Jump to content

Službeni put i prekovremeni sati


MirnaRob

Preporučene objave

Potpuno pogrešno znate da se prekovremni sati i službeni put međuspbno isključuju, jer se radi o dva instituta koja jedan sa drugim nema nikakve veze.

 

Odlazak na službeni put je sastavni dio radnog dana koji traje toliko koliko traje i svi prekovremni sati odrađeni tog dana na službenom putu su porekovremeni sati.

 

Pojedince buni isplata dnevnice i time misle da ona pokriva eventualne prekovremene sate! Dnevnica predstavlja ništa drugo nego nakandu za povećane troškove koje radnik trpi na službenom putu.

 

Dokaz o stvrano odrađenim prekovremnim satima??? Pa to Vam je putni nalog u kojem stoji vrijeme polaska na službeni put i vrijeme povratka, nadalje dokaz se cesatrine, računi iz ugovstiteljskih objekata, a ako poslodavca tomu ne vjeruje, na njemu je težište dokazivanja da ste ga eventualno varali.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovoru. Međutim, tražeći po internetu naišla sam na zaključke Komisije za tumačenje Kolektivnog ugovora:

U slucaju službenog puta u dane predviđene za tjedni odmor, službenik ili namještenik ostvaruje pravo na dnevnicu, naknadu prijevoznih troškova i naknadu punog iznosa hotelskog računa za spavanje sukladno čl. 49. st. 1. Kolektivnog ugovora.

Navedeni službenik ili namještenik nema pravo na uvećanje osnovne place za prekovremeni rad (čl. 39. st. 1. al. 2. Kolektivnog ugovora) niti pravo na korištenje slobodnih dana po osnovi prekovremenog rada (čl. 39. st.13. Kolektivnog ugovora) te nema pravo na naknadno korištenje tjednog odmora iz članka 8. st. 3.i 4. Kolektivnog ugovora (koji nije iskoristio zbog službenog puta).

To znaci da se službeni put u dane predviđene za tjedni odmor ne može smatrati radom u dane tjednog odmora, odnosno prekovremenim radom, niti je poslodavac dužan izvršiti naknadnu promjenu rasporeda radnog vremena na način da službeniku ili namješteniku, koji je bio na služben om putu u dane predviđene za tjedni odmor, osigura korištenje (zbog službenog puta neiskorištenog) tjednog odmora tijekom sljedećeg tjedna.

Očito to pitanje nije uređeno niti zakonom niti kolektivnim ugovorom pa ne znam kako postupiti. Ne radi se o meni nego djelatnici iz moje firme koja traži priznavanje prekovremenog rada na službenom putu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Treba vidjeti zaključke koje "Komisije za tumačenje kolektivnog ugovora" ste našli, da li je to komisija za kolektivni koji se primjenjuje na vašu firmu? Ja sam primjerice, u tumačenjima kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike našla dijametralno suprotno tumačenje, odnosno da dnevnica i ostale naknade na službenom putovanju ne isključuju mogučnost da osoba radi prekovremeno na sl. putu, te da joj trebaju isplatiti dodaci za prekovremeni rad.

U svakom slučaju, ta tumačenja nisu sveto pismo pa da se na njih ne može žaliti i da ih se ne može osporavati.

Jer u osnovi, prekovremeni rad je svaki rad dulji od redovnog radnog vremena, pa ako je osoba otišla na službeni put npr. postavljati rampe u Manjadvorce, i u Manjadvorcima radila od 10 ujutro do 22 sata navečer, po logici stvari ima pravo na prekovremeni rad.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

to tumacenje komisije za tumacenje ku za drzavne sluzbenike, govori o sluzbenom putu u dane tjednog odmora. u drzavnim sluzbama to su subota i nedjelja.

 

govorite o firmi, pa pretpostavljam da ta vasa kolegica nije drzavni sluzbenik ili namjestenik.

 

inace, dobro je bumbo rekao, a u tom smislu postoji i tumacenje resornog ministarstva - radnik ima pravo na placeni prekovremeni rad na sluzbenom putu, i to mu ne pokriva dnevnica, jer je dnevnica sasvim nesto drugo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema Zakonu o porezu na dohodak, dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu isplaćuju se za putovanja iz mjesta u kojemu je mjesto rada ili iz mjesta prebivališta/uobičajenog boravišta radnika koji se upućuje na službeno putovanje u drugo mjesto (osim u mjesto u kojemu ima prebivalište ili uobičajeno boravište), a udaljenosti najmanje 30 kilometara, radi obavljanja u nalogu za službeno putovanje određenih poslova njegova radnog mjesta, a u svezi s djelatnosti poslodavca. Dnevnice za službena putovanja u zemlji i inozemstvu jesu naknade za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje.

 

Prekovremeni rad je rad iznad redovnog radnog vremena.

S obzirom da se radi o dvije potpuno različite kategorje, isplata jednog ne isključuje isplatu drugog. Kod prekovremenog samo treba vidjeti limite koji su postavljeni kolektivnim ugovorima s obzirom na broj mogućih prekovremenih sati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije nego sam se obratila Legalisu, zvala sam nadležno Ministarstvo i dobila informaciju da službeni put nema radnog vremena, da se za te dane dobiva plaća, te dnevnice za putne troškove, pa s obzirom na sve nema prekovremenih sati. Očito ova tema nije nigdje detaljno obrađena pa dobivamo puno proturječnih odogovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

kako nema radnog vremena?

 

samo putovanje ne ulazi u radno vrijeme, osim profesionalnim vozacima.

 

pronaci cu pa napisati to misljenje,jer ono govori o tome sto ulazi u radno vrijeme na sluzbenom putu, na poslu mi je, pa ga tek od ponedjeljka mozete dobiti.

 

u firmama cesto kazu radnicima da im dnevnica pokriva i eventualni prekovremeni rad, sto nije tocno, a milly je objasnila i zasto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...

MOLIM POMOĆ !!!!

Radim u građ. firmi. Radim tako da sam 1 tjedan na terenu od pon-nedj. sedam dana po 12h, od 7h-19h, a onda drugi tjedan u centrali 8h i tako "u krug". Što znači da praktički u kalendarskih mjesec dana imam 4 dana (dva vikenda) slobodna. DA LI JE TO SVE PO ZAKONU??? Čudno je i to da mi je obračun plaće ispunjen na način da mi se računaju samo "radni dani" po 8h, ali subote i nedjelje NE. U kolektivnom ugovoru mi piše da pravo na dnevnicu imam ako sam duže od 12h na terenu i 30km od mjesta prebivališta. Zar ne bih trebao imati, nakon 7 radnih dana po 12h slobodne dane npr. kao vatrogasci, medicinsko osoblje itd. Ako radim 7 dana po 12h, a nemam slobodnih dana, kako to da nemam prekovremenih?? Bilo je mjeseci kad sam radio 4 tjedna po 12h plus dva vikenda (dva vikenda slobodna). Moram priznati da dobijem od firme nešto kao "stimulaciju". Kažu mi, to ti je umjesto prekovremenih, u iznosu od nekih 600KN. Znači radim 25, 26 dana u mjesecu, imam 4 dana slobodna i dobije više 600 KN. Šta će mi novac kad ga nemam vremena potrošiti. Zaboravio sam spomenuti da radim i praznikom, a najgora solucija je kad je praznik na subotu ili nedjelju. Znači radim subotu ne plate mi....uz to je i praznik i opet mi ne plate, a na plaći mi je subota prikazana kao neradna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Pozdrav,

Molim mišljenje o slijedećem pitanju. Radnik koji je na službenom putu u inozemstvu i radi na dan državnog praznika u RH, ima li pravo taj dan tražiti da se obračuna u cijelosti kao prekovremeni rad? Njegove kolege u RH taj dan odmaraju i dobiju ga normalno plačeno kao da rade. Sadašnja praksa u firmi u kojoj radim je da na dan državnog praznika onaj koji u inozemstvu radi i onaj koji se kod kuće odmara dobiju istu plaču.

Hvala na odgovoru

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Turkas,

ako ste radili bilo gdje to bilo na dane državnog praznika ili na dane koji su prema našem zakonu određeni kao neradni, poslodavac vam mora isplatiti uvečanu plaću prema čl.85 Zakona o radu. Dakle, ako ste radili na državni praznik, mora vam biti isplačena redovita satnica i satnica za prekovremeni rad. Kolika je satnica za prekovremeni rad, Zakon ne precizira. Uobičajeno je za rad izvan redovitog radnog vremena (ugovorenog tjedno 4o ili 48 sati - znaći subote, nedjelje i na dana u tjednu iznad 8 sati),50 %, na dane državnih praznika i blagdane,100 %. Iznos uvečane satnice za prekovremeni rad morao bi biti reguliran vašim ugovorom o radu, pravilnikom o radu ili kolektivnim ugovorom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Molim Vas za pomoc oko iduceg,

koliko max. moze trajati sluzbeni put?

Ako je radnik na sl.putu cijeli mjesec i pise mu se putni nalog, moze li se isti isplatiti nakon par mjeseci?

U slucaju kada poslodavac za tih mjesec dana plati smjestaj radniku da li mu moze isplacivat i dnevnicu?

tnx a lot.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Hvala na odgovoru. Ja sam još na službenom putu, ali su neki kolege iz firme zatražili od firme da se izjasni po pitanju prekovremnih sati na službenom putu. Evo što je pravnik sročio:Citat:"Radni plan se određuje putnim nalogon i određuje ga nalogodavac. Dakle onaj tko putuje treba u zadanom roku obaviti posao, a njegovo je da se organizira i preraspodijeli sam sebi radno vrijeme. Nikakvo tu bilježenje dodatnih radnih sati ne dolazi u obzir jer kad se posao obavlja upućivanjem na osnovu putnog naloga onda se tako nešto isključuje." Kraj citata. Molim za mišljenje da li je to što je naveo u redu ili nije. Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Molim odgovor na slično pitanje u vezi službenih putovanja i prekovremenih sati.

 

Često službeno putujem osobninm automobilom na odredišta u Europi.

Pri tome nije rijetkost da putovanje traje i do 12 sati, a poslodavac ponekada zahtijeva da se putuje vikendom.

Slijedi primjer službenog puta:

- u nedjelju putujem 12 sati,

- odradim 5 dana kod naših suradnika ili kupaca i

- u subotu putujem nazad - 12 sati.

Kako se računa 24 sata provedenih na putu u ovom slučaju?

 

Usporedbe radi zanima me kako bi se računalo vrijem putovanja od 24h ukupno ako bi se putovalo u ponedeljak i petak.

 

Naravno poslodavac ima prijedlog da se prizna samo dio tog vremena u prekovremene.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Službeni put traje od trenutka izlaska iz stambenog prostora u kojem živite pa do povratka u isti, obuhvaća i vrijeme provedeno u nekom drugom gradu tijekom cijelog tjedna, kako ste naveli u svom postu, sve je to vrijeme trajanja službenog putovanja. Broj dnevnica računa se tako da se ukupan broj sati podijeli sa 24 i za svakih 24 sata se ima pravo na punu dnevnicu, a za svakih slijedećih 12 sati i 1 minutu na još jednu. Dakle, putni vas nalog vodi u dijelu gdje se obračunava trajanje službenog puta.

Kako se definira da je radnik na službenom putu? Tako što je mjesto rada tijekom službenog puta različito od onog koje je u ugovoru o radu navedeno kao mjesto rada, sve izvan mjesta iz ugovora je rad na službenom putu.

Koliko treba raditi na službenom putu, 8 sati ili više i da li se priznaje prekovremeni rad? Na ovogodišnjem seminaru sam od vrlo renomirane stručnjakinje (ne želim navoditi ime da se ne shvati kao reklama) čula vrlo suvislo tumačenje kako je moguće raditi prekovremeno i na službenom putu i potraživati od poslodavca novac za prekovremeni rad, ako možemo dokazati njegovo trajanje dulje od 8 sati dnevno.

Kako se to može naplatiti? Ako nije predviđeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu - baš nikako, jer su to detalji iz radnog odnosa koji se baš ovim aktima ugovaraju (iako nisam vidjela da je to itko ugovorio, ljudi uglavnom prepisuju odredbe zakona or adu i kolektivnih ugovora za svoju branšu). Ova priča o tome da radnik nema pravo na prekovremeni rad na službenom putu baš i ne bi bila točna, ali drugi je par rukava kako to može dokazati i naplatiti. Jer ako meni seminar za usavršavanje traje i ujutro i poslijepodne, ja radim taj dan prekovremeno na službenom putu, nemam ja što sebi preraspodijeliti i organizirati. Naravno da bi se prosječan hrvatski poslodavac slatko nasmijao na moj zahtjev za prekovremenim satima i rekao da budem sretna što idem na seminar, ali i to je još jedan par rukava.

Vaš službeni put traje od nedjelje kad iziđete iz svog stana/kuće, pa dok se ponovno ne vratite u isti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru!

 

U ovom slučaju me osobito smeta što se i pored mnogih odrađenih prekovremenih sati u toku tjedna i vikenda te raznih drugih oblika dodatnog osobnog angažmana očekuje da "potrošim" vikend na putovanje. Moje očekivanje bi bilo da za dan vikenda dobijem (barem) slobodan dan. Pogotovo što mi nakon tako dugog puta i takvog opterećenja poslom za vrijeme trajanje sl. puta jedan dan nije dovoljan za oporavak.

U mnogim zemljama bi takvo putovanje bilo nezakonito jer se računa da se nakon 2h vožnje mora uzeti pola sata odmora a ograničeno je koliko se sati smije raditi dnevno. Nakon što se pređe ta granica dozvoljenog dnevnog rada mora se imati 8h odmora prije nastavka rada ili u mom slučaju putovanja.

 

Hvala još jednom i pozdrav s službenog puta!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 7 mjeseci kasnije...
  • 3 mjeseci kasnije...

Molim pomoc.

Radim u firmi od 8 - 16 sati od Ponedjeljka do Petka, vikendi slobodni.

Dobio sam zadatak da za vikend Subota i Nedjelja radim u drugom gradu.

Sa sluzbenim autom idem do tog grada i treba mi sat vremena do tamo i isto toliko natrag.

Znaci iz kuce izadem u 9 a vratim se u 18 sati.

Koja su moja prava? Dali za to trebam dobiti dnevnicu, prekovremene, slobodne dane? Ili sve zajedno? :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Poštovani,uključujem se i ja u ovu očito kompleksnu temu i MOLIM jednostavan odgovor:

Dakle ,ako sam ja npr.vozač ili komecijalista i svaki dan sam na putu nekad 8-9h nekad 12-13h,i vraćam se isti dan doma.Do idućeg puta imam odmor minimalno 12h.Poslodavac mi za to vrijeme isplati dnevnicu kako me sljeduje (pola ili cijelu).Znači pitanje glasi : Na osnovu čega ja još imam pravo tražiti isplatu prekovremenih ???? !!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 godina kasnije...
  • 3 godina kasnije...

Pozdrav! Zamolio bih za info da li još uvijek vrijedi ovo da se vrijeme provedeno u putu (za volanom) ne računa u radno vrijeme?

Na konkretnim primjerima: 

A. Upucen sam od strane poslodavca iz Zagreba u Split da odradim sastanak. Vozim se službenim vozilom 4h do ST, 3.5h traje sastanak, 4h se vozim isti dan nazad u ZG. 

Na radni zadatak sam taj dan potrosio dakle ukupno 11.5h svog vremena, od čega 8h na vožnju.

Jel moguce da bi po zakonu (i Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo) imao pravo evidentitati samo 4 radna sata taj dan, te jos samo pravo na pola dnevnice?

Mijenja li što činjenica da sam za vrijeme samog putovanja/vožnje bio stalno na mob-iz poslovnih razloga, kao sto bi bio i da sam ostao u uredu, te da sam na svakom stajalištu čitao i odgovarao na mejlove?

 

B. Prema ugovoru o djelu sam angažiran od strane suda da obavim terenski očevid. Osobnim vozilom se vozim 1.5h do lokacije, očevid traje 2h, te se 1.5h vozim nazad doma.

Na radni zadatak sam taj dan potrošio dakle ukupno 5h svog vremena, od čega 3h na vožnju.

Imam li u ovom slučaju (uz putne troškove) pravo obračunat ugovorenu satnicu za svih 5 sati?

Mijenja li što ovdje na stvari to što sam vrijeme vožnje i ovdje proveo radno (analiza spisa i nalaza očevida)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija