Jump to content

Kako provjeriti u kojoj je fazi postupak umirovljenja ?


manistra

Preporučene objave

Molim vas da mi netko pomogne savjetom: u trecem mjesecu sam bio u Mihanovicevoj na komisiji za umirovljenje, nakon toga mi nitko nista nije poslao ni rekao. Rekli su mi (prijatelji) da sad moji papiri idu u Tvrtkovu kod nekog Taborskog ali to su sve usmene nesluzbene informacije. Proslo je vec mnogo vremena od pokretanja postupka a ja nemam bas nikakvu informaciju cak ni onu da li je upoce ista pokrenuto ili mi je mozda cak zahtjev odbijen!

 

Procitao sam vecinu clanaka na tu temu i znam da treba biti strpljiv, ali moje pitanje glasi: Da li vi znate iti jedan telefonski broj ili adresu gdje mogu nazvati ili traziti informaciju gdje je i u kojem statusu moj postupak trenutno ?!

 

Unaprijed hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha majku mu staru pa ti si stranka u tom postupku! Lijepo odi ponovno tamo (ako mozes) i reci da kao stranka u uprav postupku trazis informaciju u kojoj je fazi postupak a da budes sigurniji mozes traziti i uvid u spis - dakle, moras dobiti spis kako bi vidio sve papire u njemu! Nemoj da ti prodaju pricu kako to moras napismeno traziti jel ne moras-mozes i usmeno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Manistra, ako si bio na obradi kod vještaka HZMO za invalidsku mirovinu nakon što ti je priznat status HRVi, onda Ti je vještak tvoj spis uputio Povjerenstvu za reviziju ocjene invalidnosti (prim. dr. Taborsky) radi utvrđivanja omjera rat/mir, postupak kod njih traje najmanje šest mjeseci, da bi znao što je sa tvojim predmetom nazovi telefonski broj povjerenstva:

01 365 80 22 iza 10 sati

 

Ili odi na prijemnu kancelariju HZMO gdje si predao zahtjev za umirovljenje i zamoli da ti kažu u kojoj je fazi rješavanja i kod koga se nalazi tvoj spis, pozdrav...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da li netko zna koliko se čeka odgovor ili rješenje žalbe na rješenje o mirovini. dobio sam rješenje o prof.nesposobnosti pa ću podnijeti žalbu. čuo sam da se žalbe rješavaju u Mihanovićevoj. zna li možda netko kako se dugo čeka, da li je potrebno ići na kakav ponovni pregled komisije? ukoliko je netko prošao slično nek mi malo pojasni. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buda1965 je napisao:

prvo žalba u hzmo osijek gdje sam vještačen,oko mjesec dana odgovor.

 

 

To je super brzo bilo onda kod tebe tada.

 

Isto tako sam i ja poslao žalbu u Tvrtkovu gdje sam vještaćen, a oni su je prosljedili u Mihanovićevu dalje.

Evo moja žalba je u Mihanovićevoj od 01. 07. 2008. godine i još nema nikakvog odgovora ( žalio sam se na rješenje iz Tvrtkove kada sam išao na obnovu postupka ).

 

Čekam znači oko 4,5 mjeseca i dalje čekam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

bare je napisao:

ja sam cekao 9 mjeseci ali uzaludno,zalba odbijena ,u civilni dio mi nagurao sve bolesti,pa cak i bronhitis naveo kao opb,uzas,a da ,nisu mi priznali koefcijent 1,85 kao pripadniku sjp,kazu,bio sam pricuvni a ne aktivni, :misli::misli: ,.,.ima li itko kakvu jos ideju o ovome koef. bog

 

nije mi jasno kako ti nisu priznali da si bio u specijalnoj policiji, da li si priložio potvrdu???

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za esada:citiram dio rjesenja:nedvojbeno je daje zalitelj bio sudionik dom. rata na duznosti pricuvnog pol. spec.,obzirom na navedeno, odnosno cinjenicu da zalitelj kao hr. brantelj u vrijeme domovinskog rata nije bio pripadnik gardijske postrojbe, niti pripadnik prof. sastava spec. policije, nema zakonske osnove da mu se sukladno odredbi cl. 17 ZOPHBDR-a utvrdi polazni faktor 1,85 pa se zalbeni navodi u tom pogledu smatraju kao neosnovani.

eto tako pise u rjesenju. sad idem na obnovu postupka, pa cu se ponovo zalit na koeficijent, samo ne znam koje argumente dalje da prilozim.

pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pa ne mogu vjerovati kakvi biseri rade u tom mirovinskom. gdje je taj referent pronašao u čl.17 ZOPHBDR da se to pravo odnosi samo na djelatni sastav i tko mu daje pravo da radi razliku između djelatnog i pričuvnog sastava specijalne policije kod ostvarivanja prava branitelja jer nije bilo razlike između nas iz djelatnog i pričuvnog u specijalnoj dok smo bili u domovinskom ratu. uostalom imaš na mojem blogu rješenja pričuvnog policajca specijalne policije pa pogledaj.

dakle osnova za žalbu bi bila da rješenje nije izrađeno sukladno čl.17 ZOPHBDR-a jer u istom članku se ne spominje riječ "djelatni", "pričuvni" i "profesionalni", no ipak to prepusti pravniku hvidre da ti sastavi žalbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna mirovine: -invalidske mirovine hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata sa statusom HRVI,pripadnika gardijske postrojbe i specijalne policije u vrijeme Domovinskog rata, -invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata sa statusom HRVI. ako se vidiš tu onda se žali se i trebao bi dobiti 1,85, :palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

braćo moja pa da li je ovo moguće čujem da mi je područni vještak uvalio mirovina profesinalna pa još 1oo% mir pa zar 60 mjeseci sudjelovanja u D.R.-u,status dragovoljca,RVI 20% nije ništa ne mogu vjerovat da nisam dobio čak ni 20% u korist rata čak niti onoliko koliko imam RVI a k tomu još koliko čujem taj dan je vještak svima odreda tko je ispunjavao uvjete za mirovinu pisao profi-100% mir pa kakav je to sistem rada,koliko sam našao na ovom forumu čini mi se da nemam pravo čak ni na najnižu braniteljsku mirovinu,može mi neko pojasniti? ne znam što da učinim kad primim rješenje,što je najbolje za mene,sada sam previše uznemiren jednostavno ne znam što ću,silno se trudim da ne napišem nešto neprimjereno,pa kolika će to biti mirovina 22 god.staža zajedno sa vojnim beneficijama (običan šljaker u drvnoj industriji)molio bih ako bi me netko mogao iskreno psavjetovati unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:

braćo moja pa da li je ovo moguće čujem da mi je područni vještak uvalio mirovina profesinalna pa još 1oo% mir

 

 

 

 

 

Eto to vam je pretpostavljam "odrezao" onaj isti kojeg ste prije par dana hvalili kao ljubaznoga i dobronamjernoga(nevjeruj Trojancima niti kad darove nose).

 

Niste ga trebali poslušati kada vas je prvi puta vratio da čekate drugostupanjsko rješenje previše je tu onda kalkuliranja-pa niste na placu da se cjenkate oko bolesti-ili ste bolesni ili niste.

 

No dobro netreba paničariti kako navodi klanfa treba sačekati rješenje pa onda odlučiti o pravorijeku na navedeno.Neznam zašto bi onda predmet išao na povjerenstvo MOBMS-a ako je profesionalna bolest nastala 100% izvan okolnosti DR-takva rješenja ne podlježu toj reviziji.

 

A i treče ali ne i manje važno tko vam je dao tu informaciju u tako kratkom roku?(možda je 100% vojna :-? )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

eh sad više neznam možda si u pravu kad bi čovjek znao gdje će pasti sigurno bi sjeo prije toga.nego sad si mi stavio bubu u uho s ovom tvrdnjom da takvi predmeti ne idu na reviziju u MOBMS.inače svoj spis pratim preko internetskih stranica HZMO i piše ovako:posljednja aktivnost - arhiviranje spisa u rok,zatim,za vaš spis zadužen je: rok stručnog povjerenstva za reviziju,misli li se tu na MOBMS.sutra ću ponovo provjeriti kod svog "čovjeka od povjerenja"da slučajno nije previd.usput budi rečeno ovaj vještak je sasvim drugi lik u odnosu na onog od prije

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 tjedna kasnije...

evo stiglo rijesenje u kojem se kaze: ne priznaje se pravo iz mirovinskog osiguranja na temelju invalidnosti osiguranika. da je utvrdjeno da kod osiguranika nije nastupila invalidnost prema clanku 34. zomo-a zbog toga sto kod osiguranika ne postoji trajni gubitak sposobnosti za rad,a ne postoji ni trajno smanjene radne sposobnosti za vise od polovine prem tjelesno i psihicki zdravom osiguraniku iste ili slicne naobrazbe i sposobnosti.

molio bih pomoc sto mi je raditi,sto to tocno znaci i sto mi je sad najpametnije uciniti?

moje skromno misljenje jest da sam ostecen.

nalazim se na bolovanju 100% ne osjecam se sposoban za posao.

pomagajte mrak je pao na oci :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:...

sto to tocno znaci...

Da je vaš zahtjev za priznavanjem prava na invalidsku mirovinu odbijen kao neosnovan- za njih ste potpuno sposobni za rad.

 

... i sto mi je sad najpametnije uciniti?

Jutro je pametnije od večeri, mirno razmotriti situaciju pa se možda žaliti. Postoji mogućnost i da vas sada "skinu" s bolovanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jbg mislim da imaš veliki peh a i isto tako mislim da će ga imati svi branitelji koji nisu još u mirovini.Sramota je da su dvostruka mjerila u svemu pa tako i za branitelje.

Ovo je da oprostite na rječima pederluk bez presedana.

Sretno i ništa osim strpljenja i liječenja ne možete učiniti nažalost.

Bok i sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

evo da se nastavim na post dolje niže,kao što reče duro jutro je pametnije od večeri,tako sam ja sutradan otišao kod odvjetnice u hvidru,koja je čitajući rješenje odmah uočila da sam vještačen po zakonu zomo-a umjesto po zophbdr-a i upravo u tom pravcu je i otišla žalba,koju sam napravio na zahtjev povjerenstva u socijalnom tražili su potvrdu da sam se žalio,koju sam im danas predao i produžili su mi bolovanje iako mi je moj liječnik opće p.rekao da će me 99% vratiti na posao.u žalbi se traži ponovno vještačenje po zakonu zophbdr-a,međutim nesnosno dugo se čeka,ali postoji mogučnost da se žalba nakon šest mjeseci povuče ako do tada ne bude rješena i napravi obnova postupka.i što sada da kažem o tom vještaku koji mi je tako zakoomplicirao život,mislim da je to namjerno učinio, ili postoje i toliko "nevješti vještaci" eto nedaj Bože nikome,ali htio sam ovo svoje loše iskustvo podjeliti sa drugim braniteljima,tek toliko da se zna što nam se sve događa, a i meni je tako malo lakše, bar mi se čini. pozdrav svim braniteljima :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

ima li pravo područni vještak za procjenu preostale radne sposobnosti vještačiti nekoga (u ovom slučaju mene)prema čl.34 ZOMO-a,iako iako sva moja med.dokumentacija kao i ratni put 91-98.g.,status dragovljca RVI20% kao i dr bolovanje upućuju na to da je bolest posljedica sudjelovanja u DR-u pa zar me nije trebao vještačiti sukladno ZOPHBDR.moje pitanje glasi radi li se ovdje o pogrešci ili on jednostavno ima pravo postupiti ovako kako je postupio :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:...pa zar me nije trebao vještačiti sukladno ZOPHBDR.moje pitanje glasi radi li se ovdje o pogrešci ili on jednostavno ima pravo postupiti ovako kako je postupio...

Ovlaštenom vještaku HZMO-a se ne određuje ZOPHBDR-a kako da vještači, ta problematiku se određuje drugim zakonskim i podzakonskim aktima, dakle on nema obvezu vještačiti po ZOPHBDR-a. Po vama sporni čl. 34 ZOMO-a zapravo govori o postojanju invalidnosti - nesposobnosti za rad:

Članak 34.

 

(1) Invalidnost postoji kada je kod osiguranika, zbog promjena u zdravstvenom stanju koje se ne mogu otkloniti liječenjem, radna sposobnost trajno smanjena za više od polovice prema tjelesno i psihički zdravome osiguraniku iste ili slične naobrazbe i sposobnosti (profesionalna nesposobnost za rad). Poslovi prema kojima se ocjenjuje sposobnost za rad osiguranika obuhvaćaju sve poslove koji odgovaraju njegovim tjelesnim i psihičkim sposobnostima, a smatraju se odgovarajućim njegovim dosadašnjim poslovima.

(2) Invalidnost postoji i kada kod osiguranika zbog promjena u zdravstvenom stanju, koje se ne mogu otkloniti liječenjem, nastane trajni gubitak sposobnosti za rad (opća nesposobnost za rad).

(3) Invalidnost u smislu stavka 1. i 2. ovoga članka može nastati zbog bolesti, ozljede izvan rada, ozljede na radu ili profesionalne bolesti.

(4) Kada je kod osiguranika utvrđena profesionalna nesposobnost za rad iz stavka 1. ovoga članka, utvrđuje se preostala radna sposobnost ako se, s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, životnu dob, naobrazbu i sposobnost, može profesionalnom rehabilitacijom osposobiti za rad s punim radnim vremenom na drugom poslu. ",

 

a ne o uzroku nastanka invalidnosti - nesposobnosti za rad tj. je li ili nije u svezi sudjelovanja u obrani suvereniteta RH. Tu se ne radi o pogrešci, već o tome da je on izrekao nalaz i mišljenje, te dao ocjenu i rekao da sukladno čl.34. ZOMO-a invalidnost ne postoji. Zakonom - ZOPHBDR, se ne određuje postupak i kriteriji postoji li ili ne nesposobnost za rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uložio sam žalbu na riješenje u kojoj se pozivam da kao HRVI sa 20%tjelesnog oštećenja i dragovoljac DR-a imam pravo na invalidsku mirovinu sukladno čl.15,16,17,18,19, i 20 ZOPHBDR-a.,kako sam više puta išao na vještačenje o radnoj sposobnosti i svaki puta sam odbijen sa zahtjevom,smatram da nije pravovaljano utvđeno činjenično stanje i nisu uvažene sve činjenice inalazi liječnika specijalista koji se nalaze u mom predmetu (dokaz i noviji nalazi) kako se moje zdravstveno stanje jako pogoršalo, od tada imam poteškoće, psihičke smetnje,(dokaz nalazi liječnika). umoljavam nadležno tijelo da uzme u obzir moje sudjelovanje u DR-u isve što sam prošao u ratnim danima, (dokaz ratni put),te me ponovno pozove na vještačenje radne sposobnosti sa pravom na invalidsku mirovinu sukladno ZOPHBDR-a,ponovno naglašavam da je pogoršanje zdravstvenog stanja nastupilo sudjelovanjem u DR-u. molim nadležno tijelo da uvaži moju žalbu te ako je potrebito pozove na ponovno vještačenje kako bi se utvrdila nesposobnost za rad sa statusom HRVI i dragovoljca DR-a...što mogu očekivati od ove žalbe i da li ju mogu povući ako se ne riješi u roku 6 mjeseci te napraviti obnovu postupka s obzirom da je do pogoršanja zdravstvenog stanja već došlo unaprijed hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:..što mogu očekivati od ove žalbe...

teško je prognozirati a pti tom ne poznavati cijeli predmet, no ovako na prvi pogled: biti će odbijena.

Napomena: moje mišljenje i to ne znači da će tako biti.

 

. i da li ju mogu povući ako se ne riješi u roku 6 mjeseci te napraviti obnovu postupka s obzirom da je do pogoršanja zdravstvenog stanja već došlo unaprijed hvala

Žalbu možete povući i podnijeti novi zahtjev.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:

braćo moja pa da li je ovo moguće čujem da mi je područni vještak uvalio mirovina profesinalna pa još 1oo% mir pa zar 60 mjeseci sudjelovanja u D.R.-u,status dragovoljca,RVI 20% nije ništa...

 

 

 

 

Ćemu onda čuđenje na nalaz drugostupanjske kada vam je odmah slan prijedlog za "civilnu"...

 

Već sam naveo da 2.st. se rijetko upušta u podizanje ili ispravljanje na bolje da se tako izrazim u korist osiguranika i kod eventualnih propusta 1.st.

 

Ali s obzirom da imate status HRVI postoji velika mogučnost da okrenete omjer u svoju korist,bilo ptem žalbe ili obnove..

 

:palac:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

kasper je napisao:

evo stiglo rijesenje u kojem se kaze: ne priznaje se pravo iz mirovinskog osiguranja na temelju invalidnosti osiguranika. da je utvrdjeno da kod osiguranika nije nastupila invalidnost prema clanku 34. zomo-a zbog toga sto kod osiguranika ne postoji trajni gubitak sposobnosti za rad,a ne postoji ni trajno smanjene radne sposobnosti za vise od polovine prem tjelesno i psihicki zdravom osiguraniku iste ili slicne naobrazbe i sposobnosti.

molio bih pomoc sto mi je raditi,sto to tocno znaci i sto mi je sad najpametnije uciniti?

moje skromno misljenje jest da sam ostecen.

nalazim se na bolovanju 100% ne osjecam se sposoban za posao.

pomagajte mrak je pao na oci :-?

evo da ne pišem ponovno isto
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

kasper je napisao:

ako povučem žalbu na rješenje područnog vještaka u kojem mi nije priznato ništa i napravim obnovu postupka da li je istina da me moraju pozvati na ponovno vještačenje u roku "deset" dana

 

...mene su vezano za isto pozvali jako brzo...

...02.05. 2008. sam im predao zahtjev za ponovnim vještačenjem, a već su me 06.05.2008. pozvali na vještaćenje...da bi mi već negdje početkom 6. mjeseca došlo rješenje da se odbija moj zahtjev...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

kasper je napisao:

...imam prvostupanjsko rvi 2.put, drugostupanjsko očekujem tek naljeto da li će mi se isti uzeti u obzir prilikom izračuna mirovine?

Ako ste na dan vještačenja imali status HRVI-a tada hoće, najbolje vam je kontaktirati referenta koji vam radi predmet i s njim "vidite" što i kako ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

pratim svoj predmet preko interneta ali ne kužim te njihove izraze pa opet molim za pomoć! sada piše ovako:

datum posljednje aktivnosti-08.01.2010.

posljednja aktivnost-arhiviranje spisa u rok

za vaš spis zadužen je-rok matične evidencije

da li je to sada već pri kraju i mogu li uskoro očekivati konačno rješenje s izračunom mirovine,radni odnos mi je zaključen 31.12.09.god.koliko ću čekati do prve mirovine? nadam se da neću previše imati tzv. praznog hoda

ujedno bih molio izračun mirovine :

profesionalna mirovina 50% rat 50% mir

dragovoljac

sudjelovanje u ratu 5 god.

status RVI

radni staž civilni 13 godina uglavnom na minimalcu

na dan vještačenja imao potvrdu da je postupak priznavanja statusa RVI u tijeku te sam imao i prvostupanjsko riješenje 20% drugi put očekujem drugostupanjsko tek tamo negdje na ljeto

hoće li mi priznati prilikom izračuna status RVI i koliko bi takva mirovina iznosila i koliko bi ista mirovina iznosila bez RVI-ja (ukoliko ne priznaju)

samo da još napomenem dužnost u ratu zap. voda

vještačenje i reviziju sam prošao po starom zakonu odnosno prije 21.11.2009.god.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:... sada piše ovako:

datum posljednje aktivnosti-08.01.2010.

posljednja aktivnost-arhiviranje spisa u rok

za vaš spis zadužen je-rok matične evidencije

da li je to sada već pri kraju i mogu li uskoro očekivati konačno rješenje s izračunom mirovine,radni odnos mi je zaključen 31.12.09.god.koliko ću čekati do prve mirovine? nadam se da neću previše imati tzv. praznog hoda

Predmet je u kompletiranju u matičnoj evidenciji ali ona ga je stavila u rok tj. čekanje jer čekaju nešto ...

Pri kraju je ali ne mora biti uopće brzo jer zavisi od toga što čekaju i od koga jer to može potrajati npr. u slučaju MORH-a i mjesecima...

 

ujedno bih molio izračun mirovine :

profesionalna mirovina 50% rat 50% mir

dragovoljac

sudjelovanje u ratu 5 god.

status RVI

radni staž civilni 13 godina uglavnom na minimalcu

na dan vještačenja imao potvrdu da je postupak priznavanja statusa RVI u tijeku te sam imao i prvostupanjsko riješenje 20% drugi put očekujem drugostupanjsko tek tamo negdje na ljeto

hoće li mi priznati prilikom izračuna status RVI i koliko bi takva mirovina iznosila i koliko bi ista mirovina iznosila bez RVI-ja (ukoliko ne priznaju)

samo da još napomenem dužnost u ratu zap. voda

vještačenje i reviziju sam prošao po starom zakonu odnosno prije 21.11.2009.god.

Hoće li priznati status HRVI-a u obračunu?, to bi bilo nagađanje - strogo pravno-formalno ako na dan vještačenja odnosno "povlačenja" prava niste imali status HRVI ( a kako navodite niste ...) tada ne možete dobiti prava po HRVI-u, no stvar komplikuje i činjenica hoćete li ga imati na dan pisanja rješenjea ...-> "vidite" s referentom koji radi predmet - postoji mogućnost ( ali na koju se ja ne bih baš kladio...) da ga odradi s HRVI-om ...

Iznos?- nezahvalno prognozirati s obzirom na nepoznatu starost, minimalac - neto ...itd. "Vojni" dio s HRVI-om : 3030,34 ... bez HRVI-a: 2457,03 ...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kasper je napisao:

duro da li si uzeo u obzir dužnost u ratu zap.voda kod izračuna mirovine

Da, ali ja sam naveo samo iznos "vojnog" dijela

 

jer netko mi je bio izračunao negdje oko 3400 kuna s rvi...

Po meni nije "promašio" jer je to iznos vojni + "civilni" (procjena civilnog temeljem minimalaca za sve godine radnog staža i sl.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Je - pri kraju je ... kad je u likvidaturi to znači da prave obračun tko je kome i koliko dužan (ako je bilo akontacija, ako je bilo privremenih rješenja ,...) i unose sve podatke za buduća prava (isplate,...)... Obično rješenje dođe oko pet radnih dana nakon što je otišlo u likvidaturu (kako u kojoj PS HZMO-a...)...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija