Jump to content

A-Z obavezni mirovinski fond mirovina


vivass

Preporučene objave

nadam se uskoro otici u mirovinu vojnu invalidsku.

vec nekoliko godina postoji opcija sa obaveze uplate u dva osiguranja,HZZO i jos neko drugo dopunsko

to je vazilo za osobe mladje od 40 godina starosti,a ja sam bio na grnaicu.

danas dobijem obavijest o stanju na racunu A-Z obavezni mirovinski fond,stanje je negdje oko

40 000,00 kn ,jer je tada racunalo odredilo da moram njima placati buduci da se sam nisam opredjelio.

 

Sto ce biti s tom lovom kad odem u mirovinu za nekoliko mjeseci????

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Novac koji se skupio u obvrznom mirovinskom II stupu dodat će se visini mirovine. Radi se o osobnoj štednji koja je nasljediva i neotuđiva, ali se može koristiti samo uz mirovinu, za razliku od III stupa koji je dragovoljna štednja i njime se drugačije raspolaže. Da pojasnim, na redovnu mirovinu iz tog fonda dobit ćete dodatak, ovisno o količini sakupljenog novca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

oni su pokvareni i to je sve nepošteno.... recimo ovako ja kad sam otišao u mirovinu na računu iz njihove evidencije koju sam dobio imao sam oko 30.000 knno taj novac nisam dobio niti ću dobiti obzirom da nisam bio 5 godina u tom fondu ,odnosno kako su mi objasnili trebao sam raditi još 1 godinu da ostavirm isplatu tog novca..... sad pitanje kakve to ima veze tih 5 godina jer isam ja otišao u mirovinu kad sam hto već kad su me proglasili nesposobnim za rad.... možda netko zna ma li kakvih pravnih savjjeta u svezi takvih primjera i eventualne tužbe za isplatu mog novca koji su oni uzimali a sad ga nežele isplatiti. :ljut:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

esad je napisao:

ja sam imao tih 5 godina :zao:

 

Imao sam i ja ali možete zaključiti da je lova ostala tamo gdje je i bila, a nama jedino preostaje pitanje zašto smo MORALI uplačivati 2. stup, zašto nam plaća nije bila veća za taj iznos umjesto što smo ga uplaćivali i kako tada tako i sada ostali bez tih novaca. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Nakom 50-te godine života ako ideš u mirovinu isplaćuje ti se mirovina i iz ii stupa proporcionalno uplatama,godinama života i godinama koliko želiš dugu isplatu.Ta mirovina se povećava samo u slučaju da fond ima zaradu a nezavisno od postotka povećanja državne mirovine.Ukoliko nemaš 50 g života sva sredstva se prenose HZMO koji proračunava mirovinu.Dugoročno gledajući to je bolje jer državne mirovine rastu koliko-toliko.Takva je situacija u Raiffaisen fondu a i u drugima.Više pojašnjenja ima na stranicama HZMO.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo šta sam ja našao na "Regosu" za II. stupu mirovinskog:

 

 

14. srpnja 2008.

 

 

Što sa sredstvima II. stupa u slučaju invalidske mirovine zbog profesionalne nesposobnosti za rad ?

 

U slučaju kada osiguranik ostvari pravo na invalidsku mirovinu zbog profesionalne nesposobnosti za rad, a bio je osiguran u obveznome mirovinskom osiguranju na temelju individualne kapitalizirane štednje, sukladno Zakonu o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima članku 47., stavku 4., sredstva kapitaliziranih doprinosa ostaju na osobnom računu člana fonda, sve dok ne ostvari pravo na prijevremenu starosnu, starosnu ili na invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnosti za rad.

 

 

Koliko ja iz ovog kužim tko je otišao u invalidsku mirovinu zbog opće nesposobnost ima pravo na ta sredstva, sad kako se ona isplaćuju, to ću još pronjuškati, pa javim :kavica:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Več sam negdje odgovorio zvao sam i ja u vezi toga pitanja,odgovor je glasio kada napunite 65 godina starosti onda če vam se početi isplačivati ,zato što je to zakonski tako napravljeno ,e sad što smo mi otišli ranije u mirovinu to je kriv sabor što nije to drukčije izglasao to jest donio odgovarajuči ZAKON.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija