Zato su joj to i, kako ste sami rekli, diskretno stavili do znanja, a ne propisali nekim pravilnikom. Međutim, vaša je kolegica, pretpostavljam, znala gdje se je zaposlila, a ako nije, trebala se je informirati o jehovinim svjedocima prije nego što je prihvatila to radno mjesto. Oni imaju svoj sustav vrijednosti i vjerovanja. Iako se ja osobno ne slažem s njihovim pogledima na svijet, njihovo je pravo da vjeruju u što žele. Zato nije primjereno reći da su tamo odnosi "čudni". Drukčiji su, to da, ali ako netko želi raditi u njihovoj tvrtki, onda to treba i poštivati.

Zašto vaša kolegica inzistira na tome da drži križ na stolu? Neka ga nosi na lančiću oko vrata, ispod košulje, ili u torbi ili u džepu.

Svaka vjera ima svoja obilježja i obrede, ali to ne znači da ih možemo i trebamo prakticirati na poslu. Nitko od nje nije tražio da prijeđe na njihovu vjeru, zaposlili su je iako je katolkinja a ne jehovin svjedok, što znači da je nisu dikriminirali po pitanju vjere. Ne žele da drži križ na stolu ili ga ističe na bilo koji način i ona to možda doživljava kao diskriminaciju, ali ja zaista ne vidim zašto na tome inzistirati.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i ja! uostalom, stavljanje u nepovoljniji polozaj pri zasnivanju radnog odnosa ili ukljucenja u clanstvo od strane crkve ili druge javne ili privatne organizacije koja djeluje u skladu s ustavom i zakonima, ako tako zahtijevaju vjerska doktrina odnosno uvjerenja ili ciljevi organizacije, ne smatra se diskriminacijom, a mi ne znamo zapravo gdje tocno ta vasa kolegica radi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svojevremeno sam i sama imala vlastiti obrt i morala istaknuti grb RH. Kupila sam ga u NN i stavila na vidno mjesto.

Moja je kolegica taj posao našla preko burze pa me čudi da se vi čudite kako nije znala da su jehovini svjedoci ... Pa šta mislite da su oglasili slijedeće: Firma na čelu sa jehovinim svjedocima traži zaposlenika .... Ne budite smiješni.

Nije stavila križ na stol, koliko sam je shvatila, a i da ga je stavila oko vrata bilo bi joj to zamjereno.

Sve u svemu, treba ipak razlikovati vjeru od sekte.

Slijedom svega čine mi se ipak malo nelogične vaše primjedbe. Ali svakako poštujem sva mišljenja bez obzira što mi se uopće ne sviđaju. :propovjeda:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam kako bi bilo da je obratno, da neki j.s. želi staviti bibliju na stol, vjerojatno bi se digla frka oko toga.

zato je posao posao a vjeroispovjest drugo, ako joj je to veliki teret neka da otkaz iako bi joj preporučio da se strpi i promjenit će loše mišljenje o njima.

Znam iz iskustva drugih

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da previše branite sektu. Trebalo bi poštivati vjersko opredjeljenje katolika Hrvata u Hrvatskoj. Mislim, to mi stvara određeno gađenje, upravo to dokazivanje dokazivanog dokazanog.

J.s. su samo neka sekta o kojoj se malo zna (a i to je jako zanimljivo ...), i nemaju pravo nametati svoje sektaške običaje u državi u kojoj je većina katolika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam zasto u SVOJOJ firmi ne bi mogli zahtijevati da se postuju njihova pravila, ako je u okviru zakona?

 

To je kao da kod sebe doma ne smijes zabranit pusenje gostima, jer je eto, u Hrvatskoj 80% pusaca.

 

Sto se tice postivanja vjerskih uvjerenja, ne vidim da su tvojoj prijateljici zabranili da vjeruje u sta hoce, i da izvan radnog mjesta izražava svoju vjeru kojim god hoce oblicima, niti da su joj nametali svoja vjerovanja? Na kojim si ti to radnim mjestima uopce vidio da se isticu vjerska obiljezja?!

 

I jos nesto, trebaju se postivati SVACIJA vjerska opredjeljenja koja nikome ne stete, a ne samo vjerska opredjeljenja vecine. :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MASTER je napisao:

neki dan sudac je općinskom sudu u zagrebu imao raspelo na stolu

 

Pa bilo bi najbolje da se suđenja odvijau u kapelicama,obzirom da su tu zastupljena sva vjerska obilježja,a mogli bi i predstavnici klera po potrebi ''uskočiti'' ,ako se nedaj Bože :-D sudac razboli ili kad je na godišnjem,a sve u svrhu efikasnijeg pravosuđa...

 

:sudac::vrag::propovjeda:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što sudac koji sudi u ime Republike Hrvatske ima na stolu križ po meni nije ispravno, Ako je vjernik, što poštujem, ne bi smio svoja vjerska obilježja isticati u sudnici u kojoj sudi u ime sekularne države...

 

Da nisi rimokatolik vjerojatno bi ti smetalo...

 

Osim toga ne vidim iz postova da mladu damu maltretiraju Jehovini svjedoci, da joj svako jutro citiraju Kulu stražara, nego su ju samo zamolili da na vidna mjesta ne ističe obilježja svoje vjere...po meni pošteno, pogotovo ako je dobra plaća...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gogy je napisao:

 

Ovo zadnje se odnosilo na post oko pripadnika klera i njihovih eventualnih pravosudnih aktivnosti ...

Križ na stolu je u redu i apsolutno se slažem s tim sucem. Šteta da nema više takvih sudaca.

 

Da je na stolu bio polumjesec, ikona, slika Bude, zlatno tele, sveta egipatska mačka ili idol plodnosti na ovom bi se portalu pojavio post on tome kako sudac krši ustav ističući obilježja svoje vjere u sudnici. Interesantno je kako uvijek u glavama ljudi (suprotno uvraženom mišljenju i pravnici su ljudi) postoje jednaki i jednakiji...kao što reče profesor iz Teorije prava i države na prvoj godini i na prvom predavanju - nikada se ne zabunite i zamijenite pravo i pravdu...

:jok::jok::jok:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

tomacsoon je napisao:

To što sudac koji sudi u ime Republike Hrvatske ima na stolu križ po meni nije ispravno,

 

Naravno da nije ispravno, naprotiv, protivno je i sudskom poslovniku i kodeksu.

Na stolu ima da drži zakone, a ne križ.

 

Protivno je propisima RH kojih se taj sudac, kao i svaki drugi, ima pridržavati, jer je za to prisegnuo i za što je plaćen.

 

Propisa se ne pridržavaju oni koji ih svakodnevno primjenjuju, pa kako onda očekivati da to čine drugi. I otuda ne čude ovakva pisanja na forumu i podrška koja mu se daje.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A što je vašoj kolegici konkretan cilj?

 

A. Odašiljanje poruke poslodavcu i suradnicima da je neisticanje vjerskih obilježja i neispovjedanje vlastitog vjerskog uvjerenja tijekom radnog vremena u sredini koja nije ujednačena po tom pitanju za nju neprihvatljivo kao i samo vjersko opredjenjenje drugih, pa stoga slijedi- provokacija?

B. Povećati produktivnost i kvalitetu vlastitog rada isticanjem vjerskih obilježja na radnom stolu?

C. Izvođenje egzorcizma u "silent mode"-u?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gogy je napisao:

Zaboravih: Jamči se sloboda savjesti i vjeroispovijedi i slobodno javno očitovanje vjere ili drugog uvjerenja.

(čl. 40 Ustava RH9

Onda, moja kolegica može uredno ostaviti križ na radnom stolu ili ne ?

 

Taj članak Ustava nije primjenjiv samo na vašu kolegicu već i na njezine poslodavce.

Vaša kolegica može uredno staviti križ na stol ako želi napetu radnu atmosferu.

Iskreno, mišljenja sam da je cijela ova rasprava izašla iz okvira prava i uplovila u vode nadmetanja koja je vjera bolja i ispravnija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Posjetitelj
This topic is now closed to further replies.


×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija