Jump to content

ugovor o darivanju bez stvarnog ulaska u posjed


vapartman

Preporučene objave

Potreban mi je pravni savjet.

Supruga je darovala kćerki manji komad zemlje na kojem je u posjedu druga osoba. Ugovor je samo ovijeren kod javnog bilježnika ( ovjera potpisa ).Tu osobu je kćerka tužila za povrat posjeda. Tužba je pokrenuta prije presude u predmetu u kojem je posjednik nas tužio za utvrđenje prava vlasništva i koju je izgubio. Tuženi je iznio prigovor da je takav ugovor o darovanju bez ulaska u posjed ništavan jer nije sastavljen u vidu javnobilježničkog akta i osporavaju aktivnu legitimaciju tužiteljice. Napominjem da je supruga postala suvlasnica temeljem nasljeđivanja i da je taj svoj naslijeđeni dio poklonila kćerki.

Da li na obveznost javnobilježničkog akta utječe vrijednost dara, ako je manja od 50000 kuna? Da li se može izvršiti solemnizacija takvog ugovora?

Da li bi poništavanje i novi ugovor sastavljen u formi javnobilježničkog akta doveo do odbacivanja ove tužbe ( postupak u tijeku ) jer kćerka u tom slučaju u trenutku podizanja tužbe ne bi bila suvlasnica ili je bitno samo stanje u trenutku presude?

Kakav bi mogao biti odgovor tužiteljice na ovakav prigovor tuženog budući da su prednici tužiteljice upisani kao vlasnici preko 100 godina, a da je osoba koja je upisana u katastru kao posjednik strani državljanin-optant koji nikada nije obrađivao tu zemlju?

Da li je nužno da ugovor o darovanju bude sastavljen u vidu javnobilježničkog akta ako se u tužbi koju je sadašnji tuženi vodio 15 godina nigdje ne spominje posjed i vršenje posjeda već smo činjenicu da je on u posjedu saznali kada se kćerka temeljem ugovora o darovanju i izvatka iz ZK pokušala upisati i u katastru?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da se radi samo o solemnizaciji postoječeg ugovora i da se činjenično ništa ne mijenja te da je u zemljišniku dovoljno priložiti solemnizirani ugovor. G-man je napisao da je ugovor trebao biti sklopljen u određenoj formi u trenutku sklapanja. Ali nije i pitanje je što se može napraviti da bi ugovor bio valjan, da li je dovoljno solemnizirati privatnu ispravu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li na formu ugovora o darovanju bez ulaska u posjed ima utjecaja vrijednost dara budući da sam u više članaka primjetio da se govori o iznosu dara manjom ili višom od 50000 kuna?

moj previd u prošlom odgovoru koji nemijenja vašu situaciju.

Članak 53.Zakona o javnom bilježništvu

(1) Javnobilježnički akt potreban je osobito za pravnu valjanost:

1) ugovora o raspolaganju imovinom maloljetnih osoba i osoba kojima je oduzeta poslovna sposobnost,

2) darovnih ugovora bez predaje stvari u neposredan posjed daroprimca,

3) svih pravnih poslova među živima koje osobno poduzimaju gluhi koji ne znaju čitati ili nijemi koji ne znaju pisati. Time se ne dira u odgovarajuće propise mjeničnog i čekovnog prava.

(2) Odredbe stavka 1. točke 3. ovoga članka ne odnose se na pravne poslove čija vrijednost ne prelazi 50.000,00 kuna.

(3) Odredbama stavka 1. ovoga članka ne dira se u odredbe ovoga ili drugog zakona po kojima je za valjanost pravnog posla potrebno da ispravu o njima sastavi sud ili javni bilježnik.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U međuvremenu je došlo do promjena. Pravomoćnom presudom suda odbijena je tužba za utvrđenje dosadašnjeg posjednika.Jedan od suvlasnika zatražio je upis u katastar i to je provedeno. Zanima me da li u svjetlu novih okolnosti, ugovor o darovanju, može biti samo ovijeren i takav važeći? Dosadašnji posjednik nikad nije bio faktični posjednik već je bio samo upisan u katastru preko nekakvih zloupotreba. Živi u inozemstvu, a zemlja se ne obrađuje zadnjih 70 godina. Inače radi se o građevinskom zemljištu. Da li se može promjeniti tužbeni zahtjev, budući da smo u njemu tražili i određeni novčani iznos, u vlasničku tužbu za uznemiravanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija