Jump to content

čudo

Korisnik
  • Broj objava

    466
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    8

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Meritas 4489896sd m u Koliko se dugo ceka poziv na ostavinsku   
    Hvala Vam puno na savjetu nadam se da ćemo nešto uspjeti riješiti.
  2. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na kit u Darovanje nekretnine djetetu   
    Hvala na pdgovoru.
     
  3. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Je li oporuka mojih roditelja valjana?   
    Nije. Nemogući, nedopušteni i nemoralni uvjeti imaju se smatrati nepostojećim.
  4. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Kupnja nekretnine-odbijanje predaje posjeda   
    Tužbom tražiti iseljenje, jer on kao posjednik uživa posjedovnu zaštitu. Također, možete tražiti i plaćanje najamnine od dana podnošenja tužbe do predaje stana u Vaš posjed.
  5. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Nasljeđivanje-dosjelost   
    Rješenje postoji, ali za bilo koje rješenje je u ovom trenutku potrebno sudjelovanje sestre koja se razbolila. Dakle, možete ili sklopiti izvansudsku nagodbu kojom ćete konstatirati da se nalazite u posjedu već 38 godina i da vam one priznaju pravo vlasništva ili podnijeti tužbu radi utvrđenja prava vlasništva, pa da one priznaju tužbeni zahtjev. 
    Kako ste napisali da se radi o konobi, pretpostavljam da ne postoji zasebni zemljišnoknjižni uložak/poduložak formiran za tu konobu, pa biste i tu potencijalno mogli imati problema oko uknjižbe. Ako se konoba vodi na zasebnoj čestici na koju se možete u cijelosti uknjižiti, onda je sve u redu. Ako je konoba upisana na čestici zajedno s nekom drugom zgradom koja vam ne pripada ili dvorištem koje vam ne pripada, onda će biti potrebno angažirati i stručnu osobu koja će, ukoliko je to moguće, izraditi odgovarajući elaborat kojim se konoba upisuje u zaseban uložak ili poduložak. 
    Napisao sam ''ukoliko je to moguće'' jer pretpostavljam da je konoba upisana na uložak zajedno s kućom i tu će nastati problem jer konoba ne može biti samostalna etaža - nije moguće formirati zaseban poduložak za konobu, jer nije samostalna uporabna jedinica.
  6. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Antuntun56 u Novogradnja - parkirno mjesto uz kupljen stan   
    Kao prvo, ja bih na vašem mjestu natovarila na vrat tom drskom investitoru nekog odvjetnika, pa neka njemu priča priču koju je ispričao vama. A i odvjetnik će znati što učiniti ako parkiralište nije navedeno u vašem kupoprodajnom ugovoru u opisu vašeg stana kao njegov sporedni dio, odnosno pripadak iz etažnog elaborata.
    Naime, u etažnom elaboratu parkiralište na otvorenom prostoru smije samo biti označeno kao sporedni dio/pripadak nekog stana, ni u kojem slučaju, kao samostalna uporabna cjelina (primjerice, kao garaža ili jasno omeđeno mjesto namijenjeno ostavljanju motornih vozila u zgradi), te ga investitor nije smio prodati nekom drugom suvlasniku iz vaše zgrade. S obzirom da su oznake stana i parkirališta identične, samo po sebi je logično da parkiralište pripada vašem stanu i nedjeljivo je od stana, a predstavlja u stvari način korištenja dijela zajedničke okućnice zgrade te kao pravo korištenja ne bi smjelo biti predmet prodaje - neka me netko od forumskih pravnika ispravi ako sam u krivu.
    Ukupna cijena stana trebala je biti iskalkulirana prema etažnom elaboratu (s uključenim parkirališnim mjestom), te je takav opis stana iz etažnog elaborata trebao biti naveden i u kupoprodajnom ugovoru. 
    Ako parkiralište nije navedeno u vašem kupoprodajnom ugovoru, u tom slučaju imat ćete problema s upisom stana u gruntovnici i vi i „kupac“ vašeg parkirališta zbog neusklađenosti stanja iz etažnog elaborata, kao i  potvrde o posebnim dijelovima nekretnine izdane po tijelu nadležnom za poslove graditeljstva (koja treba biti usklađena s etažnim elaboratom), te dokaza o vlasništvu (kupovini) cjelokupnog posebnog dijela nekretnine (stana).
    Tuđi upis na parkiralište označeno u etažnom elaboratu kao pripadak vašeg stana ne bi smio biti moguć, ali kako je kod nas sve moguće, možda i prođe u gruntovnici – na nezakonit način, usprkos izdanoj potvrdi o posebnim dijelovima nekretnine (sastavnim dijelovima svakog stana s navedenim sporednim dijelovima), a čije prilaganje je neophodno prilikom upisa posebnih dijelova nekretnine u predmetnoj zgradi, a također neće moći biti sklopljen mjerodavni međuvlasnički ugovor.
    Tajanstveni su putevi želje za ekstra profitom, po svoj prilici dotični investitor je dva puta prodao vaše parkiralište: vama u cijeni stana i suvlasniku u zgradi koji već ima garažu (?).
    A vama toplo preporučujem da se upoznate neposredno s navedenom problematikom (nije komplicirano za shvatiti) koja je sastavni dio Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima – članci od 66. do 73., pa ćete i sami uvidjeti da vam dotični investitor prodaje priču...
    Želim vam uspjeha u raspetljavanju ovog nepotrebnog problema - na žalost, nije gordijski čvor pa da ga je moguće presjeći. Lp 🙂
  7. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Odricanje od nasljedstva   
    Ako govorimo o alimentaciji za tog punoljetnog sina, onda to nije dug u odnosu na Vas već u odnosu na sina. Sin je vjerovnik, a ne Vi.
    Neće, je je ovršenik preminuo. FINA-a nema ovlasti za samovoljno ovršavanje nasljednika.
    Da, može se odreći svog nasljednog dijela.
    Vi ne bi mogli, a za sina je višestruko upitno.
  8. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Zajednicka imovina?   
    Ovo je zaista teško procijeniti. S jedne strane, postoji ugovor o darovanju, po kojem bi ispalo da je ta kuća bračna stečevina jer je kupljena za vrijeme trajanja bračne zajednice. S druge strane, jasno je da 200,00 EUR ne može predstavljati kupoprodajnu cijenu za cijelu kuću. Nije mi poznata nikakva sudska praksa u ovakvim situacijama, tako da mislim da ćete se morati boriti na sudu ako dođe do toga. Mislim da vam u ovoj situaciji nitko ne može garantirati ni da ćete uspjeti ni da nećete. 
    Ja bih to argumentirao da kupoprodajni ugovor prikriva ugovor o darovanju i da je to bila prava namjere ugovornih strana, ali ne znam što bih vam pametnije rekao.
  9. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Koliko traje žalbeni postupak u brakorazvodnoj parnici   
    Trebate zatražiti od suda da Vam se izda primjerak odluke sa potvrdom pravomoćnosti u odnosu na dio izreke koji je pravomoćan.
  10. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Ivo Kermartin u Zabrana pristupa   
    S jedne strane bi se mogao izvući da je mislio na Vašu genetiku, prehranu, način života ili nešto peto. Jer činjenica je da nije rekao zašto to govori.
     
    S druge strane, sudovi u predmetima muž - žena i sličnim odnosima znaju unatoč tome osuditi čak kad pravno nije skroz čvrsto tako da iskreno, ne znam kolike su šanse da dođe do osuđujuće presude.
    Lako bi došlo do potvrđivanja optužnice temeljem Vašeg iskaza i onoga što bi rekli Vaši prijatelji, ali ne znam kako bi prošlo na raspravi. 
    Ne bi bilo loše kontaktirati koju od ženskih udruga za savjet jer im je to uže područje djelovanja i surađuju s odvjetnicima koji se usko bave takvim predmetima
  11. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Prodaja namještenog stana   
    Samo namještaj sa aparatima kako ste i naveli.
  12. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Antuntun56 u Bračna stečevina?   
    Poštovana,
    Suzdržite se i od ljutnje i od tuge, vrijeme je za smirenost, nije sve crno kako vam sada izgleda.
    Nađite dobrog odvjetnika koji će podnijeti tužbu za podjelu bračne stečevine i držati stvari pod kontrolom, sud će u tom postupku imenovati vještaka za procjenu ukupnih ulaganja u stan, i od toga vas pripada pola. I kraj priče. Može on vikati što hoće (dok samo viče)
    Nećete valjda nakon 23 godine ulaganja u stan otići s krpicama?!
    Jeste, da taj postupak traje ako suprotna strana diže ručnu uzbrdo...
    I svog bivšeg ćete više pogoditi svojim smirenim nastupom, nego svojom tugom i ljutnjom (njemu je to vjerojatno duhovna hrana kad vidi vaše jadno stanje).
    Zato, glavu gore, i krenite hrabro u akciju, oboružani strpljenjem u povoljan ishod po vas... 😊 Lp
  13. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na kriks u Naknadno pronađena imovina   
    Tnx
  14. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Spitfire u Porez na promet nekretnina   
    A onda u slučaju da se kredit ne odobri i raskine ugovor imate pravo tražiti obnovu postupka i poništenje rješenja o utvrđivanju poreza na promet nekretnina te povrat plaćenog poreza.
    Ne znam tko vam je što savjetovao ali stvarno te išli naopakim putem, a ispravan bi bio taj da se potpiše predugovor s kojim se traži kredit, kada se isti odobri potpisuje se glavni ugovor, ugovor o kreditu te akt kojim banka upisuje svoje založno pravo na još prodavateljevom vlasništvu. Kada se novac prebaci na račun prodavatelja dobijate tabularnu izjavu kojom vi upisujete svoje vlasništvo na neketnini.
  15. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Lena2 u odreci se suvlasnistva nekretnine   
    hvala, da jasno mi je to. Naravno da cu prvo ponuditi suvlasnicima da preuzmu moj udio u koliko to zele i otvoreno cu im reci moju namjeru. Tako da nece biti iznenadenja i postoji mogucnost da se na drugi naciin rijesi. Nije mi u interesu nikome zakomplicirati stvari, ja samo zelim van iz tog suvlasnistva. 
  16. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Nekretnina prodana tvrtki na rate   
    Nema. Nasljednik stupa u pravni položaj ostavitelja. Budući da je ostavitelj ugovorio prodaju na način na koji ju je ugovorio, nasljednici u ostavinskom postupku kao ostavinsku imovinu nasljeđuju prava iz tog ugovora (dakle prava na isplatu onog iznosa kupoprodajne cijene koji još nije isplaćen)
  17. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Kako ishodovat novac za naslijeđeni dio?   
    Ako ne želi dobrovoljno isplatiti (da se dogovorite oko cijene i da kupi vaš suvlasnički dio), onda trebate pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice. U tom će postupku nekretnina biti procijenjena i, ako se ne može fizički podijeliti, bit će određena civilna dioba (prodaja na javnoj dražbi i podjela kupovnine razmjerno suvlasničkim udjelima). Ako drugi suvlasnik u tom postupku ponudi isplatu za vaš suvlasnički dio, a vi se s tim složite, onda će razvrgnuće biti provedeno na takav način. 
  18. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Borbena7 u Ovrha pokojne bake za vodu   
    Za početak trebate napraviti uvid u spis pod tim poslovnim brojem i vidjeti tko je ovršen, kada, za koji dug i u kojoj je fazi taj postupak. 
  19. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Potvrda o nasljednom pravu   
    To što tražite je rješenje o nasljeđivanju. Morate ga tražiti iz arhive onog suda koji je vodio postupak. Ako je postupak vodio javni bilježnik, onda ga tražite na sudu na čijem području se nalazi taj javni bilježnik. Dakle, otiđite u ostavinsku pisarnicu sudu i zatražite ovjerenu presliku rješenja o nasljeđivanju. Ako znate broj ostavinskog predmeta - super, a ako ne znate onda sud može pretraživati po imenu i godini smrti. 
    Napominjem da ćete ovjerenu presliku na ovakav način dobiti samo ako ste uistinu nasljednik naveden u tom rješenju o nasljeđivanju. Ako niste vi navedeni kao nasljednik, onda ćete morati podnijeti zahtjev za izdavanjem ovjerene preslike i dokazati pravni interes zbog kojeg vam je to rješenje o nasljeđivanju potrebno. 
  20. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Antuntun56 u Zasnivanje služnosti put   
    Nije potreban nikakav geodetski uradak, ali ako ga priložite uz ugovor, bit će dobrodošao; i ne mora to biti nikav elaborat nego je dovoljna geodetska situacija iz koje se mogu očitati bitni podaci o služnom putu iskazani numerički.
    Također u tekst ugovora treba unijeti te iste podatke za identifikaciju puta u pravu služnosti poput: položaja služnosti u odnosu na česticu na kojoj se služnost osniva, (obvezno iskazan u stranama svijeta, a ne lijevo-desno), širine služnog puta, te duljine korištenja služnog puta u slučaju da se služni put djelomično osniva na parceli, odnosno po potrebi i drugih podataka koji jednoznačno opisuju služni put, a koji će kasnije biti navedeni prilikom uknjižbe služnog puta u zemljišne knjige.
    Bilo bi uputno da vam javni bilježnik ili odvjetnik sastavi ugovor da budete sigurni da će ugovor biti pravovaljan za provedbu u gruntovnici
  21. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na Limeni44 u Ostavinska rasprava   
    Hvala na odgovoru.
  22. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na LjuboZG u Ostavinska rasprava   
    Tražite od bilježnika da od FINA-e zatraži izvadak iz jedinstvenog registra računa. To je popis računa u svim bankama. Bilježnik to nije dužan napraviti sam, ali ako kažete da vjerujete da je ostavitelj imao račun u drugoj banci, ali ne znate kojoj, bilježnik to kao povjerenik suda u ostavinskom postupku može zatražiti i dobiti. Nazovite bilježnika, ne morate za to čekati do drugog ročišta, neka do ročišta zatraži i pribavi podatke da se opet ne odgađa.
  23. Hvala
    čudo je dobio reakciju od drot13 u Upis kuće u katastar i zk.   
    Znači, polovina kuće legalna, a ipak nije.
    Razumijem, zahvaljujem na odgovoru, tako je kako je i to je to.
  24. Hvala
    čudo je reagirao na Miran89 u Upis kuće u katastar i zk.   
    Nije moguće razdvojiti ono što je legalno i ono što je napravljeno ilegalno kad čine jednu cjelinu. 
  25. Sviđa mi se
    čudo je reagirao na ana ban u ne možemo se složiti oko podjele imovine preminulog   
    Nažalost, nismo svi isti, u to sam se sada uvjerila, sve te prošle godine su bile ispunjene očito lažnim osmjesima i zagrljajima.... čak se izmišljaju i nepostojeći dugovi što se za života mog supruga riješilo....  svaki normalan roditelj da je  dijete i dužno , zaboravilo bi i oprostilo dug ali... pohlepa je jača.....ljubo ZG mi je dao konkretan i pametan savjet , nemam što dalje razmišljati, savjest će mi biti čista .
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija