Jump to content

Godišnji odmor i otkaz


poslodavac

Preporučene objave

Poštovani, nadam se pomoći s Vaše strane.

 

Poslodavac sam, kojem je djelatnica usmeno prije cca mjesec dana dala otkaz. Rekla je kako je ovo puno za nju i da ne može više. Još uvijek je na poslu jer smo se dogovorili da će obućiti novu kolegicu. Kako se to sada bliži kraju, zatražila je godišnji.

Još uvijek nisam dobio njezin pisani otkaz iako je zamoljena više puta.

Jesam li joj dužan dati godišnji (ona je zatražila raskid ugovora koji je na neodređeno), i ako jesam koliko. Radi od ljeta 2015.

Ne želim je zakinuti, ali želim i sebe zaštiti.

 

Hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Godišnji odmor za 2015. godinu više ne može koristiti, što znači da joj morate odobriti razmjerni dio godišnjeg odmora za 2016. g. (ukupan broj dana godišnjeg odmora koji bi ostvarila da radi tijekom cijele godine podijeljen s brojem odrađenih mjeseci do prestanka ugovora).

 

Zatražite od nje pisani otkaz ugovora o radu ili joj ponudite sporazumni raskid s određenim datumom prestanka radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Samo bih napomenuo kako je u ovom slučaju, što se GO-a tiče, sve stvar dogovora i jasno radnog procesa kod samog poslodavca. Što će reći da ćete, ako GO i ne odobrite zbog nemogućnosti u radnom procesu (što mora postojati objektivno, ne da se nekome ide namjerno napakostiti), biti dužni isplatiti naknadu za neiskorišteni GO, pa vam manje-više dođe na isto.

 

Uostalom, što ste odredili rasporedom korištenja GO-a?

 

Ljubina sugestija je dobronamjerna i bilo bi oportuno sve to riješiti sporazumnim raskidom radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zatražit ću pisani otkaz ugovora, jer ipak je ona ta koja je dala otkaz.

Ako joj dam 2 tjedna godišnjeg, je li to tada uredu, tj jesam li je zakinuo?

 

Razmjerni dio Go se računa da ukupni broj dana godišnjeg podijelite sa 12, pa pomnožite sa brojem mjeseci koje je radila u godini, uz napomenu da se računa do zadnjeg dana radnog odnosa, te da se najmanje pola mjeseca rada zaokružuje na cijeli.

Npr. ako djelatnica radi 5 dana u tjednu, ima pravo na 20 dana GO (ne znam dajete li još i neke dodatne dane na staž, djecu, spremu...) i ako joj radni odnos završi prije 15.9.16, onda ima: 20:12x9 = 15, dakle 15 radnih dana. Ako radi 6 dana u tjednu, onda će to biti 24:12x9 = 18 radnih dana. A kako sam rekla, broj dana će joj se povećati ako joj radni odnos završi kasnije, te ima prao na još neke dodatne dane.

Ovisno o njenom radnom tjednu (radi li 5 i 6 dana) - 2 tjedna godišnjeg su ili 10 ili 12 dana, dakle, da, već ju zakidate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

 

molim malu pomoć. Radnik radi 5 dana u tjednu, ima pravo na GO u trajanju od 4 tjedna. Radi(o) od 15.06.2016 - 15.09.2016.

 

Da li obračun ide kako slijedi, 20/12*3=5? Obavijest je da se ima pravo na 3 dana odnosno za 2. mjeseca rada, 20/12*2=3,3?

 

Koji je točno obračun ispravan?

 

Unaprijed zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Molila bih pomoć vezan uz moju situaciju. Naime, otišla sam na komplikacije u trudnoći krajem travnja 2015. godine, a rodila početkom studenoga 2015.. Do tada ni dana godišnjeg nisam koristila. E sad, prema rješenju HZZO-a na posao se trebam vratiti krajem listopada 2016.godine. Upoznata sam s čl. 84.st.5. da godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji radnik zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju nije mogao iskoristiti ili njegovo korištenje poslodavac nije omogućio do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad. E sad moj poslodavac (koji je upoznat s zakonima) se izmotava oko priznavanja tog prava. Da li ja imam pravo na taj go ili ne? Ako imam, da li se to odnosi na cijeli ili samo pola go? Da li imam pravo na novi go? Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za 2015. godinu imate pravo na puni GO i tu nema spora, to vam poslodavac mora omogućiti, jer je zakon jasan.

 

Što se 2016. tiče, tu ima polemika i različitih mišljenja, ali osobno smatram da imate pravo i na cijeli GO za 2016.

 

Hvala na odgovoru, ali poznavajući svog poslodavca vjerovatno neću dobiti GO (bez obzira na zakonske odredbe).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tom slučaju možete pisati zahtjev za zaštitu prava, ali moram naglasiti da, iz iskustava mnogih, u tom slučaju često znade slijediti otkaz, koji se ponekad dade na način da sve štima i ne možete ga osporiti pred sudom. Neki poslodavci su maheri što se toga tiče.

 

Tako da sama znadete s kim imate posla i svoju trenutnu situaciju, jer lako je meni ili drugima ovdje reći da imate pravo, a na kraju to završi sa otkazom, koji je zakonit i ne možete ništa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija