Jump to content

Da li imate osjećaj da Vas fakultet nije pripremio za posao koji radite


Maja

Preporučene objave

Zaposlila sam se nedugo nakon što sam diplomirala u agencij za promet nekretnina i odmah je na početku nastao problem. Trebala sam sastaviti ugovor. Iskreno koliko smo mi ugovora napisali na pravnom fakultetu i za vrijeme našeg školovanja. Ja iskreno nijedan. Kad sam to rekla kolegici s kojom radim ona se nije mogla načuditi. Mislim da mi nemamo nikakve prakse za vrijeme školovanja, na zapadu kako sam čula rade na drugačiji način npr. završiš prve dvije godine i počinješ raditi i osposobljavati se za budući posao. I kad položim pravosudni ispit neću znati napisati ugovor. To nas ne uče ni na fakultetu ni kasnije na sudu gdje obavljamo praksu, jer nam ne žele pružati pravnu pomoć i na tak se način kompromitirati. Kome da se čovjek obrati da ga pouči i zašto smo u svemu prepušteni sami sebi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolegice čemu strka. :coffe: Prisjetite se onoga što ste naučili na faxu(pretpostavljam da ste učili s razumijavanjem) tj. bitnih elemenata svakog ugovora, zemi te si zakon, i na pisanje.

Ja sam još na trećoj godini pisao laicima neke ugovore.

Uostalom cijeli život smo i u svemu u načelu prepušteni sami sebi.

Sretno i samo naprijed :cool2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majo,

bez obzira na iznimke, vecina tvojih kolega pocela je jednako kao i ti. Nitko nista posebno nakon faksa ne zna, osim hrpu podataka s kojima nema pojma sto ce. Naucete i gdje ces sto pronaci a nakon toga si sam. Ne susrecu se bas cesto principali koji ce sjesti s tobom i uciti te. Uzmes spis, citas, trazis po zakonu, pitas kolege, odes na seminar i tako s vremenom naucis.

Predlazem ti da krenes od ZOOa i procitas sve sto se tice ugovora, onda malo potrazi po knjizarama literaturu koja je obradila to podrucje, eventualno sudsku praksu i knjige tj. zbirke ugovora za konkretne primjere. Kad budes malo duze radila, steci ces poznanstva s drugim kolegama kojji su ovo prosli ali su i voljni pomoci nekim svojim primjerom ili znanjima.

Sad pogledaj ZOO i proguglaj za ugovor o kupoprodaji nekretnina a ostalo ces steci godinama rada, ucenjem, pracenjem propisa i rutinom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma pusti ti njih

Ta koja se nacudavala zasto neznas napisati ugovor, vjerojatno je samo sebi nabildavala ego

 

fakat, zemes zakon i pitas stranke kaj bi htjeli točno, onda sjednes i napises to na komad papira. Imas ne netu uostalom sprance i primjere za sve zivo. Ako ne možes naci, posegnes za ozbiljnijom literaturom, npr. Momčinovićevićevi Ugovori I i II.

 

U biti je to ko šivanje. Uzmes tkaninu i krojiš.

 

Ne daj se,Floki:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Pa mislim da je nemoguće izvesti akademsku nastavu kako bi se studoši upoznali sa baš svakim važećim zakonom u RH.

Smatram da je cilj uspješnog studiranja steči (razviti, naučiti...) snalažljivost i improvizaciju, te sposobnost istraživanja.

Bitno je da kao pravnik znaš gdje pogledati, pročitati ili na drugi način pronaći odgovor.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vjeruj mi, to ti vrijedi za sve struke! Imaš osjećaj da ništ ne znaš, pa onda nemaš koga pitati, pa se bojiš kaj ak si nekaj krivo napisala....znam.....i zbilja, svaki iole inteligentan poslodavac zna da te fax samo priprema na to da "znaš gdje što možeš naći", a da ne dolaziš nakon faxa kao gotov čovjek, nego učiš usput....velim, ako nije jedan od onih koji smatraju da sve već trebaš "bacati iz rukava"...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

vecina poslodavaca, a tim najviše mislim na odvjetnike, je svjesna da je početnik sav u strahu i panici, pa onda to još i potenciraju, namjerno nabija vježbeniku komplekse, uvjerava ga da nista ne zna i ne može znati... a sve zato da te može držati na minimalcu a da mu ti se ne usudiš ništa reci.

 

Rijetko tko od odvjetnika ima neki zdraviji pristup, pa da pokaže neku šprancu, kaže da bi tako otprilike trebalo nesto izgledati i da vremena za sastavljanje nekog nacrta, pa onda pregleda i da neku konstruktivnu kritiku

 

Najlakše je tretirati vježbanika ko debila, niti on mora nesto objasnjavati, niti ces ti ista pitati....

 

I normalno da onda još kazu da u tri godine nismo ništa naučil. Naravno da nismo kad nemamo od koga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nije bolje niti kod privatnika...

ja sam počela u velikoj privatnoj firmi kao vježbenik..četvrti dan sam morala pisati tužbu,pola dana sam paničarila..onda sam se smirila, skontala da su osnovni elementi svega isti..zakon u ruke, predmet ispred sebe i rodila prvu pravu službenu tužbu...ne računam one koje sam odokativno pisala na faksu, rodbiti itd...

a osim moje šefovice,koja je bila predivna, ali rijetko u uredu..nisu se ostali baš pretrgli..više je bilo komentara pa faks si završila - tim više što sam bila stariji vježbeniki..

sada sam jovonanovo u državnoj službi..ali ovdje imam super radne kolege, koje mogu ugnjaviti do besvjesti...ovdje cijene što sam dosadna i željna znanja, znaju se nasmijati kada ja dođem sa pitanjima...

uglavnom, mislim da se treba i dosađivati, pa i po cijenu da te popljuju, nisu me jednom spljuvali, ali ja nisam odustajala :-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolegama..

Mislim da sastavljanje ugovora ne bi trebao biti problem. Pravo je u osnovi čista logika. Dakle , najprije prikupiti relevantne podatke od stranki, (tko, što, koliko , kada, pod kojim uvjetima), dakle snimiti konkretnu pravnu situaciju. Nadalje, Zakon u ruke (ZOO), dio Ugovor o kupoprodaji. Ne bi bilo loše tiho nazvati kojeg kolegu koji radi slične poslove (npr. radi kod odvjetnika ili u firmi), i zamoliti da nam inkognito pošalje jedan primjer za "matricu"

Nije loše ni malo pogledati kućne dokumente, sigurno se nekad negdje kupovao ili prodavao stan ili kuća........... :idea:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

slažem se da nas fax ne pripremi za neki naš budući posao, a s druge strane vrlo je širok spektar poslova koje pravnici obavljaju od odvjetničkih društava, banaka, osiguranja, javnih službi...tako da neznam ni kako bi se to izvelo. Ja sam konkretno na St. fakultetu išla na onaj dodatni kolegij iz kaznenog u Tomaševića, to je osam tjedana "akcije" dva na županijskom, dva na prekršajnom, dva u drž. odv i dva u odv. uredu, na kraju ispiti s praktičnim dijelom i potvrda u index.

A danas se ne bavim kaznenim.

I isto sam imala osjećaj da neznam ništa kada sam počela raditi. Kada sam promijenila posao opet se javio sličan osjećaj, ali ide to, kroz praksu se ipak sjetimo onih teorijskih stvari pa je lakše snaći se, pronaći odredbu, primjeniti je.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na ovu temu samo bih nadodala:

1. Nema glupih pitanja. Postoje samo glupi odgovori. :-D

2. Struka nam ima bezbroj slučajeva, varijanti, smicalica... prema iskustvu najmanje treba vjerovat onima koji "sve znaju". Najviše vjerujem kolegama koji će prije odgovora zašutjet, razmislit i odgovorit na konkretno pitanje nakon čitanja, konzultiranja... :-D:-D

3. Usput, bavimo se strukom o kojoj svi koji nisu studirali pravo znaju više od samih pravnika. Zato nam i je tako dinamično i zanimljivo! :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mislim da je to problem sa svim pripravnicima. Ipak, kad se prvi put zaposliš nisi pravnik nego PRIpravnik. I zato pripravnički u odvjetništvu traje 3 god (uskoro 5).

 

A što misliš da je lakše liječnicima? Kad se tek zaposle, prvo ih uguši sva ona papirologija (ispunjavanja uputnica i šifra svake specijalističke pretrage itd) onda još i izbor između svih dijagnostičkih pregleda itd.itd.

 

Znaš li koliko oni puta nešto zeznu, a da ne govorimo tijekom specijalizacije...

 

Ali to ti je tako, faks ti daje neke osnove pa dalje se snađi kako znaš i umiješ.

 

Najgore je u svemu što to svi ne razumiju, a pogotovo oni koji nisu studirali (nekakve tajnice i službenici, koji očekuju da baš sve znate...pa se ne mogu načudit)...I oni koji kasnije postanu uspješni zaboravljaju da su nekad bili na početku pa se čudekako nešto ne znate.

 

Imam i ja hrpu anegdota na tu temu, ali bolje neki dr put. Sretno:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fakultet bar pravni vas ne priprema za rad u pravnoj struci. Dali ste kad ste završili znali sastaviti pravno ispravan ugovor ili napisati tužbu? Vjerojatno ne.

To se uči tek kroz vježbeništvo na sudu ili u odvjetništvu. Tek poslije se pravnik spcijalizira kroz rad u određenom području ili poslijediplomski studij.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ja sam pred kraj faksa i vidim da svi mislimo ovdje isto, faks nas niti ne može i da hoćemo pripremiti baš za sve situacije. Zato i budemo pripravnici pa (bar bi trebali) naučimo dosta toga. Osobno sam recimo sklapanje kupoprodajnih ugovora naučila iz prakse jer sam ih vidjela tonu do sad, a ne na faksu. Mislim da je nakon diplome stvar samo u tome koliko se sami želimo unapređivati i nadograđivati, sve se to stigne naučiti i dobro utvrditi. Meni je možda krivo(vječna boljka pravnog)što ipak izlazimo svi dosta nepripremljeni, nemamo prakse kao što možda imaju na nekim fakultetima u drugim zemljama, ali kako je tako je.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija