Jump to content

Uprava od 01.01. 2010


golum

Preporučene objave

od 01. 01. 2010. polažemo ne po :

 

Upravno pravo

 

1. Zakon o općem upravnom postupku – "Narodne novine", broj 53/91, 103/96 -USRH

 

2. Zakon o upravnim sporovima – "Narodne novine", broj 53/91, 9/92, 77/92, 103/06

 

 

 

već po

 

Zakonu o općem upravnom postupku NN 47/2009 ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

i jao nama

 

a novi zakon o upravnim sporovima ne mogu naći ali čini mi se da je izašao već kao i ovaj

 

 

divota nema šta ???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

 

da li su ispitivači spremni na novi zakon??????????????????????????

 

ma u tri ćoška

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

ZUS bi trebao stupit na snagu tek 01.01.2012.

neovisno o tome što stari ZUP prestaje važit za 2mj, postupci u tijeku imaju se završiti po njegovim odredbama, a sve novo što dođe bude se riješavalo sa puno problema baš radi odnosa ZUP-ZUS

ne vjerujem da će nas pitati po novom ZUP-u (al opet, možda se varam)

nemojte ne učiti stari ZUP, još uvijek je aktualan

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja izlazim na pismeni dio ispita u prosincu, tako da ću za usmeni spremiti novi ZUP.

Letimično sam ga pregledao, i čini mi se jednostavnijim nego stari (npr. nema onih silnih izvanrednih pravnih lijekova :palac: )

Mene više brinu najavljene izmjene Ustava RH, Zakona o radu, Zakona o sudovima i DSV-u (u vezi donošenja Zakona o pravosudnoj akademiji, izmjene Europskoga prava u vezi stupanja na snagu Lisabonskoga sporazuma itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kolege, ja također planiram izići na pravosudni ispit početkom 2010.g. (nadam se u veljači), i baš sam ovih dana prikupljao literaturu za ispit. Prema službenoj listi pravnih izvora za polaganje ispita, naveden je stari ZOUP, što međutim ne znači da se tih izvora moramo držati "ko pijan plota", već je vjerojatno riječ o neažurnosti onih u ministarstvu.

 

Ne samo da je novi ZOUP pregledniji, tanji i lakši od staroga, što je već dovoljan razlog da ga koristim pri učenju (60-ak stranica, lako pamtljiv, suvremena pravna terminologija), već mi ne pada na pamet učiti stari zakon koji prestaje važiti(!!!)i koji je donesen još ranih osamdesetih, usprkos tomu što se započeti postupci nastavljaju po starom zakonu (ionako većina završi na Upravnom sudu).

 

Ako je učenje po starom zakonu uvjet prolaska, neka, ali mislim da svaki onaj pravnik koji drži do sebe ispit ubuduće neće pripremati po starom zakonu i točka, bez obzira što oni pisali.

 

Jednako mislim i u pogledu novog ZKP-a, činjenica je da se novi zakon primjenjuje tek od 2011.g., a ono uskočkih predmeta ionako većina vježbenika ne radi, pa je logično da se uči po starom ZKP-u barem nekoliko idućih rokova (novi samo u kraćim crtama). Pa neka se odluče.

Baš sam kontaktirao ministarstvo i nevjerojatna je nemarnost u radu naše uprave, ali i samih ispitivača. Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja više stvarno ne znam kako učit i šta učit.

uvatila sam se Pravnih izvora sa stranice ministarstva jer, ako ću po svome onda

 

PROČIŠĆENI TEKST STAROG ZKP-a NE VALJA!!!!!

 

tako da po tome imam svoj pročišćeni, gdje su izmjene u redu, njihov pročišćeni koji ne valja i u koji se ne mogu uniti izmjene iz 2006 i novi

JUPIII JE!

 

dalje

 

ZAKON O RADU PROČIŠĆENI

 

ista stvar, nema veze sa izmjenama, pa sam u tom slučaju uzela original pročišćeni jer ću se izgubit.

 

ima jos tako zakona koje nije moguće naučit kako triba, i zato mislim da mi ne preostaje nego se držat stranice ministarstva

a i ovako sam izgubljena i ne znam odakle krenit, a ispit mi za misec dana

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što se tiče Zakona o radu, probaj isti skinuti sa službenih stranica Pravnog fakulteta u Zagrebu, jer se redigiran od strane asistenata na katedri i posebno je podebljano u čemu se izmjene sastoje. Jednako vrijedi i za Zakon o zaštiti na radu, Zakon o posredovanju pri zapošljavanju, Zakon o strancima, Zakon o državnim službenicima itd. Mislim da ti tekstovi nemaju grešaka.Inače, koliko znam Zakon o radu nije se u posljednjih par godina (od 2004.) mijenjao.

 

Ja sam također pokušao skidati zakone s nekih sumnjivih stranica i primijetio da imaju grešaka, ali mislim da na zakon.hr imaš dobrih pročišćenih tekstova.Ispravljat neke zakone sam jednostavno je premučan posao ako se radi o sitnim tehničkim izmjenama kojih ima gomilu, iako je to najsigurniji način.

 

Usput, zna li itko gdje se može naći pročišćeni tekst Zakona o osiguranju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam sve skidala sa narodnih novina, a stari zkp, uopće nisu unesene izmjene na način, da novi članci imaju oznake a,b,c, već su ih samo unili kao nastavak, recimo ako je treba l3a, 13b, oni su unijeli 14,15, tako da se sve pomaklo, i zapravo se izmjene iz 2006 ne mogu uniti kako treba. Tako da je meni na mom pročišćenom članak recimo 50, na njihovom je isti članak 63.

a Zakon o radu, nisam se imala živac zezat s tim, ali čini mi se da u pročišćenom tekstu nema izmjena, il ih nema kako treba.

a vidi t ću, kako bude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

treba provjeriti u ministarstvu, iako ne bi trebali ispitivati sve dok sluzbeno ne objave na stranicama... na predavanju u komori gđa. Dunja Jurić Knežević, sutkinja Upr.suda, i ispitivač, je rekla kako mi za sad ne moramo znati novi ZUP

 

zasto nista ne moze biti jednostavno s tim pravosudnim? zasto toliko pitanja na koja nam daju razlicite odgovore? ako ovo sad prezivim...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

vidjela sam danas da su stavili novi popis literature koji se primjenjuje od 15. 02. 2010.

 

 

Što ćemo mi koji idemo sada na usmeni? Po kojem zakonu učiti upravu? A i radno? Ako gledam na to da se zakon primjenjuje od 01.01.2010. treba učiti po novome, ako gledam taj njihov popis, treba učiti po starome.

 

Ovo je za poluditi ............

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Do Božića sam učila stari ZUP i ZOR i onda, kada vidim da svi pišu da treba novi, ja počela učiti novi ZUP i sad opet na stari... ZOR sam samo pogledala al ga nisam štrebala, ali tamo nema nekih promjena tako da bi se i snašla, ali ZUP... ovaj ispit uopće nije human... Svaki dan učim po 7 sati i daj Bože da uspijem izdržati do usmenog :-).

 

Vjerojatno oni još nisu spremili kartice za novi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Novi ZOR - ne bih rekla da su promjene neznatne - išlo se na usklađenje propisa s EU, uvode se nove evidencije radnika, uvodi se kategorija zamjenskog odmora, uvodi se novi pojam radnog vremena, nove odredbe vezane uz prekovremeni rad, nove odredbe vezane uz preraspodjelu radnog vremena, nove odredbe vezane uz G.O, ne samo u pogledu trajanja već i u pogledu prenošenja G.O., u slučaju prestanka radnog odnosa-uvodi se mogućnost naknade za neiskorišteni G.O, postoje promjene odredbi ugovora na određeno vrijeme, što se tiče tzv. menadžerskih ugovora - ako u ugovoru nije utvrđeno na koji način prestaje i koja prava ostvaruju (otpremnina, otkazni rok), treba sastaviti aneks – u protivnom, ostaju bez zaštite, zakon o radu se u tom dijelu na njih više ne primjenjuje, sindikati odredbama novog ZOR-a gube primat pri pregovaranju, osnažuje se radničko vijeće...

Promjena ima - mala gomilica. :-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija