Jump to content

Rad bez ugovora o radu u pisanom obliku


gala385

Preporučene objave

Poštovani,

primjenjuje li se odredba čl. 14. st. 4. Zakona o radu na Vrtiće i Škole? - "Ako poslodavac prije početka rada ne sklopi s radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme."

Naime, uslijed zapošljavanja 30 novih djelatnika, propustom tajnice jednom djelatniku 3 dana nakon početka rada nije dan na potpis ugovor o radu na određeno vrijeme radi zamjene djelatnice. Djelatnik se poziva na gornji članak tj. zahtijeva ugovor na neodređeno vrijeme...

Postoji li kakva sudska praksa, naime odgojne ustanove ne mogu zaposliti nekog na neodređeno vrijeme bez slobodnog radnog mjesta i suglasnosti osnivača?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Za sudsku praksu u konkretnom slučaju ne znam, ali ovdje se radi o neoborivoj pravnoj predmnjevi plus što treba voditi računa o odredbi čl. 9. st. 3. Zakona o radu -

"Ako je neko pravo iz radnog odnosa različito uređeno ugovorom o radu, pravilnikom o radu, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, kolektivnim ugovorom ili zakonom, primjenjuje se za radnika najpovoljnije pravo, ako ovim ili drugim zakonom nije drukčije određeno."

Da li propis koji uređuje predškolski odgoj izrijekom veli što po tom pitanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost ništa. Članak 26. st. 1. ZPO propisuje da se radni odnos u dječjem vrtiću zasniva ugovorom o radu na temelju natječaja. Nadalje, radna mjesta sistematizirana su internim pravilnikom i bez suglasnosti osnivača ne može se zasnovati radni odnos na neodređeno vrijeme. Specifična situacija.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Osobno sam mišljenja da zakonska predmnjeva (neoboriva) u kombinaciji sa primjenom najpovoljnijeg prava i općenito zaštitom radnika kao slabije strane u radnom odnosu nadilazi sve drugo. Da stvar ode pred sud, smatram da bi presuda išla u prilog radniku.

Razumijem da se raspisuje natječaj, da je potrebna suglasnost osnivača/školskog odbora/upravnog vijeća, ali kada zakon izrijekom daje neko pravo nekome, onda ovakve "tehnikalije", po meni, postaju sekundarne. Jasno, ovo je samo moje mišljenje, nemam sudsku praksu da ga potkrijepim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam obrnutog mišljenja - na radno mjesto se temeljem lex specialis zapošljava isključivo na temelju provedenog natječaja i u skladu s njegovim uvjetima (dakle, ako ne ugovor bio na određeno vrijeme do zamjene odsutnog radnika, onda ne može netko fantazirati da je to na neodređeno samo zato što nije na vrijeme dobio ugovor ili potvrdu o radu). Tome se protivi i sistematizacija radnih mjesta i odobravanje broja radnih mjesta na razini ministarstva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bilo bi dobro pogledati i Pravilnik o radu. Evo odredbe iz PoR jedne srednje škole -

"Ugovor o radu sklapa se u pisanom obliku.

Propust ugovornih stranaka da sklope ugovor o radu u pisanom obliku, ne utječe na postojanje i valjanost toga ugovora.

Ako ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku, ravnatelj Škole dužan je prije početka rada, radniku izdati pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu.

Ako ravnatelj prije početka rada ne sklopi s radnikom ugovor o radu u pisanom obliku ili mu ne izda pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu, smatra se da je s radnikom sklopio ugovor o radu na neodređeno vrijeme."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija