Jump to content

atix

Preporučene objave

Poštovani,

Molim vas za savjet oko dokumentacije potrebne za dobivanje uporabne dozvole.

Naime, kupili bi nekretninu (roh bau izvedba- potrebno unutarnji radovi i fasada) od prodavatelja koji posjeduje rješenje o uvjetima građenja (2015.god.) i idejni projekt (2012.god), ali nema glavni projekt.

Vlasnik je započeo gradnju 2012. godine te ishodio rješenje o uvjetima građenja 2015.godine te u istome rješenje stoji kako je investitor dužan imati glavni projekt, te prijaviti početak radova 8 dana prije započete gradnje, što nije učinjeno. U istome stoji kako se izgrađena zgrada može početi koristiti nakon što nadležno tijelo izda uporabnu dozvolu.

Od daljnje dokumentacije postoji:

  • Izjava glavnog projektanta o usklađenosti idejnog projekta sa zakonom o prostornom uređenje i gradnji - temeljem članka 208. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07 i odredbi o usklađenosti glavnog i idejnog projekta s odredbama posebnih zakona i propisa NN98/99
  • Izjava ovlaštenog arhitekta da je idejni projekt u skladu sa dokumentom prostornog uređenja na temelju kojeg se izdaje rješenje o uvjetima građenja - temeljem članka 208. stavak 1. Zakona o prostornom uređenju i gradnji NN 76/07
  • U rješenje se navodi kako je investitor dostavio dokaz o uplaćenom komunalnom doprinosu i o uplati vodnog doprinosa
  • Elektroenergetska suglasnost
  • Rješenje za određivanje kućnog broja

Opći dio idejnog projekta

  • postojeća urbanistička dokumentacija, lokacija, stanje građevine i zelenila, stanje komunalne infrastrukture

Tehnički opis

  • Opis građevinske čestice, smještaj na građevinskoj čestici, broj etaža i visine, završna obrada, oblikovanje, mehanička otpornost i stabilnost, toplinska i akustična zaštita, zaštita od požara, higijena zdravlja i zaštita okoliša, sigurnost u korištenju, priključenje građevne čestice na javni put i uvjetima za smještaj vozila, priključenje na komunalnu infrastrukturu

Izračuni

  • tlocrtna površina, građevinska(bruto) površina, korisnika neto i površina i korisna vrijednost, zelena površina, obujam, Iskaz obujma za naplatu komunalnog i vodnog doprinosa, urbanistički tehnički pokazatelji, 

Grafički prilozi

  • Situacija na kopiji plana, situacija na geodetskoj podlozi, skica na frontovima parcele, temelji, prizemlje, kat, krovna konstrukcija, krovne plohe, Presjek A-A, Presjek B-B, pročelja, promet u mirovanju, uređenje okoliša, priključci komunalne infrastrukture

Nije mi jasno kako je gradski ured za prostorno uređenje izdalo pravomoćno rješenje nakon započete gradnje te u istome navelo kako je investitor dužan imati glavni projekt do dana započete gradnje, što nema. 

Dali je ovoj situaciji moguće nakon dovršenja objekta, zatražiti uporabnu dozvolu na temelju trenutne dokumentacije ili će se morati pristupiti izradi glavnog projekta sa svom ostalom popratnom dokumentacijom, naravno ako je to moguće. 

I ima li određeni rok za završetak gradnje pošto u rješenju nema nikakve informacije, a nadležnom tijelu nije prijavljena započeta gradnja?

Hvala, Lp

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

, atix je napisao:

Nije mi jasno kako je gradski ured za prostorno uređenje izdalo pravomoćno rješenje nakon započete gradnje

Izdalo je poradi toga jer se zahtjev za izdavanje Rješenja o uvjetima građenja podnosilo na osnovu tri primjerka idejnog projekta prema važećem propisu i čl.213, ali je investitor imao dužnost imati glavni projekt do početka gradnje 

, atix je napisao:

te u istome navelo kako je investitor dužan imati glavni projekt do dana započete gradnje

te je to navedeno također prema tada važećem Zakonu o prostornom uređenju i gradnji, temeljem čl. 249.

, atix je napisao:

Dali je ovoj situaciji moguće nakon dovršenja objekta, zatražiti uporabnu dozvolu na temelju trenutne dokumentacije ili će se morati pristupiti izradi glavnog projekta sa svom ostalom popratnom dokumentacijom, naravno ako je to moguće.

Tehnički gledano, kako je akt za građenje dobiven prema propisima koji su važili prije trenutno važećeg Zakona o gradnji, tako bi se trebalo i dovršiti, dakle može se početi koristiti nakon što investitor nadležnom upravnom tijelu dostavi završno izvješće nadzornog inženjera za tu građevinu. No, zbog nedostatka glavnog projekta te prijave početka gradnje bojim se da će upravno tijelo tražiti glavni projekt i na osnovu njega izdati uporabnu dozvolu. 

, atix je napisao:

I ima li određeni rok za završetak gradnje pošto u rješenju nema nikakve informacije

Prema propisima na osnovu kojih je izdano rješenje o uvjetima građenja takav rok nije bio propisan.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani,

posjedujem kuću sa tri etaže i tavanom (PR +2). Na kući namjeravam promijeniti fasadu, stolariju i krov. Kako bih promijenio stari višestrešni krov u lastavicu, postavio bajune i jedan luminar sa kroviom, namjeravam napraviti i novi vijenac oko krova tj. povisiti krov za cca. 50 cm. Je li mi je potrebna građevinska dozvola za nadozid krova od 50 cm?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za nadozid krova posjedujem idejni projekt od ovlaštenog arhitekta, također sam od konzervatorskog odijela dobio odobrenje za gradnju nadozida. Za kuću posjedujem i uporabnu dozvolu. Je li taj zahvat može ući u domenu Pravilnika o jednostavnim gradnjama gdje nije potrebna građevinska dozvola? Također me zanima, je li je idejni projekt dovoljan za nesmetano postavljanje nadozida kojeg je izradio ovlašteni arhitekt?

uređeno: od Tommy1985
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , Tommy1985 je napisao:

Za nadozid krova posjedujem idejni projekt od ovlaštenog arhitekta, također sam od konzervatorskog odijela dobio odobrenje za gradnju nadozida. Za kuću posjedujem i uporabnu dozvolu. Je li taj zahvat može ući u domenu Pravilnika o jednostavnim gradnjama gdje nije potrebna građevinska dozvola?

Kao što već rekoh, prema opisanome ne može.

prije 1 sat , Tommy1985 je napisao:

Također me zanima, je li je idejni projekt dovoljan za nesmetano postavljanje nadozida kojeg je izradio ovlašteni arhitekt?

Ne. Idejni projekt je razdvajanjem Zakona o prostornom uređenju i gradnji potpao pod Zakon o prostornom uređenju i služi pri izdavanju lokacijske dozvole. Prema Zakonu o gradnji za bilo kakovu gradnju, pa i čl.128 tj., za radove koji se mogu izvoditi prema Pravilniku potreban je glavni projekt. Idejni projekt može služiti da bi se došlo do ideje kolika bi bila veličina buduće građevine, njen smještaj na čestici i sl. no ne vodi ka konačnoj građevinskoj dozvoli niti je temelj za gradnju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija