Jump to content

Prodavatelj stavio teret na stan nakon prodaje


Brl13

Preporučene objave

Dobar dan,

 

prvi put sam na forumu i imam jedno pitanje za stručnjake:

 

Naime, prije tri godine sam u veljači sklopila predugovor o kupoprodaji nekretnine (ugovor je provjeren sa strane 2 odvjetnika), platim dosta veliku kaparu kako bi se stan što prije završio. Stan je u vlasničkom listu bio upisan bez tereta. Obzirom da još nisma imala glavni kupoprodajni ugovor, u gruntovnici kažu da nema predbilježbe. Znači tamo u vlasničkom listu još nigdje nisam vidljiva ja, nego prodavatelj. Obzirom da je prodavatelj odugovlačio s potpisivanjem glavnog ugovora, a nije ni ispunio sve uvjete iz predugovora (npr. etažiranje novogradnje), glavni ugovor se ni nakon 6 mjeseci nio sklopio. Tada prodavatelj na temelju Sporazuma s nekim njegovim vjerovnikom stavi teret od 200.000 EUR na stan. Obzirom da još nisam bila upisana kao vlasnica stana, nisam imala prava žalbe. Ostanem u šoku. Odem kod nekoliko odvjetnika, oni mi savjetuju da što prije sklopim glavni ugovor, isplatim ostatak novca kako ne bi izgubila novac koji sam već platila i da mi prodavatelj u glavnom ugovoru osigura da će u roku od 2 mjeseca nakon potpisivanja izbrisati teret. Potpišemo ugovor, isplatim novac, dobijem tabularnu izjavu i upišem se kao vlasnica u gruntovnici.

Teret dan danas nije izbrisan i pitam se što ću sada?!

U međuvremenu sam saznala da je prodavatelj prevarant, a njegovi vjerovnici kamatari. Dobivam anonimne pozive da platim nekih 20.000 EUR kako bi se izbrisao teret.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega nemogu razumjeti odvjetnika koji vas uprkos nastaloj situaciji savjetovao da sklapate glavni ugovor,jer ste sad ovako svjesno pristali na činjenicu da je nekretnina bila pod teretom.Mišljenja sam da je odgovornost za neispunjenje predugovora koji obvezuje na sklapanje ugovora,upravo na

strani osobe koja je primila kaparu, tada druga strana može također zahtijevati ispunjenje ugovora, naknadu štete, ali i vraćanje kapare, ili tražiti samo vraćanje dvostruke kapare. Konačno, kapara može biti ugovorena kao odustatnina od ugovora, tako da, ako stranka koja je kaparu dala odustane, ona je gubi, a ako to napravi stranka koja ju je primila, tada je dužna suprotnoj strani nadoknaditi dvostruki iznos.Međutim kao što sam naveo u početku,problem leži u činjenici da ste vi pristali na sklapanje ugovora i ako ste znali za postojeće okolnosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan,

 

prvi put sam na forumu i imam jedno pitanje za stručnjake:

 

Naime, prije tri godine sam u veljači sklopila predugovor o kupoprodaji nekretnine (ugovor je provjeren sa strane 2 odvjetnika), platim dosta veliku kaparu kako bi se stan što prije završio. Stan je u vlasničkom listu bio upisan bez tereta. Obzirom da još nisma imala glavni kupoprodajni ugovor, u gruntovnici kažu da nema predbilježbe.

 

temeljem predugovora mogli ste podnijeti prijedlog za predbilježbu sklapanja predugovora, na iznos koji ste dali kao polog (kaparu). od djelatnika u gruntovnici ste trebali tražiti pismenu izjavu da nemožete napraviti predbilježbu sklapanja predugovora.

trebali ste tražiti i novi vlasnički list prije plaćanja kapareili nakon plaćanja.

 

poslušali ste glup savjet. trebali ste tražiti poništenje predugovorai vračanje uplaćenog novca. nemožete se pozvati na pravne nedostatke kad vam je bilo poznato da drugi polaže pravo na stan a ipak ste isplatili kupoprodajnu cijenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bi me uopće čudilo da je ovaj "odvjetnik", koji je dao takav savjet, a koji, uzgred rečeno, student koji je položio ispit iz Građanskog prava ne bi dao, u dogovoru sa prodavateljem, glede čega ste nasamarena.

 

Ove pozive, ako se u istima prijeti - prijavite policiji.

 

Ostaje činjenica da ste kupila stan opterećen ogromnom hipotekom, koji u najcrnjem scenariju, možete i izgubiti, a da pritom nećete moći apsolutno ništa prodavatelju, jer vam je sve glede tereta bilo sasvim poznato. A i o djelatnicima Gruntovnice bi se dalo štošta reći, ali nema smisla sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija