Jump to content

Što nakon faksa?


TP

Preporučene objave

Uzmimo situaciju da se može birati :-D koji bi posao bio "najbolji" za tek diplomiranog pravnika? Kod odvjetnika,javnog bilježnika,gospodarstvo,uprava...? Prednosti naspram nedostataka?

Znam da ovdje ima puno ljudi koji rade na tim poslovima pa se nadam da će biti voljni iznijeti svoja iskustva. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je najbolje početi na sudu. Puno se toga vidi, prođe puno odjela, nauči..stekne se uvid u to kak naše pravosuđe funkcionira! Za tek diplomiranog pravnika više nego odličan posao. Nema toliko stresa, a i super je radno vrijeme. To je samo moje mišljenje. Što mislite o odrađivanju pripravničkog u javnobilježničkom uredu, da li netko ima iskustva? I kakve su mogućnosti napredovanja? Koliko se nauči?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Slažem se da je na sudu lijepo ali nažalost jako teško je dobiti status vježbenika (ocjene,veze...) a ja si ne mogu nažalost priuštiti volontiranje! :-( Moj favorit je javnobilježnički ured,mislim da je to dobar,pomalo šablonski ali miran posao bez stresa! Koliko se nauči ne znam ali znam da je tu još i teže doći do vježbeništva! Ima li netko tko zna više?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

TP je napisao:

Moj favorit je javnobilježnički ured,mislim da je to dobar,pomalo šablonski ali miran posao bez stresa!

 

I ja sam tako mislila, dok nisam probala na svojoj koži. Nimalo miran, nimalo šablonski posao...a to zato jer radiš s strankama svakakih karaktera, stupnja obrazovanja i mentaliteta, u svakakvim životnim okolnostima. Pomalo se moraš igrati i psihologije, a profesionalno je vrlo izazovno kako smjestiti njihove želje i zahtjeve u pravne okvire.

U tom segmentu je posao jako sličan odvjetničkom.

Dakle, jb ne lupaju samo štambilje. :-D

 

Ali ipak za pravnika početnika je najbojlje početi u pravosuđu, tako se najbolje potkuje pravnom teorijom i shvati globalni način funkcioniranja sistema. (u većini stvari ipak zadnju riječ ima sud).

Jb, odvjetništvo, gospodarstvo... je spoj teorije i prakse, i mnogo manje si možeš priuštiti filozofskih razmišljanja, već moraš riješavati konkretne situacije temeljem vrlo često nedorečenih zakona.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma posao pravnika je takav, da nikad nije miran... svi mi radimo sa ljudima...a kakve stranke mogu biti, vjerojatno ne možeš ni sanjati...od nekih bi se najradije sakrila ;-)

uvijek češ morati učiti, nema tu nekog velikog opuštanja, evo ti primjer ja lane stigla sa godišnjeg, kad se promijenila meni četiri najvažnija zakona :-( i sve ponovno

bitno je da ti dobiješ posao, eeeeeeeee sad da li je u idealnoj ili neidealnoj firmi :-P , stekni ti neko iskustvo pa dalje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisi dao cugu ali nek ti bude.

 

U velikoj firmi je dobro što ćeš naučiti kako funkcionira uz pravni dio i ovaj ekonomski, pa ćeš uz statusno pravo poduzeća, poslovanje naučiti i ekonomski dio posla koliko te se tiče. Da ne spominjem da ćeš postati vladar radnog prava, ukoliko budeš revan i vrijedan.

 

Mali ured je po meni je najbolja opcija jer ćeš dobiti najšire pravno znanje (ako ne uletiš u "štetni" ured), vidjeti ćeš kako funkcionira sistem, ići ćeš po sudovima, gruntovnicama, očevidima, izbacivati ćeš trudnice iz stanova (vlastito iskustvo), sresti ćeš cijenjene kolege koji će to uvriježeno mišljenje demantirati čim zinu, biti ćeš potplaćen i ljut na svojeg principala, ali to je najbrže kad možeš na pravosudni, sresti ćeš suce i sutkinje koje sude po vlastitom nahođenju bez zakonskog uporišta i da uopće nisu niti pročitali spis, biti ćeš neispavan, nervozan, stalno se preispitivati, lagati stranci, protivniku, sucu u lice bez ikakvog problema, nikad ne blatiti šefa/icu dok god si na plaći. Pisati ćeš fina prijeteća pisma, i da nekad će doći tvoj trenutak i trijumf tvoja mala pobjeda koju ćeš zauvijek zapamtiti.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kazimir je napisao:

Slažem se, ići u dućan, voziti šefov auto na pranje i kod vulkanizera, ići kod doktora za šefa/obitelj po uputnice, doznake i sva čudesa još koje niti razumni roditelji ne traže....

 

zaboravili ste laganje poslovnim partnerima, dragoj rodbini, :-D pisanje obiteljskih čestitki, telegrama sućuti...ispunjavanje fix ideja gazdaricine najuže obitelji koja je u odboru...rad subotom iz ljubavi prema firmi 8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koji bi posao izabrali, naravno kad bi se moglo birati? I kad bi bila riječ o ovakva dva posla, pod ovakvim pretpostavkama.

 

1. javnobilježnički ured, ugodan, rad isključivo u uredu, nema Suda, rasprava itd. , ali dosta dinamičan, fiksno i jako dobro radno vrijeme, plaća pripravnika oko 3 200, 00 kn

ILI

2. odvjetnički ured, malo više stresa, ali ok, Sud, gruntovnica itd. svakodnevno, bez radnog vremena, ostajanje do večernjih sati, ali nešto veća plaća nego javnobilježničkog vježbenika, blizu 4 000, 00.

 

:klanja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj savjet je da, ako postoji mogućnost, treba bolje odabrati posao kod odvjetnika, neko u jb uredu. Ja sam obavila vježbenički kod jb i sad muku mučim sa učenjem za pravosudni. 10 puta mi je teže, nego onima koji su radili kod odvjetnika. Istina, kasnije bi se rado vratila u bilježništvo, jer je posao savršen za ženu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne, nisam se vratila unatrag i ne znam odakle taj zaključak. :-(

Mislila sam time reći da je posao, savršen za ženu koja želi i karijeru i obitelj. Kod mene su šef i prisjednici dolazili na posao u 8, a odlazili u 14. Pa sad neka, mi netko kaže neki bolji posao u kojem dobro zarađuješ i imaš odlično radno vrijeme. Ja nisam čula ni za jednog takvog odvjetnika :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

valery je napisao:

Mislila sam time reći da je posao, savršen za ženu koja želi i karijeru i obitelj.

Aha! Sad mi je već malo jasnije s ovom dopunom. ;-)

Makar mi se čini, bar u mojoj sredini, da pravo sve više postaje žensko zanimanje (barem u mlađim generacijama pravnika). Ne znam kakva je trenutna statistika o tome na faxu, al bi bilo zanimljivo to znati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li znate gdje je veća mogućnost napredovanja, u javnobilježničkom uredu ili odvjetničkom? Čini mi se da kod javnog bilježnika nakon što položiš i pravosudni i javnobilježnički ispit, te postaneš prisjednik, male su šanse da te imenuju za javnog bilježnika (znamo kak to ide). Mislim da su veće šanse da se postane odvjetnik. Da li griješim? :neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zašto su uprava i ministarstva tako omraženi među dipl.pravnicima? Da li je posao monoton,kakve su mogućnosti napredovanja i kakva se plaća može očekivati nakon npr. 10 godina rada u ministarstvu?

Naime čuo sam kako trud koji je potrebno uložiti za diplomu pravnog faksa nije vrijedan radnog mjesta nekog referenta u ministarstvu! :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve ovisi o kakvom se radnom mjestu radi.

 

Prije svega plaće su određene koeficijentima, a tu su razlike bitne. Pa onda još postoje i nekakvi dodaci popojedinim službama.

 

Ima radnih mjesta na kojima pravnik mora napisati rješenja tako da ispuni normu (to je meni za rubriku vjerovali ili ne :tikvan:), ima i vrlo kreativnih radnih mjesta.

 

Napredovanje?! Ovisi pomalo :-D o nadređenima, manje o vlastitim radnim sposobnostima i željama.

 

Ima radnih mjesta gdje ne treba raditi prekovremno, a ima i onih drugih. Ima čak i takvih radnih mjesta na kojima plaćaju prekovremene :-P

 

Sad ti je sigurno sve jasno

:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Milly i zderonja hvala na odgovorima a posebno Milly na konciznosti! :-D Po odgovorima mi se čini da ste skroz zadovoljne sa svojim poslovima! Zašto se onda svi guraju u odvjetništvo i sudstvo? Ako ta cura nakon 10 godina staža ima 5500 kn koliko je onda plaća u pravosuđu nakon 10 godina ako je tolika navala za vježbeništvom kod odvjetnika ili na sudu? :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa ja sam pripravnik i u mom slučaju mi ništa ne daju da radim jer kao ništa ne znam tako da većinu dana sjedim i blejim u prazno ili slažem neke papire. Bezveze. Čula sam još od dosta kolega da im je takva situacija u upravi. Vjerujem da nekome to odgovara, ali meni ne, kao što sam rekla sve ovisi o osobnim afinitetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ne znam kakva je situacija s pripravnicima, al' znam da ih dosta testiraju + cesto veza radi ..

 

Pocetna placa je, kao i svugdje - niska, ali kasnije imas stablinu placu od 1K ojra na vise (od banke do banke, posla do posla) .. u svakom slucaju bolje nego drzavna sluzba sto se financija tice, al' naravno - vise se radi (sto nekima bas i ne odgovara)..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

imam osjecaj da ces jako dugo trazit, najveci poslodavac-drzava otpada za ovu godinu a time se automatski povecava navala na ostala radna mjesta.

 

Ja jos nisam diplomirao, planiram za nesto malo vise od godinu dana zavrsit i naravno, sad mi je palo na pamet da malo poradim na svome CV-u i dodam koju stavku ili popravim malo prosjek, ali imam osjecaj ako ostane ovakva situacija da nista tu ne moze bas pomoc.

 

Nego, kad smo vec kod ove teme "sta nakon diplome", mene bi zanimalo "sta nakon pravosudnoga". Konkretno me zanima jeli netko zna za nekoga tko je pokusao/uspio otvoriti vlastiti odvjetnicki ured odmah nakon polozenog pravosudnog, a da je taj ured kako tako funkcionirao. Dali pravnik nakon pravosudnog ima dovoljno znanja da sam vodi svoj ured? Meni se nakako nakon 3 godine studija ne cini da sam priblizno spreman za tako nesto, pa nisam bas siguran koliko bi godina i po vjezbanistva to mogla promjenit.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zzz_zzz je napisao:

Dali pravnik nakon pravosudnog ima dovoljno znanja da sam vodi svoj ured? Meni se nakako nakon 3 godine studija ne cini da sam priblizno spreman za tako nesto, pa nisam bas siguran koliko bi godina i po vjezbanistva to mogla promjenit.

 

Baš zato zakon propisuje da je 3 godine rada u pravosudnim tijelima i pravosudni uvjet da bi se moglo otvorit svoj ured...

Što se starta tiče, ovisi, ako se može birati najbolje je gospodarstvo, radi se od svega po malo, zanimljivo je iako je sada teže dobit uvjete za pravosudni

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

a ne znam, meni se cini da je bit odvjetnicki vjezbanik daleko najbolja opcija, naravno pod uvjetom da upadnes u normalan odvjetnicki ured. Nekako mi se cini da se kod odvjetnika moze daleko najvise naucit, pa i vise nego na sudu...

Doduse, meni je cilj postat odvjetnik tako da ja mozda gledam malo drugacije na to nego netko tko nije toliko siguran cime se zeli tocno baviti u zivotu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Upravo sam se registrirala radi ove teme, al inače pratim sva događanja na legalisu. Zapravo sam se i sama našla na nekakvoj prekretnici, odnosno shvatila sam da nije to TO! Inače radim u jednom ministarstvu u kojem se jako primjećuju razlike u spolu tako da budući sam žena ostaje mi samo pisanje raznoraznih dopisa,izrada analiza i kojekakvih statistika, a muškarcima ostaje rad na terenu, direktan kontakt sa strankama, a upravo se na takvom poslu i najviše može naučiti, i naravno izbjegavanje bilo kakvih pismena. Mogu slobodno reći da se ponekad osjećam kao daktilograf ili tajnica budući da ima dosta ljudi koji se ne znaju služiti računalom pa im uvijek moram priskakat u pomoć, a nekad to i debelo iskorištavaju. Sad sam u situaciji da znam da mogu više od ovoga ali ne mogu ništa promijeniti budući da druge opcije nema, nema nikakvih natječaja trenutno (stalno pratim) i eto čekam promjene, ali ne mogu da se ne pitam da li sam nakon faxa mogla pričekati i javljati se na druge natječaje, nego sam odmah prošla na prvom natječaju i prihvatila posao. Eto toliko od mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U situaciji takvoj kakva jest ne možete sebe kriviti što ste odmah prihvatili prvi posao, ali je bitno da ne odustajete od traženja novog. Ja sam bila u recimo, sličnoj situaciji, bojala sam se tog nekakvog praznog hoda, što ću gubiti vrijeme i kada sam prošla na natječaju za posao u regionalnoj samoupravi prihvatila ga. Meni je to bilo užasno, možda ne toliko zbog razlike u spolu koliko se pravila razlika između osoba "sa zaleđem i bez njega". Odgulila sam pripravnički, eto barem sam položila državni (što se pokazalo odličnim zbog pravosudnog) i bris otamo. Nekako mi se čini da nije ni bilo šanse da se razvijem kao neki pravnik, nema tu ni nekog rada, ni znanja, ni napredovanja. Bitno je da se ne oduži baš puno rad na mjestu koje vam ne odgovara, barem u tom stručnom smislu i budite uporni u traženju novog posla ako vam tamo ne odgovara, ne odustajte. Naučite tu koliko možete i paralelno tražite novi posao. Ja sada radim u gopsodarstvu, nedavno sam položila pravosudni i zadovoljna sam. Nema veze što ste prihvatili taj posao, bitno je da ne odustajete od rada na sebi.

puno pozdrava

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pozdrav! Ja sam svježe diplomirani pravnik i sad, kao vjerujem i mnogi kolege u mojoj situaciji, još ne znam kud bi i kako bi. Najviše me zanima rad na sudu (sudski vježbenik), pa me zanima zna li netko da li se namjerava u dogledno vrijeme raspisati natječaj za sudske vježbenike? Koliko traje ta procedura? Svaka informacija je dobrodošla. Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija