Jump to content

amazonac86

Preporučene objave

da nadopunim temu.

U mojoj ulici 3 imamo legalizirano i ucrtano kompletno sve. Međutim ostlih 5 susjeda jednostavno nisu niti pokrenuli legalizaciju,a niti imaju namjeru prema njihovim izjavama.

Kad pogledaš ZK njihove čestice, na istima je oranica. Kuće postoje u stvarnosti. Neke i u boljem stanju od moje. Posjeduju priključak plina i vode, fasade termoizolacijom itd.

Meni osobno ne smeta. Žao mi je što mi otvoreno kaže da sam bedak što sam platio 11.000kn za legalizaciju a dotični nije niti ima namjeru.

Pitanje:

što će biti sa osobama koje ne legaliziraju objekte u dotično vrijeme? Od tih, jedan objekat postoji prije 1968. ali samo dio, a u stvarnosti vojarna.

 

Eto za nekog važi, a za nekog ne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

što će biti sa osobama koje ne legaliziraju objekte u dotično vrijeme?

 

Zasad ništa. Građevinska inspekcija nema evidenciju nelegalnih objekata, osim onih kojima je odbijen zahtjev za legalizaciju. Podatke o takovim nepravilnostima bi mogli trebali sakupiti (barem kad je rijeć o obiteljskim kućama) komunalni redari pa proslijediti dalje g.i. no valjda trenutno imaju pametnija posla.

 

Pa ostaje, ili osobno prijaviti g.i. ili šutjet i trpit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zasad ništa. Građevinska inspekcija nema evidenciju nelegalnih objekata, osim onih kojima je odbijen zahtjev za legalizaciju. Podatke o takovim nepravilnostima bi mogli trebali sakupiti (barem kad je rijeć o obiteljskim kućama) komunalni redari pa proslijediti dalje g.i. no valjda trenutno imaju pametnija posla.

 

Pa ostaje, ili osobno prijaviti g.i. ili šutjet i trpit.

 

Prije ili poslije će netko to naslijediti i htjeti obnoviti novcem stambenog kredita , koji neće moći dobiti ili će vlasnik htjeti prodati, a kupca će to odbiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da nadopunim temu.

...

Pitanje:

što će biti sa osobama koje ne legaliziraju objekte u dotično vrijeme? Od tih, jedan objekat postoji prije 1968. ali samo dio, a u stvarnosti vojarna.

 

Odgovor:

Država će se obrušiti na njih kada dođe vrijeme!

 

Moguće da će u prvoj fazi zakon odrediti da takvi moraju plaćati komunalu naknadu x2, x3, x5.

U slijedećoj fazi će uslijediti rješenja građevinske inspekcije.

Pa će dotični navrat-nanos legalizirati objekte, ali tada ne više po ovim povlaštenim tarifama, nego će plaćati sve 5-10 puta skuplje.

 

I nemojte misliti da se to neće dogoditi.

Država je gladna para, i čim osjeti da para ima, ona će se na to obrušiti!

 

Naravno, sad ćete postaviti logično pitanje - zašto država do sada nije tako učinila?

 

Odgovor vam je jako jednostavan.

Tko je pratio, znao je da je država tako htjela postupiti i prije 5-6 godina.

Ali su se šlampavci malo zeznuli u brojkama, Govorili su o 100000, 150000 bespravnih objekata. Rijetki poput mene su im tada pisali i upozoravali da ima više od 2 milijuna bespravnih objekata na najmanje 1200000 parcela -na mnogima više objekata. (imam taj dopis).

Tada su ih mnogi poput mene upozoravali da ne mogu ići đonom i rigidnim skupim zahtjevima za legalizaciju - protiv većine stanovnika! Jer, ako stavite na papir, preko milijun bespravnih gradnji je i preko dva i pol milijuna vlasnika, suvlasnika i članova obitelji. I jasno je da takva masa ljudi može bilo referendumom bilo na izborima (glasom za stranku koja im paše) sružiti svaki rigorozni zakon o legalizaciji.

Pa su oni naravno napravili 'soft' varijantu, po kojoj će vćina legalizirati, i taj dio je u postupku. U međuvremenu su napravili još jedan rok za prijavu, djelom zbog toga što mnogi iz raznih razloga nisu predali zahtjev a sada bi (riješili suvlasničke odnose, naslijedili nekretninu koju netko nije htio legalizirati, darili vani pa i nisu bili dovoljno informirani) , a uz to su i mnoge državne ustanove i javna poduzeća u međuvremenu ustanovili da i oni imaju u svom 'portfelju' bespravnih gradnji i dogradnji koliko ti srce hoće.

 

Ali sve će to za par godina biti više manje izlegalizirano.

 

I dalje će biti bespravnih objekata, i to uglavnom u dvije kategorije.

Jedna kategorija če biti bezvrijedne stare kuće i vikendice po zabitima, koje ili nitko ne koristi, ili u njima žive starci i socijala koju nema smisla dirati.

 

Druga kategorija su ovakvi kao vaši susjedi!

Na njima će se pravna država dobro naplatiti.

A oni će tada biti manjina, svi koji imaju legalne objekte će na njihove žalopojke odbrusuti - tak ti i treba kad si se pravil pametan!

 

Ima još jedna stvar koja bi trebala zabrinuti vaše susjede.

Za državu koja planira zahvate u prostoru, njihove čestice su službeno - neizgrađene. Po zakonu, ako tuda prođe kakva nova cesta ili kanalizacija ili rasteretni kanal, država im ne mora platiti izvlaštenje za bespravni objekat nego samo za zemljište.

Ako sam ja urbanist, sigurno ću gledati da takve investicije planiram na 'praznim' parcelama, bile stvarno bez građevina, ili sa bespravnim građevinama.

 

Objasnite ovo svojim susjedima.

Legalizacija je sad bagatela, kakve su cjene bile.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani felixx, Spitfire, hasko. Sve stoji kako ste odgovorili. Osobno se ne želim petljat u njihovu realizaciju. legalizacije, da ne ispadne da sam " cinker".

Mislim da sam več naveo u nekoj temi. .... kako je moguće da isti priključe gradski vodovod, plin, bez popratne valjane dokumentacije. Razlika je samo 2 mj. kada sam ja priključio vodu i plin uz valjanu dokumentaciju prije njih i tražili su me da je kuće ucrtana, građ.dozvolu, plačene vodne i komunalne doprinose i sl. Oni nisu trebali baš ništa. U jednom danu provedena 3 priključka..... i još takovih nepravilnosti.... npr. kada je prolazio asfalt.... istima su i mostovi asfaltirani, a također su bili betonski sa cijevima kao i moj.

Kod mene su još dobili dobar gablec i kupice gemišta i opet dobro.

 

Kako kaže narod " poštenje je najbrži put do siromaštva"

 

Bilo pa prošlo. LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Dobar dan, nastavno na ovu temu imam problem i pitanja.

u kući sa 3 stana susjed je kupio neizgrađeni tavan 2004, te izgradio 2 stana ( nisu legalizirani)

Nije bilo pismene suglasnosti tadašnjih stanara, ali se nitko nije ni bunio kada su se stanovi gradili).

Jedan od ta 2 stana vlasnik tavana ostavio sebi a jedan je kupila moja majka.

Kuća je do izgradnje ova 2 stana imala 3 vlasnika (u prizemlju, na 1. i 2. katu + neizgrađeni tavan) te je kao takva i etažirana u omjeru 1000/333, te je tako podjeljen podrum i dvorište . Nakon izgradnje 2 stana na tavanu, kuća ima 5 stanova (2 dodatna vanknjižna vlasnika na tavanu). Novi etažni elaborat nije napravljen, niti se je mijenajao udio dvorišat ai podruma. Moja majka željela bi provesti legalizaciju tavanskog stana te je pokrenula postupak , sakupila i predala potrebnu dkumentaciju 2055/16 te platila što je bilo poterbno. Vlasnik 2. tavanskog stana ne želi legalizirati stan i sprječava je u provedbi istog.

Tavan je ranije bio u vlasništvu graditelja kuće - odnosno njegovih nasljednika(6) koji su se odrekli u korist jednog od njih te je tavan prodan kao zasebna cjelina - neizgrađeni tavan.

Zanima me postoji li neki zakon ili način po kojem bi moja majka mogla napraviti legalizaciju za dio tavana ( odnodno 1 stan) ?

Postoji li neki način da se vl. 2. tavanskog stana prislili da provede legalizaciju ?

trebamo li zvati građevinsku inspekciju ? ili ima nekih drugih mogućnosti ?

da li mogu zužiti susjeda da nas sprijecava u legalizaciji i sl.

ima li netko dobar i pametan savjet ?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je da je to takovo tumačenje upravnog odjela JLS koji traže ili legalizaciju cijelog tavana ili ništa, mada ja to ne vidim tako, posebno ako je ostatak građevine legalan, a ovdje se više ne radi o jednoj cjelini nego dvije s dva različita (su)vlasnika. No, to sve ovisi i o odredbama JLS koje klasičnu legalizaciju postrožavaju. Možda bi valjalo pričekati donošenje Zakona o izmjenama i dopunama (fleksibinijeg) Zakona o postupanju sa nezakonito izgrađenim građevinama koji je potvrđen na Vladi i samo ga treba izglasati Sabor, a kojim bi se produžio rok za predavanje zahtjeva za izdavanje rješenja o izvedenom stanju do lipnja 2018.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija