Jump to content

Sudar


xytymxexamo

Preporučene objave

Postovani imam pitanje. Naime, u 7 mjesecu 2015 sam imao sudar sa tudim autom. Niko nije ozljeden, frontalka. Platio sam odmah na mjestu 750 kn kazne (upola manje) imam papire i sve da nitko nije ozljeden. Sad mi dosla posta da me vlasnik tuzi. Dali me moze tužiti, i na osnovu cega? Auto je bio star, 93 godiste(koji sam vozio) hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Traži za duševne boli.Ne može te tražit auto nego vozač.

 

"Vozač drugog vozila će štetu za pretrpljene ozljede naplatiti od vašeg osiguratelja. Pravična novčana naknada zbog povrede prava osobnosti (pretrpljeni fizički bolovi, duševni bolovi, pretrpljeni strah, naruženje), utvrdit će se vodeći računa o jačini i trajanju izazvanih fizičkih boli, duševnih bolova i straha te stupnju naruženja, te cilju kojem služi ta naknada, a visina će se utvrditi na temelju orijentacijskih kriterija Vrhovnog suda Republike Hrvatske."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani imam pitanje. Naime, u 7 mjesecu 2015 sam imao sudar sa tudim autom. Niko nije ozljeden, frontalka. Platio sam odmah na mjestu 750 kn kazne (upola manje) imam papire i sve da nitko nije ozljeden. Sad mi dosla posta da me vlasnik tuzi. Dali me moze tužiti, i na osnovu cega? Auto je bio star, 93 godiste(koji sam vozio) hvala

 

Platio si kaznu od 750 koju si dužan platiti što se tiče službenih tijela - policije i/ili odlukom prekršajnog suda. Vlasnik automobila s kojim si bio u sudaru time nije obeštećen niti je njegova šteta time riješena, stoga te ima pravo tužiti za naknadu njegove osobne štete.

 

Navodiš i da je autmombil koji si vozio vlasništvo treće osobe, tako da će i vlasnik automobila tu bit u igri, jer službeno, vlasnik automobila odgovara za nastalu štetu prouzročenu njegovim vozilom ukoliko nije prijavio da će se vozilom koristiti neka druga osoba i tko je to (ime i prezime) da policija u slučaju sudara ili sličnog može tražit krivca. Službeno.

 

Nadalje, postoji materijalna i nematerijalna šteta koju taj koji te tuži može tražit (u daljnjem tekstu: oštećeni). Materijalna je npr. plaćanje popravka automobila, dok je nematerijalna, kak već naziv kaže, dio gdje u igru ulaze duševne boli i pretrpljeni strahovi.

 

Hoće li se materijalna i nematerijalna potraživanja oštećenika uvažit, to odlučuje sud, na temelju dokaza, medicinskih vještaka, prometnih vještaka, svjedoka itd itd.

 

Medicinski vještak je tu da objasni sudu koliko je oštećenik zapravo oštećen, bilo fizički bilo psihički, i daje svoju procjenu stanja.

 

(Spomenuo si da nitko nije fizički bio ozljeđen, al moguće da se radi o tvz. "jeftinim poenima zvane duševne boli" kako to naš narod voli reć, za izvuć nekakvu korist, najčešće financijsku. Ne kažem da je čovjek nije trajno obilježen ovim traumatskim događajem i da mu to neće utjecati na daljni život, ali to je na medicinskom vještaku i psihijatru da odluče.)

 

Prometni vještak na temelju fizičkih dokaza (kut sudara, tragovi guma, tragovi kočenja, procjena brzine kretanja oba automobila, dokazi tko je dirao volan i da li je skretano i u kojem smjeru, da li je ponašanje sudionika u nesreći tipično ponašanje za takav sudar, ima tu toga dosta) donosi mišljenje tko je kome kriv i da li se tu moglo išta napraviti da se minimiziraju sve štete koje su na kraju proizašle iz sudara.

 

Svjedoci isto govore svoje, ukoliko ih ima.

 

Mogućnost žalbe uvijek postoji, i moja preporuka je da nađeš pristojnog odvjetnika koliko to financije dopuštaju.

 

Sve u svemu, ukoliko nisi namjerno i svjesno išao u frontalni sudar u tuđem automobilu, ukoliko je tu bilo okolnosti i faktora na koje nisi nikako mogao utjecati, što će se već dokazivati na sudu, nagrabusio jesi, al ne toliko koliko u slučaju da ideš namjerno lupat ljude u tuđim automobilima.

 

Najčešća strategija je lov na zastaru i pisanje žalbi koliko je to zakonski moguće, no pravu strategiju za tvoj slučaj će ti već odvjetnik reć.

 

Sretno sa svime.

uređeno: od Lex Legis
dodano
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolkiko mogu okvirno ocekvit odstetu? A kolko max? Jel postoji sansa da nedobim nista za platit?

 

Gle, službeno on može tražit brda i doline ukoliko ima podloge, ali sud što odredi, tako će bit. Odšteta, ako što rekoh tamo u onom kilometarskom postu iznad, je materijalna i nematerijalna. Obje ovise o odvjetnicima, osiguravajućim društvima i sudu. Može bit 100 kuna, 1500, 15.000, mislim da je 20.000 neki neslužbeni dogovor, bar po mom iskustvu, i to ako taj koji te tuži ima dobra poznanstva među odvjetnicima.

 

Cifre su za "duševne boli" za koje slučajeve znam.

 

Materijalna šteta ovisi o automobilu, starost i kilometraža, te gdje se nalazi u tablicama vrijednosti kod osiguravatelja - i tu je onda veći problem. Ovisno o osiguranju koje taj ima, mogu pisat i najverojatnije hoće, najvišu moguću.

 

Ponavljam, ispaničari sve sada, i onda se raspitaj koje je osiguranje kod tvog tužitelja da možeš iskopat koliko će te eventualno tražit. Ako te privatno tužio, bez da se osiguranje petljalo, onda možeš proć nešto bezbolnije, ali isto tako postoji šansa da na kraju ništa ni ne platiš ili samo neki simbolični minimum.

 

Sve ovisi kak sud prođe i što ti papir (presuda) koji dobiješ kaže na kraju.

 

Al praksa kod nas je ŽALBA. I onda još malo žalbe. (Ukoliko ti odrede da platiš.)

 

Opet, to ti konkretno mora reć odvjetnik kad mu doneseš sve papire i objasniš situaciju od-do, bez izostavljanja detalja poput svoje financijske prilike i šta je bilo tad. Na njemu il njoj kad prihvati tvoj slučaj je da to za tebe i izganja. Na obostranu korist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

BPP možete zatražiti (provjeriti ispunjavate li uopće uvjete za istu) kod nadležnog ureda državne uprave u vašoj Županiji (nadležnog ureda u Gradu Zagrebu).

 

Glede visine neimovinske štete, ako tu nije bilo nekih težih ozljeda (a nije, jer bi u protivnom išao kazneni postupak), realna cifra je do cca max. 5.000,00 kn (moguće i ovo napuhano). Imovinska šteta se, s druge strane, lako utvrdi i ovisi o oštećenjima na automobilu, te trošku zamjenskog dijela i popravka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

naci ako ne pise kazneni postupak nisam tak jako na*ebo

 

ako si platio kaznu priznao si krivnju. daljnji postupak nebi trebao ići.

dali si imao vozačku dozvolu ? dali si bio pod uticajem alkohola ? dali je auto osiguran?

 

Ažurirano

 

Sad mi dosla posta da me vlasnik tuzi. Dali me moze tužiti, i na osnovu cega?

 

ko te tuži ?vlasnik vozila koje si vozio ili vlasnik drugog vozila koje je sudjelovalo u prometnoj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vlasnik automobila odgovara za nastalu štetu prouzročenu njegovim vozilom ukoliko nije prijavio da će se vozilom koristiti neka druga osoba i tko je to (ime i prezime) da policija u slučaju sudara ili sličnog može tražit krivca. Službeno.

Iz kojeg je ovo crtanog filma :zbunj:

 

Mogu dat auto kome god hoću i ne moram nikome ništa javljat.

 

ko te tuži ?vlasnik vozila koje si vozio ili vlasnik drugog vozila koje je sudjelovalo u prometnoj?

Suputnica iz njegova auta.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ja se stvarno ispricavam sto nelogicno pisem. uzasno me to muci, realno glup sam za ovakve stvari pa me panika hvata. sad sam bio skuzio da se nemogu smijat opce. hvala vam puno svima na trudu.

 

ako je auto bio uredno registriran (znači i osiguran), ako imaš vozačku dozvolu, nisi bio pod uticajem alkohola, šte se živciraš? tužitelja uputi da od osiguranja (u kom je osiguran auto) traži nakadu štete. zato je auto i osiguran da bi se trečem pokrio nastalu štetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jel moguce to ista zamjenit ako ista bude za zatvor/dobrotvorni rad/nesto slicno ?

 

Poštovani, shvaćam da vas to može mučiti, no samo polako, nije smak svijeta, dese se i gore stvari u životu. Malo "povucite ručnu", umijete se u hladnoj vodi i napravite kako vam poštovani Sivko reće

Da si prepisao onaj cijeli dopís sve bi odavno bilo jasno.

 

 

Pa da se više ne vrtimo u krug, iako ste kvalitetne odgovore već dobili.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neka druga kompenzacija osim novcane?

da, takoder pise za neki policijski iskaz da dam, il da sam dao nekuzim kontekst. zasto bi policija imala sad veze?

jel znaci nesto ako sam mladi punoljetnik?

ispricavam se ,samo me strah uzasno.. bojim se sad tog vise neg iceg

uređeno: od Matrix
Spajanje postova
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajde ne pili nego napravi kako ti je rečeno.Prepiši od slova do slova ono što piše u dopisu osim imena,reg oznaka,mjesta,sata da znamo o čemu se radi.Ti ne znaš a sa tim upadicama ne znamo ni mi tako da pravog odgovora nema.Trošiš bezveze vrijeme i nama i sebi s time što si ti po stresom a ne mi (možda jesmo ali nećemo priznat).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo ovako je doslo: "trazi se izjava o tijeku nastanka prometne nezgode"

 

Ostecena xy (koja je sjedila iza u mome autu) podnjela je osiguranju zahtjev za naknadu neimovinske stete, a na ime pretrpljenih tjelesnih ozljeda vezano za tu nezgodu. Za rjesavanje predmetnog odstetnog zahtjeva molimo dostavite gore navedenu dokumentaciju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto,pa nitko ne tuži tebe.Još.

 

Normalno da osiguranje koje bi trebalo isplatit štetu tebe pita kako je do nezgode došlo i tko je bio sve u autu.Da te ne pitaju mogao bi se i ja pojavit i tržit odštetu a oni na lijepe oči i bez pitanja meni isplate lovu.Bi li ti tako radio da si osiguravatelj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija