Jump to content

Buka od psa u zgradi (lajanje, cviljenje, grebanje…)


AlanB

Preporučene objave

Susjedov pas, u stanu stambene zgrade, svakodnevno cvili, laje, struže šapama po vratima (zatvoren je u nekoj od prostorija) od 6:30 ujutro pa dok se "gazda" ne vrati doma. Ja od toga (dva kata iznad!) ne mogu spavati tj. zadnjih sat vremena najslađeg sna mi je svakodnevno uništeno. Budim se umoram i mrzovoljan, pod stresom. Znam da je već pitano u jednom drugom topicu ( http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/49611-Psi-kao-uzrok-buke ), ali po odgovoru ispada da se nešto može poduzeti samo ako općina u kojoj živim ima dodatne propise. Od općine do općine ti propisi se razlikuju pa je tako u navedenom topicu primjer gdje je sve uređeno do zadnjih detalja ("Držatelj psa mora osigurati da njegov pas u stanu, kući, dvorištu i sl. zavijanjem ili lajanjem ne ometa mir okolnih stanara"), ali u odluci moje općine piše samo slijedeće:

 

"Držanje kućnih ljubimaca u stambenoj zgradi i okolišu zgrade, kretanje kućnih ljubimaca po zajedničkim dijelovima stambene zgrade i okolišu zgrade, te obvezu čišćenja zajedničkih dijelova stambene zgrade i okoliša zgrade koje onečiste kućni ljubimci, sporazumno utvrđuju suvlasnici zgrade sukladno propisima o vlasništvu."

 

I tu nastaje problem. Međuvlasnički ugovor nemamo (znam da bi ga trebali imati) pošto su druga dva stanara (samo nas je troje) generalno "problematična". Inače rade što ih je volja i kako ih je volja pa se sa njima ništa neda dogovoriti. Recimo da im paše nered u zgradi (ne imanje ugovora) jer ih se onda nema na osnovi čega pozvati na red i odgovornost. Znači, prije nego netko predloži, razgovor i dogovor ne dolaze u obzir. Probao i dobio podsmjehe. Čak i da imamo ugovor, vjerujem da nebi pristali na tako nešto u ugovoru jer jedni su imali psa koji je radio buku i rješili su ga se jer im je "dosadio" (pitanje je vremena kada će se "zaželjeti" novog), a onda je drugi nabavio psa koji je nastavio gdje je prvi započeo. Prema gornjem "propisu" moje općine ispada da ne mogu ništa poduzeti tj. da pas može lajati dan i noć a ja jedino slušati i trpjeti.

 

Vjerujem da kao suvlasnik u zgradi imam neka prava!? Nije li to neka vrsta remećenja mira? Stvaranje buke u neprimjereno vrijeme? Pitam se što bi bilo kada bih ja svako jutro u 6 upalio radio (na prilično glasno) i jednostavno tako pustio i otišao na posao? Ili još bolje, unaprijed snimljeni cvilež i lajanje pa preko iPoda na zvučnike i otići iz stana. Pa neka svi slušaju mojeg "virtualnog" psa. Imali li itko barem nekakvu ideju što da radim?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, iako ne djeluje optimistično… Slučaj sa skoro 10 godina raznih mjerenja, inspekcija, natezanja po sudovima, troškovi… Pomaže da znam zakonski dozvoljene nivoe buke unutar stana za dan (35dB) i noć (25dB). Ako se i odlučim na službeno mjerenje, nisam siguran da je u mojem slučaju nadležna sanitarna ispekcija, ili je? U svakom slučaju prvo izmjerim sa aplikacijom na mobitelu iako to nije "profi" oprema, ali čisto za probu.

 

Ako netko ima još kakav savjet, slobodno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razgovaraj energičnije sa susjedom i ozbiljno mu objasni da tebi i obitelji smeta lavež njegovog psa, cviljenje, grebanje.........

 

Razgovaraj kao što sam napisao, energičnije i ozbiljno i nemoj dozvoliti da ti se susjedi podsmjehuju i da te zaje.avaju., ako ti baš toliko smeta lavež (lavež psa iritira mnoge susjede koji žele svoj mir).

 

Imao sam i ja isti problem, ali ja živim u kući, međutim, ja sam susjedu dvije kuće dalje od moje, na moj način koji baš i nije bio ugodan za slušanje objasnio (to ti ne preporučujem) da ako pas nastavi lajati i ometati san tijekom noći mojoj obitelji i meni, ja ću to brzo riješiti na svoj način .......

 

Sada sa susjedom ne razgovaram, ali pas ne laje i svi mirno spavamo.

 

Vjerojatno je to shvatio kao prijetnju, ali ti mu reci da ćeš zvati policiju pa ako pas laje preko noći u sitne sate, policija će napraviti zabilješku, reci mu da ćeš ga tužiti.....

 

Ako ima i malo mozga, mislim da će ukrotiti psa, a sve ovisi i o tome kako se ti postaviš prema vlasniku psa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Razgovaraj energičnije sa susjedom i ozbiljno mu objasni da tebi i obitelji smeta lavež njegovog psa, cviljenje, grebanje.........

 

...

 

Sada sa susjedom ne razgovaram, ali pas ne laje i svi mirno spavamo.

 

...

 

Ako ima i malo mozga, mislim da će ukrotiti psa, a sve ovisi i o tome kako se ti postaviš prema vlasniku psa.

 

Imali smo mi razgovor radi drugih stvari. Od tada me izbjegava kao vraga tako da faza "ne razgovaramo" traje već neko vrijeme. Kada me vidi da dolazim na dvorište on odlazi sa balkona, zatvara se u kuću. Ako se sretnemo na dvorištu ili stubištu, a da me ne može izbjeći, onda gleda u pod i prođe bez jedne riječi. Jednom riječju kukavica. Mozga definitivno nema, ni malo, jer je već i sa policijom imao posla (koju su radi galame zvali susjedi iz ulaza do našeg). Ali čim je na samo, kada vidi da nema "prijetnje", narastu mu krila i krene kao budala raditi nered gdje stigne i kako stigne. Počevši od galamljenja na balkonu dok priča na mobitel da ga se čuje na kilometre, preko parkiranja preko dva parkirna mjesta itd. Pas je samo šlag na tortu. Jedan od onih kojima možeš godinama pričati, čak i batinom mlatiti ali se neće opametiti ili promjeniti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Eh, sa ovim zadnjim postom ste mi odgovorili na pitanje koje mi se nametalo dok sam čitala upit. Pas nije stvarni problem, nego je pas šlag na torti, kako ste se izrazili.

 

Ok, razumijem da svak želi mir u svom stanu, ali treba imati na umu da živimo u zgradama, "kutijicama", a ne na planini. Čisto sumnjam da cviljenje psa prelazi jačinu od 35 decibela.

 

Ne vidim ovdje moguće pravno rješenje. Veterinarska inspekcija ne dolazi u obzir, oni će izaći ako se zaista radi o neadekvatnom držanju životinje, a to ne znamo je li slučaj ovdje.

 

Eventualno pokretati postupak radi imisije buke, ali je sam pokretač upita rekao da mu se to ne da, povlačiti po sudovima nekoliko godina. A stvar je u tome da instant rješenja nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na odluke /kućni red ili neuspjele razgovore, uvijek treba biti za dijalog.

 

Moguće je da pomoć i zaštitu najviše treba pas - možda je 'outside dog' ili ima separation anxiety.

Susjed bi mogao ostaviti igračke i uključen radio, ili promijeniti interakciju sa psom;

- pratiti što pas radi - Pet Cam (treba internet, IP kameru)

 

Service dogs live; Cesar Millan ulaznice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija