Jump to content

PREVARENA Ugovor o doživotnom uzdrzavanju


Preporučene objave

Kuća je bila u vlasništvu 1/3 majke, sestre i mene. Nakon smrti majke, na ostavinskoj raspravi kod j. bilježnika sestra je donjela oporuku i ugovor o doživotnom uzdržavanju, za koje ja nisam do tad ni znala da postoje, u kojem majka svoju 1/3 kuće ostavlja sestri.

Ugovor niti oporuku nisam ni vidjela jer je bilježnik rekao da to nije predmet rasprave, a ja zbog neznanja nisam ni tražila navedeno. Slijedom navedenog zanima me slijedece:

gdje mogu dobiti kopiju oporuke i ugovora jer bilježnik tvrdi da to nije kod njega?

Kakva je procedura oko provedbe tog ugovora jer koliko vidim sestra još nije u z-k izvatku upisala svoj dio koji joj je mama ostavila, niti ima kakve napomene za ugovor (kad je potpisan, za života majke)? Zašto to nije provedeno, a od smrti majke je prošlo i vise od 4. mj.? Je li moguće da je razlog sporost sudova?

Je li potrebno osobno ugovor odnijeti na sud da bi se gore navedeno sprovelo jer se kuća nalazi izvan njezinog mjesta stanovanja?

Postoje li neki zakonski rokovi za predaju ugovora o doživotnom uzdržavanju?

Ukoliko bi išla na varijantu osporavanja ugovora jer me je sestra cijeli život varala, sad ne bi u detalje, na sto se sve moguće pozvati?

Koliko takvi sporovi oko osporavanja ug o doživotnom uzdrzavanju traju te koliki je okvirni trošak takvih postupaka?

Postoji li zastara za pokretanje ovog postupka?

Također sam plaćala troskove u polovini iznosa za njegu majke, dom i sl. pa me zanima, s obzirom na ugovor , je li to uopće bila moja obaveza?

Unaprijed hvala!

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Boxxer je napisao:

gdje mogu dobiti kopiju oporuke i ugovora

Nepotrebno je tražiti oporuku,obzirom da je naknadnim sklopljenim ugovorom za istu imovinu nastupio pravni učinak opoziva oporuke.

Ugovor može te pronaći u zbirci isprava zemljišno-knjižnog ureda pod uvjetom da je davatelj uzdržavanja zatražio upis prava vlasništva temeljem istog ugovora.

, Boxxer je napisao:

Je li potrebno osobno ugovor odnijeti na sud da bi se gore navedeno sprovelo

Prijedlog za upis i ugovor uz ostalu dokumentaciju se može predati osobno ili putem pošte nadležnom zemljišno-knjižnom uredu.

 

, Boxxer je napisao:

Postoje li neki zakonski rokovi za predaju ugovora o doživotnom uzdržavanju

Ne

 

, Boxxer je napisao:

osporavanja ugovora jer me je sestra cijeli život varala

Vaš međusobni odnos ne može imati imati negativni utjecaj na ugovor koji je vaša sestra sklopila sa majkom.

 

, Boxxer je napisao:

Koliko takvi sporovi oko osporavanja ug o doživotnom uzdrzavanju traju

Trajnje postupka ovisi o mnogo čemu,o sudu,o poduzetim procesnim radnjama stranki u postupku,izjavljivanja žalbe na odluku suda u prvom stupnju itd.

 

, Boxxer je napisao:

koliki je okvirni trošak takvih postupaka?

Sastav tužbe i pristojba na istu,zastupanja na sudu odnosno pripremno ročište i glavna rasprava minimalno,e sad je nepoznanica da li će biti predloženo kakvo vještačenje,da li će biti žalba,kakva če odluka biti po žalbi.

Cijena svake poduzete radnje odvjetnika ovisi o vrijednosti spora.

, Boxxer je napisao:

Zašto to nije provedeno, a od smrti majke je prošlo i vise od 4. mj.?

Nemar osobe koja bi to trebala učiniti,jer je izvjesno da upis  još nije zatražila.

 

, Boxxer je napisao:

Postoji li zastara za pokretanje ovog postupka?

Po pitanju isticanja ništavosti,nema zastare,za razliku od pobojnosti i raskida.

 

, Boxxer je napisao:

Također sam plaćala troskove u polovini iznosa za njegu majke, dom i sl. pa me zanima, s obzirom na ugovor , je li to uopće bila moja obaveza?

Postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju ne isključuje činjenicu da je primateljica uzdržavanja vaša majka.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama
, Matrix je napisao:

 

 

Postojanje ugovora o doživotnom uzdržavanju ne isključuje činjenicu da je primateljica uzdržavanja vaša majka.

Poštovani, sestra ima sa roditeljem ugovor o doživotnom uzdržavanju.

Bez obzira šta je ona majka još ostalih 3 djece, ona ima ugovor o dož. uzdržavanju i nju je taj dužan uzdržavati?

Znači li to, da ostala djeca ne moraju sudjelovati u nadoplati za starački dom, brizi o starom roditelju ili slično, osim po svojoj osobnoj savijesti??? Ako ponestane novaca, to nije briga ostale djece?

Unaprijed hvala na odgovoru.

 

 

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju ne moraju, jer Obiteljski zakon kaže da su punoljetna djeca dužna udržavati svoje roditelje ako su oni nesposobni za rad ili ne mogu ostvariti uzdržavanje iz svoje imovine. Kako je taj roditelj sebi osigurao uzdržavanje od jednog davatelja uzdržavanja i to iz svoje imovine, pravno govoreći, to se ne bi mogla dogoditi situacija da taj roditelj nema uzdržavanje, jer ga je ostvario iz svoje imovine. Osim toga, zakon kaže da se čak i u tom slučaju, dijete može osloboditi uzdržavanja roditelja koji njega nije uzdržavao kad je to bila njegova zakonska obveza (dakle, do punoljetnosti ili do okončanja redovitog školovanja).

Osim, kao što kažete, po svojoj osobnoj savjesti.

Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Slične teme

  • objavio maslow
   Pozdrav!
   Imam situaciju za koju vjerujem da je u HR česti slučaj pa vjerujem da ću moći dobiti neki koristan savijet...
   Naime, sa bakinom sestrom sam napravio Ugovor o doživotnom uzdržavanju, kada smo krenuli sa tom radnjom i prikupljanjem dokumentacije skužili smo da ona zapravo nije vlasnik 1/1 nekretnine, već je u zemljišnim knjigama upisana kao vlasnica 90/96.... i ok, napravili smo Ugovor o doživotnom uzdržavanju u kojem ja nakon njezine smrti stiječem tih 90/96 i takvog ga ovjerili...
   Ostalih 6/96 kao vlasnici su upisane tri osobe od kojih svaka ima u vlasništvu 2/96. Mi ne znamo tko su ti ljudi, a u zemljišnim knjigama su upisani samo imenom i prezimenom i mjesto iz kojega su, bez točne adrese... Također pretpostavljamo da su ti suvlasnici umrli prije barem minimalno 50 godina i ne znamo dali imaju nasljednike...
   E sad, moje pitanje je, kako očistiti zemljišne knjige da se to raščisti? Koju radnju je najpovoljnije poduzet za razvrgnuće suvlasništva, odnosno stjecanjem nekretnine u 100%tno vlasništvo?
   Pretpostavljam da dokle je god primateljica uzdržavanja živa da ona treba poduzimat sve radnje pošto ja nisam još vlasnik? Ako primateljica uzdržavanja uspije to riješiti za svog života, dali za tih 6/96 moramo raditi aneks Ugovoru o doživotnom uzdržavanju, ili? Jer primateljica ima sina, pa pretpostavljam da tih 6/96 bi onda išli u nasljednu masu ako nisu navedeni u Ugovoru o doživotnom uzdržavanju?🤔 Ili da čekam da se ja upišem kao vlasnik ovih 90/96 pa onda riješavam to?
   Evo ako netko može pomoći stvarno bi bio zahvalan!
    
  • objavio Neo67
   Molim za pomoć, -
   Otac mi je bio nositelj stanarskog prava u stanu za otkup. Stan mi je darovao Ugovorom o darivanju 2004. godine, u kojem je naveo da rate otkupa ja plaćam, što sam činila sve do 2006. godine. Po isplati otkupnine sam se i uknjižila kao vlasnica.
    
   Majka je umrla 2010. godine.
   Majka je 2003. godine svojem suprugu, a mojem ocu, oporučeno ostavila svu svoju imovinu, oporuka je proglašena 2011. godine.
    
   Otac je umro 2012. godine.
   Otac je sačinio Ugovor o doživotnom uzdržavanju 2011. godine, kojim sam ja uzdržavateljica, dakle nasljednica cjelokupne imovine.
    
   Napominjem: vlasnica stana nisam bila u trenutku vremenskog perioda kad je moja majka sačinila oporuku kojom ostavlja svu svoju imovinu suprugu, mojem ocu.
   Živjeli su u bračnoj zajednici.
   U stanu živim već 46 godina, a sada i s obitelji, stan sam ja otplatila, i ja ga održavala, i plaćala sve režije.
    
   Pitanje: sada kad je ostavinski postupak u tijeku, moj brat je podnio tužbu za ništetnost darovnog ugovora i traži da se odmah uknjiži na pola (1/2) nekretnine - stana.
   Molim vas da mi odgovorite, što mogu očekivati i kako se braniti, da se moj brat ne uknjiži u nekretninu - stan.
  • objavio pejo39
   Pozdrav svima, trebam savjet oko sređivanja nasljedstva. 
   Otac i majka su bolesni i stari, i htjeli bi dok su još sposobni da razdjele imovinu da se kasnije sestra i ja ne bismo svađale.
   Otac je vlasnik više zemljišta i želi da ja koji se o njima skrbim godinama dobijem vrednija zemljišta, a sestra koja nije pokazivala previše brige za njih da dobije manje i to manje vrjednije komade. S druge strane, majka je vlasnica kuće i želi da tu imovinu sestra i ja podijelimo točno popola nakon njihove smrti. 
   Mislili su sve to transparentno izvesti tako da otac darovnim ugovorima meni i sestri istodobno podijeli zemljišta prema svojim željama (s kojima se ja slažem više, a sestra naravno manje), a pitanje kuće ugovorom o doživotnom uzdržavanju (u koji bi stavili i sestru da je potaknu da počne brinuti o njima) ili bi u slučaju njenog neslaganja to ostavili to za ostavinsku raspravu s čime se ja baš ne slažem, ali ću ispoštovati.
   E sad, kako sam proučio o tim ugovorima, brine me mogućnost da sestra kasnije i unatoč svom dijelu traži i moje zbog razlike vrijednosti zemljišta. Jednako me brine i da u slučaju da pitanje kuće ostavimo za kasnije dođe do problema jer ona smatra da joj pripada tri četvrtine kuće zbog djece.
   Zato vas molim savjet kako da razdjelimo sve prema željama oca i majke, a da ja nakon njihove smrti izbjegnem vrlo moguće sudovanje sa sestrom, i naravno kako da ne budem oštećen? 
  • objavio kox
   Pozdrav,
   imam pitanje vezano za ugovor o dozivotnom uzdrzavanju koji sam potpisala sa svojom bakom u 9mjesecu 2018. godine, na bakin zahtjev jer njeno jedino dijete-moja majka vec 10 godina zivi na drugom kontinentu. Baka je umrla u 1. mj 2019. Jedina osoba koja se o njoj brinula sam bila ja, nakon njene smrti postala sam vlasnik njenog stana, sto se mojoj majci nije svidjelo i pokrece sudski spor protiv mene.
   Nakon potpisivanja ugovora o dozivotnom baka i ja smo se dogovorile da ce ici u dom koji se nalazi u mom mjestu stanovanja kako bi imala cjelodnevnu brigu i kako bi bile blize i kako bi bolje mogla brinuti o njoj. Do tada smo zivjele na sat vremena voznje. znaci ovo nam je bilo jedino rijesenje, da ona dode blize meni. Ja sam potpisala ugovor sa domom. Njena mirovina je bila za trecina cijene doma. Uglavnom isla sam sa njom u doktora, svaki dan 2 puta dnevno bila kod nje...znaci za sve sam joj bila. baka je bila zdrave pameti, nije bila senilna, u dom je dosla na svojim nogama, svjesna.
   To sve sam radila i prije nego je isla u dom, odlasci u doktora..svi problemi...cak i kad se prijavljivala po prvi put u dom 2012. godine ja sam bila supotpisnik ugovora-clan obitelji koji je trebao nadoknaditi razliku izmedu cijene doma i njene mirovine. Cak sam i u njen stan ulagala jer je ona cijeli zivot govorila da ce stan ostaviit meni.
   Sve njene prijateljice i sestre su znale da ona planira ostaviti meni stan.
   Nazalost imala je problema sa plucima i u 1 mj. zavrsava u bolnicu i nakon 10 dana u blonici je preminula. Ja sam je sahranila i sve obavila vezano za sahranu, maticni ured... Moja majka nije ni dosla.
   Nikakve druge imovine nije imala. 
   Ugovor je solemiziran koj javnog biljeznika i ja sam se uknjizila na stan.
   Da li moja majka ima sanse da pobije ugovor o dozivotnom uzdrzavanju.
   Hvala!
    
    
  • objavio MadamM
   Poštovani, 
   Ukratko moj djed i ja smo htjeli sklopit ocaj ugovor jer od još dva nasljednika jedino ja brinem za dedu i pridonosim kućanstvu te radim i još 100 razloga no nebitno.  Naišli smo na problem da djed nije upisan i ZK kao vlasnik te zbog toga ugovor ne mižemo sklopiti 
   , isto tako nam je odbijen zahtjev za isto jer djed nigdje nije upisan kao vlasnik već drugih 6 osoba. Pošto je djed na samrti u bolnici i nije u mogućnosti mi dati informacije kopajuči sama sa zaključila da je djed u katastar upisan kao vlasnik kuće i dvorišta na našoj čestici 1/1, ali da zemljište ba kojoj je kuća sagrađena je društveno vlasništvo. Moj djed je to zemljište kupio 70_ih godina od be znam koga, nemam kupoprodajnog ugovora samo izvadak iz katastra. Što mi je činiti u ovoj situaciji, te pošto znam da braća neće sudjelovati financijski ako trebam odvjetnika kako njima osporiti i da li je moguće nasljedstvo, jer ne želim plaćati za druge, i da li uopće mogu ja pokrenuti išta bez djeda. I da li ova situacija ako se ne riješi do njegive smrti, a vj neće može nam pridonjeti problem u ostavinskoj raspravi. Zbilja vrlo nezgodna situacija. Hvala na pomoći. 
 • Temu posjetio   0 korisnika

  No registered users viewing this page.

 • Online korisnici

×
×
 • Napravi novi...