Jump to content

Crnimrav

Korisnik
  • Broj objava

    126
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na wrritteer u Razvrgnuće suvlasničke zajednice između brata i sestre   
    Čovjek posjeduje 50 % vlasništva.
    On sa svojim vlasništvom može raditi što želi.
    Dok je u okvirima zakona.
    On ima pravo tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice putem suda što je i učinio.
    Vama se to nije svidjelo i obećali ste mu otkupiti njegov dio do nekog roka.
    Nadam se da niste potpisali neku glupost koja vas može skupo koštati.
    Budući da vaše stvarne namjere koliko vidim i nisu bile da otkupite njegov dio već
    da prekinete / odugovlačite sudksi postupak, suvlasnik je shvatio da ste ga izigrali i jednostavno vam je
    rekao da će opet pokrenuti sudsku diobu. Tu nema prijetnje niti uznemiravanja.
    I ja bih tako postupio da me netko izigra i ne poštuje dogovor.
     
    Druga strana priče su vaši međusobni odnosi, ljudskost sudionika u ovoj priči i ostale stvari.
    Ako je netko amoralan, bezosjećajan i zločest, to ne znači da krši zakon.
     
    Ako zaista namjeravate otkupiti njegov dio, odite kod odvjetnika i napravite sporazum/ugovor ili slično
    i postupajte po tome sporazumu, u suprotnom , pomirite se sa činjenicom da će jednog dana biti pokrenuta sudska dražba radi prodaje.
  2. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Borbena7 u Kako spriječiti prodaju imanja na kojemu živim ?   
    Ne, nema.
  3. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Antuntun56 u Etažiranje   
    Napisala sam kako se načelno provodi postupak etažiranja, jer etažiranje uključuje i diobu (razvrgnuće) suvlasničke zajednice. 
    Samostalna garaža na okućnici može biti samostalna uporabna cjelina i kao takva predmet etažiranja, dok je za podrum (iako je samostalno izveden na okućnici) njegov status samostalne uporabne cjeline upitan. Sve ovisi o njegovoj namjeni, a ako je namjena povezana sa stanom, tada je to sporedni dio (pripadak) stambenog prostora. U slučaju da je podrum „prikladan za samostalno izvršavanje suvlasnikovih ovlasti“ tada se i on može smatrati samostalnom uporabnom cjelinom. Namjenu podruma vi sami najbolje znate. Tretman okućnice - u pravilu ona je u zajedničkom suvlasništvu,  ali postoji i mogućnost  očitovanja volje suvlasnika određivanjem njenog načina korištenja (u međuvlasničkom ugovoru).
    Ako postoji suglasje o načinu diobe, odnosno o načinu razvrgnuća suvlsničke zajednice, kako navodite „u teoriji se zna što je čije“, nema potrebe za dodatnim sklapanjem diobenog ugovora, jer u međuvlasničkom ugovoru je sadržajno obuhvaćen, između ostalog, i taj element diobe. Dodatna komplikacija je okolnost da brat živi izvan Evrope, pa bi bilo dobro da imate njegovo očitovanje volje u pogledu diobe, prije nego se definitivno upustite u taj posao budući da on ne živi u Hrvatskoj pa će sav fizički teret, (čitaj trčanje) u svezi etažiranja spasti na vas (osim ako brat ne opunomoći nekoga da ga zastupa u postupku).   
    Kada se dioba zakomplicira i razvrgnuće suvlasničke zajednice završi sudskim putem, tu vam ne mogu pomoći jer nemam iskustva sa sudskim postupcima.
    Isto se odnosi i na brata koji „koji živi van Europe i želi etažiranje, ali godinama ne želi održavanje i plaćanje računa!“.
    U toj situaciji etažiranje nekretnine je najviše vama u interesu, ako ne postoje pošteni financijski odnosi među braćom. Iskoristite taj vjetar promjene iz statusa quo što ga je potaknuo brat iz inozemstva, te dovršite posao i u službenoj formi, makar i sami platili troškove provedbe etažiranja. Jer duševni mir nema cijenu.
  4. Hvala
    Crnimrav je dobio reakciju od Hervo u Naknada za korištenje nekretnine   
    Vi imate apsolutna prava na svojoj polovici kuće,i nemorate pitati vašeg brata apsolutno ništa sto ste naveli ako želite ući u suposjed svoje nekretnine.
    To sto brat prijeti odugovlačenjem,nemoze spriječiti razvrgnuće suvlasništva ako ste pokrenuli,to vam traje ovisi o sudovima cca godinu dana.
    Možete i naravno pokrenuti tužbu za korištenje vašeg dijela nekretnine,posto vam onemogućava pristup nekretnini,i tražiti naknadu za istu,i to morste dokazati na sudu da je nepošten posjednik.
    Ovo vam sve govorim iz iskustva,posto sam i ja bio u toj situaciji,ali brat je na kraju dobio veliku naknadu za platiti i sve sudske troškove,tako da se takova bahatost nije nikako mu isplatila.
  5. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Borbena7 u Nužni dio   
    Mogu, jer se njihovo vlasništvo idealnog dijela nekretnine ne razlikuje po pravima i obvezama od vlasništva ostalih suvlasnika.
  6. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Ivan Orgulje u Spriječavanje prodaje nekretnine   
    Svoj udio ( općenito svatko) može prodati bez ikakvih vaših suglasnosti. Ako će netko htjeti kupiti taj udio, onda ćete biti u suvlasništvu s novim kupcem.
    Vaš udio se jedino sudskom odlukom može prenijeti na nju, dakle trebala bi pokrenuti tužbu i dokazati da je ona isključiva vlasnica što po opisu iz vašeg posta neće uspjeti dokazati. 
    Međutim, može se pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice i u konačnici sudska prodaja tako da svatko onda dobije plaćen svoj udio nakon takve prodaje.
  7. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Matrix u Suvlasništvo i iznajmljivanje   
    Postovani,vas brat kao suvlasnik može sasvim slobodno raspolagati svojim suvlasničkim udjelom i pritom je posve nebitno da li je između vas dvojice kao suvlasnika, izvršeno razvrgnuče suvlasničke zajednice tj.da li je izvršena dioba nekretnine.Naravno pitate se kako moze iznajmljivati svoj suvlasnicki dio kad kuca nije etazirana,ali uprkos tome,on to moze jer je suvlasništvo vlasništvo više osoba na istoj fizički nepodijeljenoj stvari po dijelovima koji su idealno određeni. Udio je određen matematickim razlomkom, znači, označava koliki dio imaš prema cjelini,a cjelina je konkretno kuca,fakticki vas brat bi iznajmio svoje pravo u odnosu na cijelu kucu,te može potpuno samostalno raspolagati svojim idealnim dijelom, a da za to ne treba suglasnost vas kao drugog suvlasnika,te svoj Idealni dio može prodati, opteretiti, osnovati osobnu služnost.,iznajmljivati.Naravno da ovakvo podstanarstvo osobe izbjegavaju,ali je pravno dopusteno i izvodljivo.Pozdrav.
  8. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Matrix u Suvlasništvo i iznajmljivanje   
    Kad ste vec citirali navedenu odredbu,onda je pravilno tumacite,odredba zakona se odnosi na poduzimanje odredjenih radnji prema cjelovitoj stvari.Na ovu temu je odgovoreno i nema potrebe za daljnjom diskusijom.Pozdrav
  9. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Spitfire u Dioba kuće 1/2 u nemogućnosti dogovora   
    Moguće je da u izvanparničnom postupku razvrgnuća suvlasništva civilnim razvrgnućem (prodajom na dražbi) pokrenutom na vaš zahtjev, sestra kao protustranka u istome zatraži razvrgnuće etažiranjem pa ako je to moguće što će procijeniti vještak, sud može donijeti i takovu odluku, dakle da se nekretnina etažira i svatko plati svoje troškove. U tome slučaju opet ste na početku, dakle kuća je u suvlasništvu i dalje ali s vlasništvom posebnih dijelova nekretnine (etaža) no onda je to mrvu lakše prodati na klasičan način.
  10. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od Bonaparte u Podjela suvlasništva   
    Apsolutno nikako nemozete zabraniti da ùđe u suposjed,jer je i on suvlasnik kuće.
    Vi imate pravo pobijati taj ugovor u parnicu,ali ako imate samo čvrsre dokaze za to sto govorite,inačete se nebi upuštso u to.
    Odmah da vam kazem,onaj ko i izgubi sud,placa sve troškove postupka,a vjerujte mi da nisu mali.
    Govorim vam iz iskustva.
    A i naravno napravite konzultacije s odvjetnikom,ali takove ugovore je jako teško pobijati bez čvrstih i konkretnih dokaza.
  11. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na 310BrRp u Podjela suvlasništva   
    Jedino rješenje vidim u isplati jednog od suvlasnika.
    Vjerujte, to je jedino.
    Ili civilna dioba, ili dogovorena prodaja i podjela sredstava...
    Sve ostalo vas vodi u mnogo godina sudovanja sa vrlo malim šansama za išta promjeniti.
  12. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Spitfire u Ugovor o doživotnom uzdržavanju   
    Ne znam koja bi ste vi to prava. Kao što rekoh roditelji dok su živi i poslovno sposobni imaju pravo raspolagati svojom imovinom na način koji sami odaberu. Istu mogu darovati, prodati te u vezi nje sklopiti druge naplatne poslove (ugovori o uzdržavanju), mogu je oporučno ostaviti a ne moraju napraviti ništa od toga. Nekakova prava bi imali u ostavinskom postupku i to nad imovinom koja nije obuhvačena nekim od naplatnih pravnih poslova (darovanje, oporuka i sl.). Eventualno bi mogli u ostavinskom postupku pobijati ugovor o doživotnom uzdržavanju gdje ćete biti upućeni u parnicu ali za to trebate imati dobre razloge i dokaze.  
  13. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od Bonaparte u Darovni ugovor nakon ugovora o doživotnom   
    Moze se poništiti naravno,al ako su obje strane složne u tome,inače jakoo teško sudski.
  14. Zbunjen
    Crnimrav je dobio reakciju od Borbena7 u Darovni ugovor nakon ugovora o doživotnom   
    Onda Vam taj darovni ugovor nema pravne osnove,odnosno ne vrijedi.
  15. haha
    Crnimrav je reagirao na MK-Legalis u Posjed-Katastar   
    Postovani,
    Mene interesira, da li posjednik moze darovati nekome svoj posjed?
    Da li se osoba na koju glasi darovni ugovor moze upisati u katastar?
    Kome se konkretno predaje ili salje darovni ugovor i u kojem roku se nadlezni katastar duzan ocitovati o istom?
    U slucaju odbijanja upisa ili promjene katastarskog operata kakav je daljnji postupak?
    Puno Hvala!
    S postovanjem,
  16. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Spitfire u Prodaja zemlje   
    Lijepo, zakon joj omogućuje da proda svoj suvlasnički udio i za to ne treba suglasnost ili dopuštenje ostalih suvlasnika.
    Ne, smije koristiti onoliko koliko odgovara suvlasničkom udjelu od 1/3, dakle cca 2,6 ha. No kako je to idealni dio, to može biti bilo koji dio u cijeloj nekretnini dok se ne dogovorite tko koji dio koristi ili se napravi parcelacija ako i kada bude moguća.
    Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima.
  17. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od Bonaparte u Kako izuzeti oca iz bakinog nasljedstva   
    Pa ako je prisebna osoba i nije oduzeta poslovna aposobnost ,ne visim razloga zasto nebi m9gli sklopoti ugovor
  18. Tužan
    Crnimrav je dobio reakciju od TončicaBalončica.pok.Jakov u Sudsko prodaja nekretnine ,gdje je vise vlasnika   
    Pravo kupovine ima svatko tko sudjeluje u dražbi,odnosno onaj ko ponudi najvise taj ce kupiti,a to uopce nemoraju bit sadašnji suvlasnici.
  19. Sviđa mi se
    Crnimrav je reagirao na Bonaparte u Zakon o dosjelosti i služnosti   
    Samim time što znate da nije Vaša - ne postoji poštenje.
     
    Da biste na temelju dosjelosti stekli vlasništvo nekretnine potrebno je imati miran (nitko Vas ne ometa), pošten (presumira se) te zakonit (pravni temelj) posjed u trajanju od 10 godina. Ako nije zakonit onda u roku od 20 godina.
     
    Ali bez poštenja i mirnoće posjeda nema niti dosjelosti. 
  20. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od ivistipe u Ugovor o doživotnom uzdržavanju   
    Nelogično pitanje
  21. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od ivistipe u Kako izbaciti roditelja iz stana/kuće?   
    Vas otac može napraviti opoziv darovanja,bez ikakvih problema.
    I Vi svog oca nemožete nikako izbacit iz kuće,ipak je to njegova kuća.
    Morate realno gledati kako stvari stoje.
    Te na kraju možete ostati i bez nužnoga dijela,ako ce to vas otac htjeti.
  22. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od Davor80 u 100 kvadratnih metara ,100 metara od mora..   
    Bolje da se dogovorite s njim,jer na kraju cete izgubiti mnogo.
    Ipak je on vecinski vlasnik,i morate to prihvatiti.
    Govorim vam iz vlastitog iskustva,a ako bude islo preko suda tada jakoo mnogo gubite,em i sudski troškovi,te vas na kraju taj kvadrat može i stajati 50 eur.
  23. Hvala
    Crnimrav je dobio reakciju od drot13 u 100 kvadratnih metara ,100 metara od mora..   
    Bolje da se dogovorite s njim,jer na kraju cete izgubiti mnogo.
    Ipak je on vecinski vlasnik,i morate to prihvatiti.
    Govorim vam iz vlastitog iskustva,a ako bude islo preko suda tada jakoo mnogo gubite,em i sudski troškovi,te vas na kraju taj kvadrat može i stajati 50 eur.
  24. Sviđa mi se
    Crnimrav je dobio reakciju od ivistipe u 100 kvadratnih metara ,100 metara od mora..   
    Bolje da se dogovorite s njim,jer na kraju cete izgubiti mnogo.
    Ipak je on vecinski vlasnik,i morate to prihvatiti.
    Govorim vam iz vlastitog iskustva,a ako bude islo preko suda tada jakoo mnogo gubite,em i sudski troškovi,te vas na kraju taj kvadrat može i stajati 50 eur.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija