Jump to content

usporedni izračun mirovina


prof

Preporučene objave

Poštovani Radni,

sa dosadašnjim beneficijama ostvarujete pravo na odlazak u starosnu mirovinu po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog prije 65 -tog rođendana:

- zbog više od 9 g. provedenih na dužnosti 12/18  - ostvarujete 3 godine,

- zbog više od 8 g. provedenih na dužnosti 12/16  - ostvarujete dodatne 2 godine,

- zbog više od 10 g. provedenih na dužnosti 12/15  - ostvarujete dodatne 2 godine,

uz ostatak od 1.g. 7.mj. i 29. dan, koji ne daje nikakav rezultat.

Temeljem dosadašnji beneficija ostvarili ste pravo na priznavanje ostalih starosnih mirovina, koje su za vas povoljnije, kad navršite 58 godina života, to jest 02.06.2025.g.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Radni,

nema nikakve šanse, ako vas prije 2025.g. umirove po članku 6. onda vam preostaje kopati kanale 24 mjeseca na pola radnog vremena i primati cijelu mirovinu, ili

kanale kopati 12 mjeseci na puno radno vrijeme i primati pola mirovine.

Nakon toga imate još jednu godinu radnog staža  i nešto nepovoljniji pvb za ukupni radni staž a starosne mirovine po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata možete zatražiti  02.06.2025.g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani forumaši,

posebno pravnici, molim za pomoć, dobio sam ovakav upit i link, treba mi savjet:

"Čitao sam na stranicama sindikata policije kako njihovi djelatnici imaju mogućnost odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu po ZOMO računajući početnih 60 godina umanjenih za određene godine koje su stekli radom na beneficiranim dužnostima ( u mom slučaju 9 godina). Tako prikazuju da u prijevremenu starosnu mogu već sa 51 godine života uz penalizaciju 0,2 za svaki mesec ranijeg umirovljenja u periodu do 56. godine života."

https://www.sindikatpolicije.hr/odlazak-u-mirovinu-policijskih-sluzbenika-n2780

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani sivko,

I ja sam o ovom pitanju u Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS do sada promišljao kao i vi.

Članak 4.

(1) Osiguranik iz članka 1. ovoga Zakona ima pravo na starosnu mirovinu kada navrši 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža.

(2) Osiguranik iz članka 1. ovoga Zakona ima pravo na prijevremenu starosnu mirovinu kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža.

(3) Osiguraniku iz članka 1. ovoga Zakona, kojem se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem, starosna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana stavkom 1. ovoga članka snižava se, i to:

1) po jednu godinu za svakih 5 godina provedenih na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 15 mjeseci,

2) po jednu godinu za svake 4 godine provedene na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 16 mjeseci,

3) po jednu godinu za svake 3 godine provedene na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 18 mjeseci.

 

Kad mi je pokazano što o tome piše Sindikat policije (valjda pravnici) i još uz neka pitanja, više nisam siguran u ispravnost svog promišljanja.

 Po članku 4. Zakona, policijski/e službenici/e s najmanje 10 godina efektivnog policijskog staža,s 65 godina starosti za punu starosnu,

a s 60 za prijevremenu mirovinu – navedena starosna granica za policijske službenike oba spola umanjuje se na slijedeći način:

- po jednu godinu za svakih 5 godina provedenih na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 15 mjeseci,

- po jednu godinu za svake 4 godine provedene na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 16 mjeseci,

- po jednu godinu za svake 3 godine provedene na dužnostima, odnosno poslovima na kojima se navršenih 12 mjeseci staža osiguranja računa kao 18 mjeseci.

Naravno napominjemo, navedeno je važeće prema važećim propisima (2018.g.), a u slučaju namjere izmjene istih pravodobno ćemo vas izvijestiti i branit ćemo navedena prava.

 

Smatram da osigurana osoba za odlazak u prijevremenu starosnu mirovinu i dalje mora imati 35 godina mirovinskog staža, samo kojeg  ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sindikat uvijek nešto gura jer je pritisak na njega pošto MUP ne daje (bez dobre veze) prestanak službe zbog umirovljenja.Nije ovdje u pitanju 35 mirovinskog nego da im se umanjenje vrši od 60 god života pa bi ih morali pustit po sili zakona (onog gore sa 51 god života).Pošto ne mogu u starosnu htjeli bi da odbijanje ide i za prijevremenu.

To su one šeme iz bivše jna o skraćenju roka.

uređeno: od sivko
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da vas ne citiram poštovani prof. ali još uvijek razmišljam i ponovo čitam. Nije mi jasno zašto bi policijski službenik koji recimo radi 30 godina u MUP išao u prijevremenu starosnu mirovinu po čl. 4 ako time ne dobije otpremninu od 60.000 i računaju mu se sve godine u PVB, a povećanje je 27%,  a prema čl. 6 dobije otpremninu, 10 najboljih godina PVB i 45% povećanja. U mom slučaju bi i starosna po čl. 6 DVO i PS kao i puna starosna prema ZOMO bila slična ali bez otpremnine. U tom sindikatu sam bio i osnivač na samom početku pa znam da ima mnogo nejasnoća i nema baš uvijek točnih informacija jer oni uvijek tumače zakon po svome a mirovinski ima svoje zakone i pravila. Znam ja šta se događa mnogo policajaca želi u mirovinu a ministar ne dopušta pa bi oni sad preko članaka 4 riješili to ali mislim da to ne ide samo tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani i dragi sivko i Skywalker,

poznato vam je da sam radio u MORH-u od kuda sam i umirovljen, te mi iz iskustva ništa nije poznato u MUP-u kao ni Sindikatu policije.

Umirovljenje iz MUP-a, po navodima vaših kolega ide teško a poneki mogu raditi i do 65-tog rođendana i relativno lakše dolaze u poziciju priznavanja sve tri starosne mirovine odmah po umirovljenju. Tada odmah mogu birati isplatu najpovoljnije mirovine.

Situacija u MORH-u je suprotna, u mirovinu nas se praši rano i izuzetno rijetki mogu u trenutku umirovljenja ostvariti pravo na priznavanje sve tri starosne mirovine i isplatu najpovoljnije odmah.

Kad se PS ili DVO nađu u situaciji da otiđu (često ne svojom voljom) u mirovinu po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS imamo ovakve situacije oko iznosa mirovina po sva tri zakona. Nakon nekog vremena ostvare godine života kao uvjet za priznavanje prava i na starosne mirovine po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata ali od povoljnijih mirovina nema ništa bez bauštele 12 ili 24 mjeseca. 

Radi boljeg razumijevanja apsurda, za sve ove mirovine izračun je temeljen na istom radnom stažu, istim uplatama u mirovinski fond, zbog toga je i približni isti iznos pvb.

Sve ostalo je zakonita muljaža sa različitim formulama, svakog zakona:

 

prof Izračun mirovine.jpg

prof.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Skywalker007 je napisao:

 Nije mi jasno zašto bi policijski službenik koji recimo radi 30 godina u MUP išao u prijevremenu starosnu mirovinu po čl. 4 ako time ne dobije otpremninu od 60.000 i računaju mu se sve godine u PVB, a povećanje je 27%,  a prema čl. 6 dobije otpremninu, 10 najboljih godina PVB i 45% povećanja. 

Bez obzira na članak 6 ili 4 dobit će otpremninu (prijevremena 6 prosječnih plaća),pvb 10 najpovoljnijih i povećanje 45% jer će mirovinu tražit po tom zakonu a ne po ZOMO.

Išli bi po čl.4 samo da im odbiju godine od 60 a ne od 65 samo da odu.Neki koji imaju dobar posao sa strane žele otići odmah i bez otpremnine (moj kolega im predložio tako pa su mu rekli da prošeće)

prije 2 sati , prof je napisao:

 

Umirovljenje iz MUP-a, po navodima vaših kolega ide teško a poneki mogu raditi i do 65-tog rođendana i relativno lakše dolaze u poziciju priznavanja sve tri starosne mirovine odmah po umirovljenju.

i od povoljnijih mirovina nema ništa bez bauštele 12 ili 24 mjeseca. 

Neće nitko hodati po cesti i po šumi sa 65.Do 65-te ostaju samo debeli ugljeni jer ne rade ništa niti ih itko nešto pita.Može prevrtati papire i do 75-te ali im ne daju.

Ne mora bauštela,može bit i čuvar/zaštitar.Grijanje,klima,stolica a radno vrijeme ide i dok kažeš keks prošlo 24 mjeseca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatno, radi boljeg razumijevanja apsurda, za svaku mirovine zasebno, izračun je temeljen na istom radnom stažu, istim uplatama u mirovinski fond, zbog toga je i približni isti iznos pvb i to:

1. prethodna tablica

2. ova tablica

Svi izračuni iznosa mirovina su za stvarne osobe, korisnici imaju oko 70 godina (a ima ih i od 80g.) i za divno čudo primaju najniže iznose mogućih mirovina, makar su u ratu bili u činu od pukovnika do generala.

Jesu branitelji ali im te potvrde služe za skupljanje prašine a pravo na starosne braniteljske mirovine odmah imaju neki novi klinci od cca 60 godina ???

Upravo usvojene izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata predviđaju baš za te starije branitelje, korisnike neke od mirovina po Zakona o mirovinskog osiguranju DVO PS, kopanje kanala (ili biti vitalni zaštitari, kako kaže poštovani sivko) 24 mjeseca na pola radnog vremena i primati cijelu mirovinu, ili

kanale kopati 12 mjeseci na puno radno vrijeme i primati pola mirovine.

Tek nakon toga imaju potrebnu jednu novu godinu radnog staža  i nešto nepovoljniji pvb za ukupni radni staž i mogu zatražiti starosne mirovine po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, te isplatu povoljnijeg iznosa mirovine.

Slave Izracun mirovine.jpg

Slave starosna mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 59 minuta, prof je napisao:

Sve ovo je samo zakonita muljaža sa različitim formulama, svakog zakona i jasna diskriminacija starijih branitelja, korisnika neke od mirovina po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

Dokaz za sve moje prethodne tvrdnje su najnovije izmjene Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata:

Članak 65.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i dragovoljci iz Domovinskog rata kojima je taj status ili dodatni dani sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru priznati nakon što su već ostvarili mirovinu određenu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju,  općim propisima koji su prethodili tom propisu ili zakonu kojim se uređuju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, imaju pravo da im se ta mirovina ponovno odredi prema ovome Zakonu, od prvog dana slijedećeg mjeseca nakon podnesenog urednog zahtjeva, ako im je to povoljnije i ako ispunjavaju uvjete određene ovim Zakonom.

 

Gdje tu vidite neko pravo za hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i dragovoljca iz Domovinskog rata korisnika mirovine po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

Volio bih vidjeti tog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, još i dragovoljca Domovinskog rata sa najmanje 1441 dan proveden u borbenom sektoru, starijeg od 60 godina, korisnika neke od mirovina po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS a da mu je braniteljska mirovina nepovoljnija  ??? ali nemaju pravo da im se ta mirovina ponovno odredi prema ovome Zakonu, bez kopanja kanala 24 mjeseca.

Ovo kopanje kanala nije zapisano u zakonu (može i zaštitar) ali za nas nema povoljnije mirovine bez toga.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat , prof je napisao:

Svi izračuni iznosa mirovina su za stvarne osobe, korisnici imaju oko 70 godina (a ima ih i od 80g.) i za divno čudo primaju najniže iznose mogućih mirovina, makar su u ratu bili u činu od pukovnika do generala.

Jesu branitelji ali im te potvrde služe za skupljanje prašine a pravo na starosne braniteljske mirovine odmah imaju neki novi klinci od cca 60 godina ???

Evo primjera novih klinaca od cca 60 godina, koji odmah mogu birati najpovoljniju mirovinu za isplatu.

Mile Izracun mirovine.jpg

Mile mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani Stipane,

Jasno vam je da je iznos minimalne starosne braniteljske mirovine povoljniji od dosadašnje mirovine po članku 6.a.

Kad ostvarite uvjet za priznavanje prava na starosne braniteljske mirovine (18.03.2022.g.) možete zatražiti priznavanje iste.

Od 65-tog rođendana odbijete broj mjeseci provedenih u borbenom sektoru za vrijeme Domovinskog rata i imate nadnevak umirovljenja u starosnu braniteljsku mirovinu.

Kako je to za 1 godinu, radite normalno a 30 dana prije tog nadnevka možete zatražiti da vam se prizna pravo na starosnu braniteljsku mirovinu a da vam se isplačuje najpovoljniji iznos mirovine. 

Stipan Izracun braniteljske mirovine.jpg

Stipan braniteljske mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat:

Možete li, ukoliko je moguće, pronaći tabelu placa/osnovica prema osobnom činu, ustrojbenom mjestu odnosno zvanju hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata za godinu 2000? 

Naime, osnovice prema Zakonu iz 2004. su sastavni dio Zakona, ali ranije ne mogu pronaći...

(Ukoliko imate vremena/volje, mozete li izracunati invalidsku mirovinu za:status HRVI,  opca nesposobnost 100%, dragovoljac, zastavnik - zapovjednik satnije, a za godinu 2004.)

Poštovani,

nažalost nisam u prilici odgovoriti ni na jedno vaše pitanje, probajte nešto pročitati na ovoj stranici:

Lijep pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Poštovani Stubi,

temeljem podataka koje ste dali, svi iznosi mirovina koji bi vas mogle pripadati su prikazani na slici i priloženoj tablici. Mislim da temeljem dosadašnjeg iskustva, nemate šansu priznavanje prava na braniteljsku invalidsku mirovinu - opća nesposobnost.

Sve druge mirovine su vam objektivno dostupne, ali je jasno da od svih njih, za vas je najlakše dobiti i najpovoljnija je starosna braniteljska mirovina.

Stubi Izračun mirovine.jpg

Stubi Usporedni izračun mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Polazni faktor prijevremene starosne mirovine, iznosi 0,9400,faktor je utvrđen da se smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina 0,10%po mjesecu s obzirom na navršenih 40 g,mirovinskog staža.

  prosječni vrijednosni bodovi 0,9951 pomnoženi sa ukupnim stažem iskazanim u oblikom broja 41,0192 i polaznim faktorom 0,9400.Mirovinski faktor je 1.0 kad se pomnoži saAVM 60.92 :Radilo se o odlasku u prijevremenu starosnu mirovinu jer nisam imao 41,0 godinu mirovinskog staža dio staža proveden u HV nije mi uplačivan doprinos.

Dali je po tome moguće zatražiti starosnu braniteljsku mirovinu .Hvala Vam na trudu i svako dobro.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Stubi,

jeste li istovremeno sa zahtjevom za priznavanje prijevremene starosne mirovine po ZOMO podnosili zahtjev i za priznavanje braniteljske prijevremene starosne mirovine ?

Kada ste otišli u prijevremenu starosnu mirovinu, točan nadnevak molim ?

Jeste li nakon odlaska u mirovinu radili kroz Ugovor o radu ili djelu bar 24 mjeseca ?

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Stubi,

vi ste umirovljeni 01.01.2014.g., uz sve nove podatke situacija je sada ovakva:

Izracun prijevremene mirovine Stubi.jpg

Stubi Usporedni izračun mirovina.makroenabled.xlsm

Prijevremena starosna mirovina 

Uvjeti za ostvarivanje prava na prijevremenu starosnu mirovinu hrvatski branitelj, pripadnik borbenog sektora ostvaruje prema odredbama ZOMO-a, ali se polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, ovisno o dužini mirovinskog staža. S navršenih 35 godina staža polazni faktor smanjuje se za 0,34% po mjesecu, s navršenih 36 godina staža za 0,32% po mjesecu, s navršenih 37 godina staža za 0,30% po mjesecu, s navršenih 38 godina staža za 0,25% po mjesecu, s navršenih 39 godina staža za 0,15% po mjesecu i s navršenih 40 i više godina staža za 0,10% po mjesecu.
 

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PRIJEVREMENA STAROSNA MIROVINA

Važna za prijevremenu starosnu mirovinu jeste činjenica da se starosna mirovina trajno umanjuje za određeni postotak (ovisno o vremenu ranijeg odlaska u mirovinu), trajno znači da će ova mirovina ostati ista, umanjena i kada se ispune uvjeti za punu starosnu mirovinu (muškarci 65 godina života), tako da bi bilo dobro prethodno se raspitati pri nadležnoj Područnoj službi HZMO-a i prije podnošenja samog zahtjeva utvrditi koliki bi bio umanjen iznos starosne mirovine.

1) Pravo na prijevremenu starosnu mirovinu stječe osiguranik muškarac kada navrši 60 godina života i 35 godina mirovinskog staža (uvjeti na snazi do 31. prosinca 2030. - članak 34. ZOMO).

U prijelaznom razdoblju od 2014. do 2029. godine žene ostvaruju pravo na prijevremenu starosnu mirovinu prema povoljnijim uvjetima, s nižom starosnom dobi:

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

Poštovani budući umirovljenici,

Po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ažurirao sam prosječna bruto primanja u državi za 2020.g. radi izračuna najpovoljnijeg  vrijednosnog boda od 1998.g. do umirovljenja, unutar priložene tablice.

Isti služi za izračun Vaše buduće mirovine, simuliranje informativnog iznosa.

Najpovoljniji vrijednosni bod od 1998g. do umirovljenja.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani pravnici, korisnici Legalisa,

molim savjet za našeg branitelja, što donosi novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u provedbi od 01.08.2021.g.:

- kako se određuje polazni faktor za određivanje prijevremene starosne braniteljske mirovine za branitelja koji upravo navršava 60.g. života i 40.g. ukupnog mirovinskog staža a ima 48.mjeseci provedenih u borbenom sektoru, kako tumačiti značenje članka 26. stavak 3., boldani dio:

1.  12  x 0,2 %  =   2,4 %,  polazni faktor iznosi  0,976   ili

2. 60  x 0,2 %  =  12 %,  polazni faktor iznosi    0,88 

Pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu

Članak 26. (NN 84/21)

(1) Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata ima pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu pod uvjetom i na način propisan Zakonom o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 151/14., 33/15., 93/15., 120/16., 18/18., 62/18., 115/18. i 102/19.) i njegovim izmjenama i dopunama (u daljnjem tekstu: Zakon o mirovinskom osiguranju), ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Hrvatskom branitelju iz Domovinskog rata, ovisno o razdoblju sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu propisana Zakonom o mirovinskom osiguranju snižava se, i to:

a) za četiri mjeseca ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci ili

b) za po jedan mjesec za svaki mjesec sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru ako je u obrani suvereniteta Republike Hrvatske u borbenom sektoru sudjelovao više od pet mjeseci.

(3) Polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine za hrvatske branitelje iz Domovinskog rata koji su u obrani suvereniteta sudjelovali u borbenom sektoru određuje se tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu iz članka 85. stavka 1. točke 4. Zakona o mirovinskom osiguranju smanjuje za 0,2% za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršene dobi osiguranika propisane za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

 

https://zakon.hr/z/973/Zakon-o-hrvatskim-braniteljima-iz-Domovinskog-rata-i-članovima-njihovih-obitelji-

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što je pravilno ?

1.  12  x  0,2 %  =   2,4 %,  polazni faktor iznosi  0,976   radi smanjenje za 12 mjeseci, zbog toga što ostvaruje pravo na priznavanje starosne braniteljske mirovine na svoj 61. rođendan, veza članak 26. stavak 2. b    ili

2.  60  x  0,2 %  =  12 %,  polazni faktor iznosi    0,88  radi smanjenja za 60 mjeseci, zbog toga što ostvaruje pravo na priznavanje starosne mirovine  po ZOMO na svoj 65. rođendan,

a traži priznavanje prijevremene starosne braniteljske mirovine na svoj 60ti rođendan ?

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Usprkos tome što sam u jednoj temi nazvan "muciteljem i onim koji ne poznaje izracun mirovine u praksi pri HZMO-u", makar nisam pravni stručnjak imam svoj pogled i mišljenje o novoj izmjeni braniteljskog zakona članak 26., stavak 3.

Pomenutim stavkom 3, samo je usklađena penalizacija prijevremenog odlaska u "prijevremenu starosnu mirovinu" sa ZOMO i određeno da ona bude 0,2% po mjesecu ranijeg odlaska u odnosu na potrebnih 65 godina što je uvijet za "starosnu mirovinu".

Tu je taj stavak 3., jasan i nesmije  se brkati sa uvjetima za odlazak u "starosnu mirovinu" a koji je vezan sa člankom 26., stavak 2., točka a) I b)

Po meni i ispunjenim uvjetima koje je u svom postu iznio uvaženi prof, penalizacija bi bila:

60 mjeseci x 0,2% = 12 % penalizacije-umanjenja izračuna mirovine

Dok bi navrsenjem 61 godina života i odlaska u mirovinu imao uvjet  za punu "starosnu mirovinu" bez penalizacije prema članku 26., stavak 2., točka a) I b).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani zlajavk,

dotiče vas se toliko da vas molim za ostanak u sustavu (MUP, MORH i drugi) što dulje, najmanje do ostvarenja prvog uvjeta za priznavanje neke mirovine po općem propisu ZOMO ili Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Bez toga zaboravite na ovaj Zakon i sve njegove eventualne benefite.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 8 sati , malicovjek je napisao:

Po meni i ispunjenim uvjetima koje je u svom postu iznio uvaženi prof, penalizacija bi bila:

60 mjeseci x 0,2% = 12 % penalizacije-umanjenja izračuna mirovine

Poštovani malicovjek,

mislim da će biti baš takva provedba izračuna prijevremenih mirovina od strane nadležnih ureda HZMO (penalizacija svih 60 mjeseci) a iznosi bruto mirovina u ovom primjeru će biti:

Josip sve prijevremene mirovine.jpg

Josip sve prijevremene starosne mirovine.makroenabled.xlsm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 sati , malicovjek je napisao:

Dok bi navrsenjem 61 godina života i odlaska u mirovinu imao uvjet  za punu "starosnu mirovinu" bez penalizacije prema članku 26., stavak 2., točka a) I b).

i pokazati dio apsurdnosti našeg mirovinskog sustava, na nadnevak 01.11.2022.g., ako bude mogao do tada raditi:

- ima pravo na priznavanje prijevremene starosne mirovinu po ZOMO (penalizirane za 48. mjeseci) u iznosu od  3.629,34  kn  i

- kako ste dobro rekli, istovremeno imao uvjet za priznavanje pune "starosne mirovine" po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, bez penalizacije, u bruto iznosu od 4.425,72  kn.

Josip ZOMO prijevremena starosna mirovina.jpg

Josip braniteljska starosna mirovina.jpg

Josip ZOMO prijevremena starosna mirovina .makroenabled.xlsm Josip braniteljska starosna mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

zahvaljujem na povjerenju ali molim vas za strpljenje, uskoro vam se javim.

Vaš najpovoljniji vrijednosni bod je od 1998 ili rezultat porasta primanja zadnjih 10. godina, a jeli vam prosj. vrijednosni bod za ukupni radni staž raste zadnjih godina ?

Broj dana borbenog sektora, dragovoljnost i osobni ili ustrojbeni čin ?

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

trebate pribaviti potvrdu (primjer u privitku) o stvarnom beneficiranom stažu (12/15 ili 12/16) temeljem postavljenja na radna mjesta tijekom Domovinskog rata a u svezi snižavanja dobne granice za priznavanje starosnih mirovina po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Također pogledajte malo i ovo:

III. SNIŽAVANJE DOBNE GRANICE ZA STJECANJE PRAVA NA STAROSNU MIROVINU

Članak 27.

(1) Snižavanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu ovisi o dužini razdoblja za koje se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i stupnju povećanja staža osiguranja.

(2) Osiguranicima iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranicima kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima, ako posebnim propisom nije uređeno sniženje dobne granice, snižava se dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.), i to:

1. po jednu godinu za svakih šest godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 14 mjeseci

2. po jednu godinu za svakih pet godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 15 mjeseci

3. po jednu godinu za svake četiri godine za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 16 mjeseci

4. po jednu godinu za svake tri godine za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 18 mjeseci.

(3) Osiguranicima – osobama s invaliditetom iz članka 1. točke 3. ovoga Zakona snižava se dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) po jednu godinu za svakih pet godina provedenih u osiguranju koje se računa 12 mjeseci kao 15 mjeseci.

(4) Osiguranicima iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranicima kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima, koji su ostvarili staž osiguranja s povećanim trajanjem s različitim stupnjevima povećanja, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema članku 33. odnosno članku 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) snižava se prema stavku 2. ovoga članka, a za preostalo razdoblje provedeno na radnim mjestima i u zanimanjima iz članaka 5. – 24. ovoga Zakona za koje dobna granica nije snižena prema pojedinom stupnju povećanja osiguraniku se dobna granica snižava prema najnižem stupnju povećanja staža osiguranja koji je pojedini osiguranik ostvario, u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.

(5) Ako osiguranik iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranik kojemu se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima ne ispunjava uvjete iz stavka 2. ovoga članka za sniženje dobne granice prema pojedinom stupnju povećanja radeći na poslovima i u zanimanjima s različitim stupnjem povećanja staža osiguranja ispunjava potreban broj punih godina efektivno provedenih na tim poslovima za sniženje starosne granice s najnižim stupnjem povećanja, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) određuje se snižavanjem dobne granice prema najnižem stupnju povećanja staža osiguranja koji je osiguranik u tom razdoblju ostvario, u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.

 

MBranko-beneficirani staž.doc

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

ova slika prikazuje potencijalne bruto iznose svih starosnih mirovina a vi na taj nadnevak, 19.10.2027.g., to jest na svoj 57mi rođendan imate pravo zatražiti priznavanje svih starosnih mirovina i isplatu najpovoljnijeg iznosa bruto mirovine uz polazni faktor ZOMO od 1,00.

1.  po članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

2.  po općem propisu ZOMO  i

3.  po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

Smanjivanje životne dobi za 8.g. prilikom priznavanja starosnih braniteljskih mirovina kao i onih po općem propisu ZOMO ostvarili ste radom na dužnostima sa beneficiranim stažom.

19.10.2027 mirovine.jpg

19.10.2027 MBranko starosne mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

ova slika prikazuje potencijalne bruto iznose svih starosnih mirovina a vi na taj nadnevak, 19.10.2032.g., to jest na svoj 62gi rođendan imate pravo zatražiti priznavanje svih starosnih mirovina i isplatu najpovoljnijeg iznosa bruto mirovine uz polazni faktor ZOMO od maksimalnih 1,204.

1.  po članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS.

2.  po općem propisu ZOMO  i

3.  po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata

Smanjivanje životne dobi za 8.g. prilikom priznavanja starosnih braniteljskih mirovina kao i onih po općem propisu ZOMO ostvarili ste radom na dužnostima sa beneficiranim stažom te ostvarili maksimalni polazni faktor ZOMO od 1,204 bez obzira koliko dugo nakon toga radili.

Polazni faktor ZOMO od 1,204  povećava bruto iznose starosnih mirovina samo po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima za cca 20 %

Korisnici starosnih mirovina po članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS od tog povećanog polaznog faktora ZOMO nemaju nikakve koristi ??

Sami izaberite kada vam je najpovoljniji trenutak za prestanak rada.

 

19.10.2032 mirovine.jpg

19.10.2032 MBranko starosne mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

ako planirate odlazak u mirovinu nakon ostvarenog prvog uvjeta za priznavanje prava na sve mirovine, polazni faktor ZOMO se mijenja, raste svaki mjesec ostanka na poslu za 0,34 %, pa kod odlaska u mirovinu koristite ove polazne faktore:

- 19.10.2028. ---------  1,0408

- 19.10.2029. ---------  1,0816

- 19.10.2030. ---------  1,1224

- 19.10.2031. ---------  1,1632

Radi još malo zabave ako idete u mirovinu na 65ti rođendan, starosne mirovine bi vam iznosile:

Koju uzeti za isplatu ?

19.10.2035 mirovine.jpg

19.10.2035 MBranko starosne mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 02. 08. 2021. at 21:55, prof je napisao:

Poštovani Branko,

trebate pribaviti potvrdu (primjer u privitku) o stvarnom beneficiranom stažu (12/15 ili 12/16) temeljem postavljenja na radna mjesta tijekom Domovinskog rata a u svezi snižavanja dobne granice za priznavanje starosnih mirovina po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Također pogledajte malo i ovo:

III. SNIŽAVANJE DOBNE GRANICE ZA STJECANJE PRAVA NA STAROSNU MIROVINU

Članak 27.

(1) Snižavanje dobne granice za stjecanje prava na starosnu mirovinu ovisi o dužini razdoblja za koje se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem i stupnju povećanja staža osiguranja.

(2) Osiguranicima iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranicima kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima, ako posebnim propisom nije uređeno sniženje dobne granice, snižava se dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.), i to:

1. po jednu godinu za svakih šest godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 14 mjeseci

2. po jednu godinu za svakih pet godina za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 15 mjeseci

3. po jednu godinu za svake četiri godine za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 16 mjeseci

4. po jednu godinu za svake tri godine za radna mjesta odnosno zanimanja na kojima se staž osiguranja računa 12 mjeseci kao 18 mjeseci.

(3) Osiguranicima – osobama s invaliditetom iz članka 1. točke 3. ovoga Zakona snižava se dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) po jednu godinu za svakih pet godina provedenih u osiguranju koje se računa 12 mjeseci kao 15 mjeseci.

(4) Osiguranicima iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranicima kojima se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima, koji su ostvarili staž osiguranja s povećanim trajanjem s različitim stupnjevima povećanja, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu prema članku 33. odnosno članku 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) snižava se prema stavku 2. ovoga članka, a za preostalo razdoblje provedeno na radnim mjestima i u zanimanjima iz članaka 5. – 24. ovoga Zakona za koje dobna granica nije snižena prema pojedinom stupnju povećanja osiguraniku se dobna granica snižava prema najnižem stupnju povećanja staža osiguranja koji je pojedini osiguranik ostvario, u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.

(5) Ako osiguranik iz članka 1. točaka 1. i 2. ovoga Zakona, kao i osiguranik kojemu se staž osiguranja računa s povećanim trajanjem prema posebnim propisima ne ispunjava uvjete iz stavka 2. ovoga članka za sniženje dobne granice prema pojedinom stupnju povećanja radeći na poslovima i u zanimanjima s različitim stupnjem povećanja staža osiguranja ispunjava potreban broj punih godina efektivno provedenih na tim poslovima za sniženje starosne granice s najnižim stupnjem povećanja, dobna granica za stjecanje prava na starosnu mirovinu iz članka 33. i članka 180. Zakona o mirovinskom osiguranju (»Narodne novine«, br. 157/13., 33/15., 120/16., 18/18. – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske i 62/18.) određuje se snižavanjem dobne granice prema najnižem stupnju povećanja staža osiguranja koji je osiguranik u tom razdoblju ostvario, u skladu sa stavkom 2. ovoga članka.

 

MBranko-beneficirani staž.doc 29 kB · 4 downloads

 

upravo sad, MBranko je napisao:

 

Poštovani prof. hvala na iscrpnom odgovoru. 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani budući umirovljenici,

Po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ažurirao sam prosječna bruto primanja u državi za 2020.g. radi izračuna najpovoljnijeg  prosječnog boda od 1998.g. do umirovljenja, unutar priložene tablice.

Ažurirao sam i sve podatke potrebne za izračun braniteljskih mirovina.

Također je ažurirana i aktualna vrijednost mirovine (avm), novi iznos je  71,53.

 Lijep pozdrav

Izracun mirovine.jpg

Usporedni izračun svih mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pojavio se interes za informativni izračun invalidskih braniteljskih mirovina te sam objavio sliku jednog primjera a u privitku i tablicu sa formulama za izračun tih invalidskih mirovina.

Simulacijom je napravljena situacija ako vam bude određen vojni dio 20 % mirovine a civilni dio 80 % mirovine, mirovine vam iznose, i to:

- invalidska mirovina - profesionalna nesposobnost  ili

- invalidska mirovina - opća nesposobnost.

Iznos mirovine ovisi o tome koju vam mirovinu kao i koji vam postotak odrede za vojni dio mirovine u povjerenstvo u HZMO.

Ponuđene podatke u bijelim poljima zamijenite osobnim podacima i onda su vam jasni iznosi vaših potencijalnih invalidskih braniteljskih mirovina.

Izracun mirovine.jpg

Braniteljske invalidske mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , finika je napisao:

Poštovani Prof, nisam siguran ali mislim da niste upisali vrijednosne bodove po činovima za ovu godinu. Izašlo u 3. mjesecu. Možda griješim ali sad nam je manja mirovina nego što je bila za prošlu godinu.

Poštovani finika,

drago mi je vidjeti vašu objavu nakon 2. godine, nadam se da vas zdravlje dobro služi. Nešto grešaka je bilo u tablicama za prošlu godinu ali se nadam da sam za ovu godinu napravio sve dobro sa vrijednosnim bodovima po činovima za ovu godinu, o tome sam napisao u ovoj objavi:

Na 24. 08. 2021. at 23:06, prof je napisao:

Poštovani budući umirovljenici,

Po Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba, ažurirao sam prosječna bruto primanja u državi za 2020.g. radi izračuna najpovoljnijeg  prosječnog boda od 1998.g. do umirovljenja, unutar priložene tablice.

Ažurirao sam i sve podatke potrebne za izračun braniteljskih mirovina.

Također je ažurirana i aktualna vrijednost mirovine (avm), novi iznos je  71,53.

 Lijep pozdrav

Izracun mirovine.jpg

Usporedni izračun svih mirovina.makroenabled.xlsm 71 kB · 44 downloads

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako se sprema val umirovljenja, oko 01.01.2022.g., prikazujem tablice samo sa prijevremenim starosnim mirovinama, radi lakšeg snalaženja.

Ponuđene podatke u bijelim poljima zamijenite osobnim podacima i onda su vam jasni iznosi vaših potencijalnih prijevremenih starosnih mirovina.

Sve je prikazano kao da je obračun na 60ti rođendan ali za svakih mjesec dana kasnijeg odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu polazni faktor ZOMO raste za 0,2 %, pa ga za taj iznos treba korigirati (sa sadašnjih 0,8800 za 60 godina života, 60 mjeseci prije 65 godina  =  60 x 0,2  = 12 %).

Izracun prijevremene mirovine.jpg

Prijevremene starosne mirovine 2021.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Evo novog bisera od strane stručnjaka HZMO.

Nakon više od 40.g. efektivnog radnog staža, stalno na poslovima sa beneficiranim stažom naš kolega branitelj se umorio i zatražio priznavanje starosne mirovine.

Prije pune tri godine je ostvario pravo na priznavanje starosnih mirovina po općem propisu ZOMO i braniteljskom zakonu.

Kviz pitanje, koji iznos starosne mirovine su mu stručnjaci u HZMO dali za isplatu ? 

Izracun mirovine.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Skywalker007 je napisao:

Sigurno prema članku 6. zakona o mirovinskom osiguranju DVO i PS ta im je najniža ;-)

Bravo, pet za točnu procjenu djelovanja djelatnika HZMO. 

prije 1 sat, finika je napisao:

Krivo sam se izrazio, trebao bi dobiti po ZOMO-u a vjerovatno je dobio po članku 6.

Zašto ne starosnu mirovinu po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u iznosu od 10.648,91 kn ?

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 43 minuta, finika je napisao:

Čovjek zaslužuje najviše ali sam predpostavio da nema HRVI i nema omjer, koji bi trebao biti 100% vojno. Gledajući prema zakonu ide po ZOMO-u, gledajući po poštenju, zakonu, zasluženosti ide prema zakonu o Braniteljima ali to filozofi ne priznaju. Nisam siguran u ovo što sam napisao. 

Poštovani finika,

radi se o priznavanju i izračunu braniteljske starosne mirovine, nema u tom izračunu status HRVI, nema omjera.

Izračun starosne mirovine po općem propisu ZOMO:

mirovinski staž x pvb (za ukupni radni staž) x AVM  + dodatak od 27 % za sve

 

Izračun starosne braniteljske mirovine:

mirovinski staž x pvb (za ukupni radni staž) x AVM  + povećanje osobnog boda 40 %  u ovoj mirovini

 

Prilikom izračuna braniteljske starosne mirovine povećanje osobnog boda je individualno i iznosi od 0,5 % (do 30 dana sudjelovanja) do najviše 30 % (za sudjelovanje u borbenom sektoru 1441 i više dana), a dragovoljcu iz Domovinskog rata se na postotak predviđen za broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu dodaje još 10 %.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, još jedna korisna informacija. Ja nisam ekspert u tome i stvarno se pouzdam u Vaše mišljenje. Ja sam samo kao laik, koji je malo nešto pročitao, komentirao Vaš upit. Vama puno hvala na svim informacijama. Tko čita, sve što objavite, puno pmogne, još jednom hvala na svim informacijama. Pozdrav iz Osijeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala vama poštovani finika,

zbog vaših pitanja mogu objaviti bar dio svog iskustva stečenog 22 godine prateći rad raznih ureda HZMO pri priznavanju prava i izračunu mirovina po sva tri zakona:

1. Zakon o mirovinskom osiguranju DVO i PS

2. Općem propisu ZOMO  -  (civilne mirovine)

3. Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potaknut nekim od postavljenih pitanja na Legalisu imam i ja pitanje za moderatore i korisnike pravnike.

Što je mirovinsko osiguranje, platiš ga temeljem Ugovora o djelu, ne priznaje se da si bio u mirovinskom osiguranju a priznaje ti se mirovinski staž ?

Grrr, grrr.

Naš kolega branitelj nakon umirovljenja kao DVO imao je priliku desetak godina raditi temeljem Ugovora o djelu a poslodavac je uredno plaćao propisano mirovinsko osiguranje. Temeljem tih uplata, HZMO mu je registrirao cca 60 mjeseci mirovinskog staža. Potaknut pisanjima na Legalisu, a nakon navršenih 65. godina, zatražio je priznavanje starosnih mirovina po općem propisu ZOMO i Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

Odgovor iz nadležnog ureda HZMO se vidi u privitku, što mu je sada raditi ?

Pomagajte braćo pravnici.

Što je mirovinsko osiguranje.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2013.g.

Članak 47.

Postupci započeti do stupanja na snagu ovoga Zakona nastavit će se i dovršiti po odredbama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09., 146/10. i 55/11.).

Članak 48.

Ovaj Zakon stupa na snagu danom objave u »Narodnim novinama«, NN br. 19/2013.

 

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2017.g.

DIO DVANAESTI
ZAVRŠNE ODREDBE

Članak 216.

(1) Stupanjem na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09., 146/10., 55/11., 140/12., 19/13. – pročišćeni tekst, 33/13., 148/13. i 92/14.), osim:

a) članka 31. stavaka 1. ‒ 3. i 5. ‒ 8. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09., 146/10., 55/11., 140/12., 19/13. – pročišćeni tekst, 33/13., 148/13. i 92/14.) koji prestaju važiti 1. ožujka 2018.

b) članaka 13. ‒ 30., 33. i 33.a Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 174/04., 92/05., 2/07., 107/07., 65/09., 137/09., 146/10., 55/11., 140/12., 19/13. – pročišćeni tekst, 33/13., 148/13. i 92/14.) koji prestaju važiti 1. siječnja 2019.

Članak 217.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«, osim:

a) članka 49. stavaka 1. ‒ 4. i 6., članaka 50., 51. i 69. stavaka 2. ‒ 4. ovoga Zakona koji stupaju na snagu 1. ožujka 2018.

b) članaka 26. ‒ 48., 52., 55., 56., 141., 142. i 145. ‒ 147. ovoga Zakona koji stupaju na snagu 1. siječnja 2019. i

c) članka 125. stavaka 1., 2., 3. i 5. ovoga Zakona koji stupaju na snagu danom početka školske godine 2018./2019. i članka 125. stavka 4. ovoga Zakona koji stupa na snagu danom početka akademske godine 2018./2019.

Klasa: 022-03/17-01/114

Zagreb, 30. studenoga 2017.

 

Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata  iz 2021.g.

                                                             Članak 74.

(1) Zahtjevi za priznavanje statusa odnosno prava po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (»Narodne novine«, br. 121/17. i 98/19.) u povodu kojih do stupanja na snagu ovoga Zakona nije donijeto izvršno rješenje, riješit će se prema ovom Zakonu, ako je to za korisnika povoljnije i ako nije drukčije propisano ovim Zakonom.

Članak 75.

(1) Danom stupanja na snagu ovoga Zakona prestaje važiti Pravilnik o načinu provedbe stručne procjene u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi radi ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida (»Narodne novine«, br. 27/18.).

(2) Danom stupanja na snagu ovoga Zakona stavlja se izvan snage Odluka o utvrđivanju ovlaštenih zdravstvenih ustanova u kojima se obavlja stručna procjena radi ostvarivanja statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida po osnovi bolesti, pogoršanja bolesti odnosno pojave bolesti kao posljedice sudjelovanja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske, za 2020. godinu (»Narodne novine«, br. 33/20.) i sporazumi sklopljeni s ovlaštenim zdravstvenim ustanovama radi obavljanja stručne procjene.

Članak 76.

Ovaj Zakon stupa na snagu osmoga dana od dana objave u »Narodnim novinama«.

Klasa: 022-03/21-01/23

Zagreb, 15. srpnja 2021.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

večina mojih dilema je razjašnjena kad mi je dobri duh Legalisa poslao Rješenje o priznavanju prava na invalidsku mirovinu i novi izračun mirovine temeljem novo priznatog statusa HRVI.

Model izračuna novog iznosa mirovine, za starog korisnika mirovine u odnosu na onog koji sada ima izračun mirovine prvi put, neki je hibrid, kvazi izračun nove mirovine.

Za izračun vojnog dijela mirovine koristi se novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (što mislim da je sasvim u radu) a za civilni dio mirovine ostavlja se isti iznos mirovine koji je napravljen prilikom umirovljenja i prvog izračuna mirovine. Ostaje mu stari izračun pridodanog staža.

Rezultat navedenog u ovom primjeru mirovine je, njen iznos je za 360 kn veći od iznosa mirovine koji bi bio da je upravo umirovljen i da mu se sada radi prvi izračun mirovine ??

Kod prvog umirovljenja novi korisnik sada ima znatno manji pridodani staž pa mu je zato i izračun mirovine nepovoljniji.

 

Novi izračun mirovine uz novo ostvaren status HRVI.jpg

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 minuta, all_or_nothing je napisao:

:zbunj:

što znači isti iznos civilnog dijela?

dodaci od onih 27% i ostalo ostaje?

koji je ovo frankenštajn od izračuna. 😀

 

Znači da ako si otišao u mirovinu npr. 2008. i imaš izračunat omjer, recimo 50 : 50 a nisi imao priznati status rvi i sada si ga dobio za trajno pri ponovnom izračunu mirovine mirovinski ti izračunava samo vojni dio po novome, a izračun civilnog dijela ti samo " prepiše" iz starog rješenja.

Ako ideš sada u mirovinu sa trajnim statusom rvi onda ti se izračunava i vojni i civilni dio. Samo što kod izračuna civilnog dijela nemaš puno pridodanog staža pa je izračunata mirovina manja nego iz gore "navedenog " slučaja". 

Znači bolje prolaze stari umirovljenici koji su sada dobili trajni rvi od onih umirovljenika koji sada imaju prvi izračun temeljem trajnog rvi. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 9 minuta, buda2 je napisao:

Znači da ako si otišao u mirovinu npr. 2008. i imaš izračunat omjer, recimo 50 : 50 a nisi imao priznati status rvi i sada si ga dobio za trajno pri ponovnom izračunu mirovine mirovinski ti izračunava samo vojni dio po novome, a izračun civilnog dijela ti samo " prepiše" iz starog rješenja.

Ako ideš sada u mirovinu sa trajnim statusom rvi onda ti se izračunava i vojni i civilni dio. Samo što kod izračuna civilnog dijela nemaš puno pridodanog staža pa je izračunata mirovina manja nego iz gore "navedenog " slučaja". 

Znači bolje prolaze stari umirovljenici koji su sada dobili trajni rvi od onih umirovljenika koji sada imaju prvi izračun temeljem trajnog rvi. 

u mirovini sam od 2009.

nisam imao omjer jer mi je civilna bila veća za 3,5 kune od minimalne braniteljske (bez omjera). tako sam popušio i 0,5 kuna po borbenom danu.

sad će mi, znači, uzeti dio civilne kroz pridodani staž i dati malo vojnog udjela da budem vesel jer sam u vojnoj mirovini. 😀

koja sprdačina. 

zašto meni na civilnu ne bi dodali vojno? dokle će se praviti razlike? zar nema dvije pametne osobe po ministarstvima koje bi izračunale učinak nekog zakona na ljude?

nema. odnosno ima ali to što rade rade namjerno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , prof je napisao:

večina mojih dilema je razjašnjena kad mi je dobri duh Legalisa poslao Rješenje o priznavanju prava na invalidsku mirovinu i novi izračun mirovine temeljem novo priznatog statusa HRVI.

Za izračun vojnog dijela mirovine koristi se novi Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata (što mislim da je sasvim u radu) a za civilni dio mirovine ostavlja se isti iznos mirovine koji je napravljen prilikom umirovljenja i prvog izračuna mirovine. Ostaje mu stari izračun pridodanog staža.

ima tu još dilema

ako uzmemo da je ovo točno ,odnosno da je ovo riješenje pravilo postupanja mirovinskih službi ,onda dolazimo do zaključka da oni mijenjaju samo onaj dio na koji utiče novo dobiveni status,pa  u ovom slučaju status hrvi utiče na visinu vojnog dijela,a civilnog ne ,pa on ostaje isti...a vojni dio se računa po novom zakonu

međutim,po ovom shvaćanju ispada da ako se :

-promijeni broj dana -onda se treba mijenati samo civilni dio i pitanje je da li će onda samo u "stari " obračun ubaciti više staža ili će biti novi datum...

-dobivanje statusa dragovoljca utiče i na civilni i na vojni dio -pitanje je kako će tad i po kojem zakonu sve mijenati..

 

uređeno: od Mister-X
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bravo poštovani Mister-X,

upravo zbog toga sam i napisao Što sve neodgovorno rade ove naše odgovorne osobe u HZMO i  citirao završne odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2013, 2017 i 2021.g. 

Ovakav pristup rješavanja jednostavne situacije u slobodnom žargonu nazivam muljaža i brljanje odgovornih osoba u HZMO.

1. Netko je zadovoljan svojim statusom pri korištenju neke mirovine po Rješenju iz 1996, 2007 ili 2013.g. i dalje prima iznos mirovine po tom Rješenju.

2. Netko u 2021.g. nije zadovoljan svojim statusom pri korištenju neke mirovine po Rješenju iz 1996, 2007 ili 2013.g. te traži promjenu, dokazuje i dokaže da ima priznati status branitelja ili dragovoljca, povoljniji odnos rat i mir,  status HRVI ili veći broj dana borbenog sektora i temeljem toga traži novi izračun mirovine po novom Zakonu o hrvatskim braniteljima.

3. Netko u 2021.g. radi ili je na birou ali mu zdravlje nije dobro, narušeno je sudjelovanjem u Domovinskom ratu, nije zadovoljan svojim statusom te traži promjenu, dokazuje i dokaže broj dana borbenog sektora, da ima priznati status branitelja ili dragovoljca, status HRVI, odredi mu se odnos rat i mir  te temeljem toga traži priznavanje prava na invalidsku mirovinu i izračun mirovine po novom Zakonu o hrvatskim braniteljima.

Gospodo iz HZMO zašto je potrebno raditi razliku u iznosima mirovine (sve pod istim uvjetima) za osobe pod točkama 2. i 3. ??

PS

Zašto je Zakonodavac prihvatio da se iz cijele ove priče o promjeni statusa branitelja u novom Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, isključe branitelji korisnici mirovina po Zakonu o mirovinskom osiguranju DVO i PS ????

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

baš si motam ove izračune i nije mi jasno zašto bi mi sad smanjili pridodani staž ako u zakonu piše da se računa od dana nastanka invalidnosti iz 2009.?

već mi je rađena korekcija rješenja nakon revizije mirovine, 2014. i 2017. i donešeno je novo rješenje po općem zakonu (ponovo i uporno pogrešno, hehe, ali nije mi se dalo natezati) ali pridodani staž nije se mijenjao.

uređeno: od all_or_nothing
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani all or nothing,

potpuno vas razumijem što želite imati iznos mirovine za 360 kn veći od branitelja, vašeg brata blizanca sa svim istim parametrima bitnim za izračun iznosa invalidske mirovine, zato jer:

1. vi ste u mirovini od 2009.g. i upravo tražite njeno povečanje,

2. on još radi u 2021.g. i stalno uplačuje mirovinski doprinos za isplatu naših mirovina,

3. branitelji jesu braća i baš zato nemaju pravo na isti iznos mirovine makar imaju iste parametre bitne za izračun iznosa invalidske mirovine i to sve po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2021.g.

4. to je samo život.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 22. 10. 2021. at 12:03, prof je napisao:

Poštovani all or nothing,

potpuno vas razumijem što želite imati iznos mirovine za 360 kn veći od branitelja, vašeg brata blizanca sa svim istim parametrima bitnim za izračun iznosa invalidske mirovine, zato jer:

1. vi ste u mirovini od 2009.g. i upravo tražite njeno povečanje,

2. on još radi u 2021.g. i uplačuje mirovinski doprinos za isplatu naših mirovina

3. branitelji jesu braća i baš zato nemaju pravo na isti iznos mirovine makar imaju iste parametre bitne za izračun iznosa invalidske mirovine i to sve po Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata iz 2021.g.

4. to je samo život.

Lijep pozdrav

ne mogu baš reći da sam razumio na što ciljate, poštovani prof, barem se nadam da nisam.

traženjem mirovinskih prava, koja su mi ovim zakonom konačno priznata, a svih ovih godina totalno uskraćivana, ne smatram da sam nešto bolji ili gori od nekog, niti tražim nešto što mi po zakonu ne pripada. 

bio bih sretan da mogu raditi, odmah bih dao svih mojih 2000 kuna mirovine. 

možda bi mi bilo lakše prihvatiti život iz stavka 4. da me nisu u jna poslali u ožujku 1991.,

da su me isti ti koji su me poslali odbili kad sam tražio da me prime u zng kad sam pobjegao jer nisam odslužio jna,

da sam sam isti dan kupio pušku i došao na prvu liniju a da mi napišu da mi to ne priznaju jer nisam imao kontinuitet od par dana narodna zaštita-hv pa ni status dragovoljca, dok svi moji suborci nekom magijom jesu,

da sam u narodnoj zaštiti 2X ranjen a ne priznaju mi ju u borbeni sektor, da sam doslužio vojni rok u borbama u tenju, pa na savi, prekosavi, da sam proveo 187 dana i dvije zime samo na velebitu u svim akcijama specijalne policije u kojoj imam najviše dana terena, bljesku, oluji, krugovima, čišćenjima,

da sam nakon rata saznao da su mi pričuvni sastav sjp brojali u radni staž dok sam bio na terenu a slobodne dane vodili kao demobiliziranog, da mi i za svih 1273 priznatih dana borbenog sektora nisu uplatili ni lipu u mirovinski staž,

da su me 2000. poslali na liječnički i proglasili nesposobnim za oso a ja, umjesto u mirovinu, odem raditi kod privatnika i do invalidnosti zaradim 867 kuna mirovine, bez mogućnosti za minimalnu braniteljsku, bez mogućnosti za pola kune po danu borbenog sektora. da su mi 3 puta radili reviziju mirovine sa ponovnim vještačenjem jer su mi i to htjeli uzeti,

da su mi hrvi priznali tek sada, naravno bez zaostataka i bez isprike da su pogriješili,

da mi je vještak u mišljenje napisao da nisam bio dovoljno dugo u ratu i nisam proživio dovoljno traumatskih iskustava da mi ptsp poveže s ratom, da mi daju 0% bolesti u svezi s ratom, da mi to potvrdi i upravni sud pa i ustavni za kojeg sam bio spreman ginuti,

da su mi umirovljenjem oduzeli sve uplate u drugi mirovinski stup i time si sam isplatio 36 mirovina po 2000 kuna, da mi nisu htjeli bolovanje uračunati u staž,

ma...

braćo, ne da mi se više.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani korisnici,

minimalne braniteljske starosne mirovine ili minimalne invalidske mirovine - opća nesposobnost, molim vas da mi u poruke dostavite preslik vašeg Rješenja o priznatom pravu na tu mirovinu. Posebno me interesiraju umirovljenici koji su mirovinu započeli koristiti nakon 01.01.2014.g.

Unaprijed zahvaljujem

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

molim za malo promišljanja oko zdrave logike, pravednosti prema i između branitelja, socijalne komponente i praga siromaštva.

1.1.2016.g.   --------------  2.569,95 kn

1.1.2017.g.   --------------  2.558,25 kn

1.1.2018.g.   --------------  2.558,25 kn    +   0,4989 kn po danu borbenog sektora

1.1.2019.g.   --------------  2.558,25 kn    +   0,4989 kn po danu borbenog sektora

1.1.2020.g.   --------------  2.558,25 kn    +   0,4989 kn po danu borbenog sektora

1.1.2021.g.   --------------  2.558,25 kn    +   0,4989 kn po danu borbenog sektora

Očekivati je i od:

1.1.2022.g.   --------------  2.558,25 kn    +   0,4989 kn po danu bornenog sektora

 

                                                              

1.1.2016.g.  --------------   61,38 kn  iznosi AVM   a od

1.7.2021.g.  --------------   71,53 kn  iznosi AVM      

 

Pitanje:

Koliki je danas iznos (s 500 dana borbenog sektora) minimalne braniteljske starosne mirovine za umirovljene branitelje ?

Nakon:

1.1.2016.g.

1.1.2017.g.

1.1.2018.g.

1.1.2019.g.

1.1.2020.g.

1.1.2021.g.

1.7.2021.g.   a koliki iznos očekujete za umirovljene nakon

1.1.2022.g.

Lijep pozdrav

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Branko,

Pošaljite ovaj zahtjev u prilogu prema MORH-u, tako dobivate pune 4.g. ranijeg odlaska u starosnu mirovinu po ZOMO.

Morate se odmah hvatati traženja posla na Ugovor o radu na 4 sada dnevno uz primanje pune mirovine, jer braniteljsku starosnu mirovinu možete zatražiti u 4 mjesecu 2024.g. (za 27. mjeseci od umirovljenja) a jasno je da je ona povoljnija od ove po članku 6.
 
Lijep pozdrav

Izracun mirovine.jpg

Ivan Ivić-beneficirani staž.doc

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani Prof molim vas ako mi možete napraviti novi izračun za kumuliranu mirovinu ZOHB, rat-mir 20-80 i 30-70,

datum rođenja 28.06.1973.

nadnevak umirovljenja 01.06..2022.

PVB od 1998. - 1,2184

PVB za cijeli staž - 1,2244

Staž - 40. god. 4. mjes. 12. dana

Čin - Stožerni narednik

Polazni faktor - 1.85

Broj dana u borbenom sektoru - 1492

Status dragovoljca - DA

Nemam noviju tablicu pa vas molim za neki okvirni izračun, sada sam u starosnoj mirovini po članku  6. u iznosu od 4284 kn.

Hvala Vam puno i svako dobro vam želim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala puno poštovani Prof, upravo došao iz mirovinskog jer sam dobio HRVI za stalno pa me tamo uputili što sve trebam i ujedno me pitali kako znam da će mi kumulirana braniteljska biti biti veća od starosne prema čl. 6 pa sam im objasnio da neki ljudi znaju izračunati posebno civilni a posebno vojni dio i onda to ukomponirati u postotni izračun te s ostalim parametrima dobiti neki okvirni izračun ;-) Uglavnom koliko vidim ovdje između moje sadašnje starosne po čl. 6. koja je 4284 kn i ove najniže kumulirane 20-80 bi bila nekih 500 kn u korist kumulirane, što znači da ću pokrenuti postupak za stjecanje prava na invalidsku braniteljsku mirovinu. Hvala puno Prof još jednom i svako dobro  

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Žene rođene 1959.g. prvi put ostvaruju pravo na starosnu mirovinu (po ZOMO ili braniteljskom zakonu) na svoj rođendan u 2022.g., a sav rad nakon toga je uz bonus od 0,34 % za svaki mjesec kasnijeg odlaska u starosnu mirovinu.

Muškarci također mogu ostvariti pravo na bonus od 0,34 % za svaki mjesec rada i prije 65-tog rođendana, ako su radili na poslovima sa beneficiranim stažom 12/15, 12/16 ili 12/18 dovoljno vremena. Mogu ostvariti pravo na priznavanje starosne mirovine po ZOMO ili braniteljske starosne mirovine (ovisno koja je povoljnija) od najmanje 1.g. do dosad mi poznatih 12.g. prije 65-tog rođendana.

Sve navedeno za muškarce primjenjuje se i na žene ali od individualno ostvarenog prvog prava na starosnu mirovinu po ZOMO uz životnu dob vezanu za prijelazno razdoblje ranijeg odlaska u starosnu mirovinu a polazni faktor ZOMO, za sve, maksimalno može iznositi 1,204.

Sve navedeno im poboljšava konačni iznos starosne mirovine, po općem propisu ZOMO ili braniteljskom zakonu.

Tablica u privitku je proaktivna te reagira na promjene radnog staža, pvb za ukupni radni staž ili polaznog faktora ZOMO, molim vas isprobajte je sa svim vašim osobnim podacima.

Izracun mirovine.jpg

Jura starosne mirovine.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 19. 11. 2021. at 13:54, Skywalker007 je napisao:

Hvala puno poštovani Prof, upravo došao iz mirovinskog jer sam dobio HRVI za stalno pa me tamo uputili što sve trebam i ujedno me pitali kako znam da će mi kumulirana braniteljska biti biti veća od starosne prema čl. 6 pa sam im objasnio da neki ljudi znaju izračunati posebno civilni a posebno vojni dio i onda to ukomponirati u postotni izračun te s ostalim parametrima dobiti neki okvirni izračun ;-) Uglavnom koliko vidim ovdje između moje sadašnje starosne po čl. 6. koja je 4284 kn i ove najniže kumulirane 20-80 bi bila nekih 500 kn u korist kumulirane, što znači da ću pokrenuti postupak za stjecanje prava na invalidsku braniteljsku mirovinu. Hvala puno Prof još jednom i svako dobro  

Poštovani,

Hoće li nama koji smo bili pripadnici specijalne policije priznati čin stožernog narednika prilikom umirovljenja kao RVI?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , Dinko73 je napisao:

Poštovani,

Hoće li nama koji smo bili pripadnici specijalne policije priznati čin stožernog narednika prilikom umirovljenja kao RVI?

Poštovani kolega još nisam predao u mirovinski ali kada predam i daju neko novo rješenje za nekih 6 mjeseci do 1 godine ako bude sve uredu onda ću vam iz prve ruke reći šta sam dobio. Koliko sam shvato kolegu koji je dobio HRVI za stalno a još se vodio da radi on je dobio 2 zvanja više nego što je njegovo osobno zvanja, a za nas koji smo dobili HRVI za stalno a već smo bili u mirovini ostaje ono zvanje koje smo imali u trenutku umirovljenja. To sam ja tako shvatio pa kada mi sve bude riješeno objavim ovdje pa će te točno znati kako se tumači taj  famozni pravilnik kojeg nitko nije nikada vidio ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na 25. 11. 2021. at 14:13, Dinko73 je napisao:

Poštovani,

Hoće li nama koji smo bili pripadnici specijalne policije priznati čin stožernog narednika prilikom umirovljenja kao RVI?

 

Na 25. 11. 2021. at 17:28, Skywalker007 je napisao:

a za nas koji smo dobili HRVI za stalno a već smo bili u mirovini ostaje ono zvanje koje smo imali u trenutku umirovljenja.

prije je bilo (sad ne pratim,pa ne znam,ali pretpostavljam da bi moglo biti kao prije) za pripadnike specijalne policije u vrijeme rata,kad se dobije hrvi pa umirovljenje u svezi rata (bar dio) ,tada se podnosi zahtjev za činom ,gdje se obavezno prilaze dokaz o umirovljenju i hrvi jer ga u suprotnom nećete dobiti ,na koji mup donese rješenje koje se koristi za obračun mirovine (pripadnici bez činova dobiju viši pol.narednik-tj.stožerni narednik) .....ako se kojim slučajem osoba već nalazi npr u civilnoj mirovini onda ništa od tog čina jer mirovinsko naknadni čin ne priznaje...

ako je ostalo tako,onda svi oni koji imaju hrvi i idu prvi put u mirovinu,na poziv mirovinskog trebaju reči da se treba riješiti pitanje čina prije obračuna,ostali u mirovini to nemaju pravo...

po mom mišljenju to nije korektno,ali eto tako je bilo....možda su oni sad korektniji pa su svima ukinuli :)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Blaž,

vezano na vašu mirovinu po članku 6. na koju već imate pravo, od 2002.g. članak 9.a tereti konačni iznos svih mirovina (umanjuje ihvećih od 2.500 kn i nema nikakve veze sa pričama o stažu 40 ili 41 g. mirovinskog staža.

Dodatno za 10 % od 2010.g. umanjuju se mirovine za DVO i PS veće od 3.500 kn.

Staž od 41.g. efektivnog staža (ništa staž od beneficija iz rada ili iz Domovinskog rata) uz najmanje 60.g. života, igra ulogu nekima za priznavanje prava na starosnu mirovinu po ZOMO ili braniteljskom zakonu.

Vi ne pripadate toj grupi, jer ste temeljem 28.g. rada na dužnostima sa beneficijama 12/16 dana 26.05.2020.g. ostvarili pravo na priznavanje starosnih mirovina po ZOMO i braniteljskom zakonu 7.g. prije 65.-tog rođendana, to jest na vaš 58-mi rođendan.

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Prof molim vas ako mi možete uputiti koja je za mene najpovoljnija mirovina (policijska, braniteljska ili HRVI invalidska) i napraviti izračun 

policijski službenik

HRVI  rat-mir 20-80 

datum rođenja 29.05.1967.

nadnevak umirovljenja 01.10..2021.

PVB za određivanje invalidske mirovine 1,4589

PVB za cijeli staž - 1,1753

Staž - 38. godina i 4 dana kao policijski službenik i prije rata u BiH imam  3 godine, 11 mjeseci i 23 dana 

Čin - preveden u samostalni policijski inspektor

Polazni faktor - 1.85

Broj dana u borbenom sektoru - 1832

Status dragovoljca - DA

Hvala Vam puno i svako dobro vam želim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 3 sati , sivko je napisao:

Za izračun policijske poštovanom Profi treba i pvb uzastopnih najpovoljnijih 10 godina gledajući od 1998 do 2020.To ćeš si vidjet u tablici mirovinskog iu vidjet i preračunato koje su najbolje.

2010 - 90 699,51 kn

2011 - 101 530,60

2012 - 103 035,00

2013 - 105 299,60

2014 - 103 624,20

2015 - 101 220,00

2016 - 104 863,00

2017 - 108 706,80

2018 - 115 976,60

2019 - 117 079,40

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 10 sati , 008 je napisao:

Poštovani Prof molim vas ako mi možete uputiti koja je za mene najpovoljnija mirovina (policijska, braniteljska ili HRVI invalidska) i napraviti izračun 

policijski službenik

HRVI  rat-mir 20-80 

datum rođenja 29.05.1967.

nadnevak umirovljenja 01.10..2021.

PVB za određivanje invalidske mirovine 1,4589

PVB za cijeli staž - 1,1753

Staž - 38. godina i 4 dana kao policijski službenik i prije rata u BiH imam  3 godine, 11 mjeseci i 23 dana 

Čin - preveden u samostalni policijski inspektor

Polazni faktor - 1.85

Broj dana u borbenom sektoru - 1832

Status dragovoljca - DA

Hvala Vam puno i svako dobro vam želim.

Sutra idem na razgovor u Tvrtkovu pa još jednom molim ako je moguće da mi se u toku dana uradi izračun, da sutra budem bar malo pametniji jer ovo je za mene viša matematika.

Hvala 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani 008,

oprostite ali imao sam obiteljskih obaveza.

Slika u prilogu kao i formule prikazuju iznose svih mirovina po sva tri zakona. Trenutno iz raspoloživih podataka vi imate pravo samo na starosnu mirovinu po članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju DVO I PS te možda neku od invalidskih mirovina (profesionalna ili opća nesposobnost) po Zakonu o hrvatskim braniteljima, ovisno o tome što vam priznaju na raznim komisijama.

Izračun invalidskih braniteljskih mirovina je rađen uz omjer 20 i 80 % vojni i civilni dio.

008  Izracun mirovine.jpg

008 Usporedni izračun mirovina.makroenabled.xlsm

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 48 minuta, prof je napisao:

Poštovani 008,

oprostite ali imao sam obiteljskih obaveza.

Slika u prilogu kao i formule prikazuju iznose svih mirovina po sva tri zakona. Trenutno iz raspoloživih podataka vi imate pravo samo na starosnu mirovinu po članku 6. Zakona o mirovinskom osiguranju DVO I PS te možda neku od invalidskih mirovina (profesionalna ili opća nesposobnost) po Zakonu o hrvatskim braniteljima, ovisno o tome što vam priznaju na raznim komisijama.

Izračun invalidskih braniteljskih mirovina je rađen uz omjer 20 i 80 % vojni i civilni dio.

008  Izracun mirovine.jpg

008 Usporedni izračun mirovina.makroenabled.xlsm 71 kB · 2 downloads

Poštovani,

hvala puno na izračunu.

Još me zanima dali se staž iz BiH dodaje na ukupan radni staž ili ne.

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

iznos vaše invalidske mirovine ovisi o više faktora a jedan o važnijih je poznavanje pravog iznosa prosječnog vrijednosnog boda (pvb) za ukupni radni staž, sve drugo je gatanje što se vidi iz priloženih slika, svaka ima različiti pvb i to: 0,6, 1,0, 1,3 i 2,0.

U privitku je tablica sa formulama za izračun invalidskih braniteljskih mirovina pa u nju sami upišite ispravan pvb.

0,6 Izracun mirovine.jpg

1,0  Izracun mirovine.jpg

1,3 Izracun mirovine.jpg

2,0 Izracun mirovine.jpg

Poručnik braniteljske invalidske mirovine.makroenabled.xlsm

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani profesore !  Imam pitanje ..Ja sam rodjen 21.06 1962 god..Hrvi  50-50% 468 dana u ratu..12 i 3 mj rad staza..i dragovoljac koeficient 1.85 zbraja se sa 40 god staza.. DR..u mirovini sam od 2005 god..do danas sam imao mirovinu 2689 kuna a po novom obracunu imam 3244 kune dobio od mirovinskog u Osijeku novi izracun mirovine i nije mi vidljivo da sam dobio na mirovinu dodatak za provedene dane u ratu i dodatak od 12+10% posto kao dragovoljac i dali imam pravo na dragovoljacki dodatak od 2300 kuna..unaprijed hvala..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 54 minuta, Mustanghors je napisao:

Postovani profesore !  Imam pitanje ..Ja sam rodjen 21.06 1962 god..Hrvi  50-50% 468 dana u ratu..12 i 3 mj rad staza..i dragovoljac koeficient 1.85 zbraja se sa 40 god staza.. DR..u mirovini sam od 2005 god..do danas sam imao mirovinu 2689 kuna a po novom obracunu imam 3244 kune dobio od mirovinskog u Osijeku novi izracun mirovine i nije mi vidljivo da sam dobio na mirovinu dodatak za provedene dane u ratu i dodatak od 12+10% posto kao dragovoljac i dali imam pravo na dragovoljacki dodatak od 2300 kuna..unaprijed hvala..

Imaš koeficijent 1,85 za dragovoljca umjesto 1,50

Nemaš 49 lipa po danu jer nemaš najnižu braniteljsku mirovinu

I ne možeš jer si u mirovini od 2005.( ništa retroaktivno) 

Od kad je dragovoljački dodatak 2300 kuna ? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Mustang,

za usporedbu dajem slike izračuna vaših mirovina sa koeficjientom 1,5 i 1,85 prema tablicama sa Legalisa i vašim navodima o  iznosima prethodne i sadašnje invalidske mirovine - profesionalna nesposobnost.

1,50 Izracun mirovine.jpg

1,85 Izracun mirovine.jpg

Mustang Braniteljske invalidske mirovine.makroenabled.xlsm

Mislim da se radi o minimalnim razlikama a možda i svi parametri nisu isti. 

PS

Ako se nešto razlikuje u bijelim poljima ovih slika u prilogu od onih u vašem novom Rješenju o priznavanju prava na dragovoljački dodatak, molim vas javite mi ?

uređeno: od prof
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija