Jump to content

Smrt davatelja uzdržavanja


dranton

Preporučene objave

Lijep pozdrav.

Molio bih mišljenje o slijedećoj situaciji. Otac kao davatelj uzdržavanja i stric kao primatelj sklopili su ugovor o doživotnom uzdržavanju. Ugovorom stric ostavlja ocu svu pokretnu i nepokretnu imovinu koju posjeduje. Ugovor je sklopljen 2011 g.

Otac je nedavno preminuo. Moram napomenuti da smo godinama i o ocu i o stricu brigu vodili ja, brat i sestra. 

Mene sada zanima nasljeđujemo li mi kakva prava po tom ugovoru ili bi morali sklopiti novi ugovor sa stricem. U slučaju da moramo raditi novi ugovor postoji li mogućnost da nam se kao nasljednicima iza oca prizna umanjenje poreza od 5% godišnje za proteklih 7 godina uzdržavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imao sam istu situaciju kao Vi.

Moj pokojni otac je kao davatelj uzdržavanja umro prije primatlja uzdržavanja, te smo ja i moj brat kao njegovi zakonski nasljdnici s primateljem uzdržavanja sklopili ne novi ugovor o doživotnom uzdržavanju nego DOPUNU-IZMJENU postojećeg ugovora o doživotnom uzdržavanju u kojem smo ja i moj brat nastavili izvršavati po dogovoru s primateljem uzdržavanja sve obveze davatelja uzdržavanja (prije mog pok.oca) i usput smo u spomenutoj DOPUNI-IZMJENI točno naznačili što od imovine primatelja uzdržavanja ide mom bratu a što meni.

DOPUNU-IZMJENU smo solemnizirali po Javnom bilježniku, a možete i razmotriti ovjeru kod nadležnog suda mislim da manje košta.

U slučaju dopune postojećeg ugovora, imate naravno umanjenje poreza za svaku godinu uzdržavanja od kada su vaš pok. otac i stric sklopili ugovor o doživotnom uzdržavanju, to se pravo ne prekida dopunom eventuaalnog novog ugovora između Vašeg strica, i sada vašeg brata, sestre i Vas.

Tako je bar bilo smo prije 4 godine mi radili tu situaciju.

uređeno: od čudo
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija